A külföldi munkavállalás buktatóit elkerülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a külföldi munkavállalás buktatóit elkerülni?

Abroad work.jpg
Évről évre egyre inkább nyitott kapukat dönget az, aki stabil nyelvtudással felvértezve határainkon kívül szeretné próbára tenni szakmai és személyes kompetenciáit. Magyarország uniós tagságának köszönhetően ma szabadon, korlátozások nélkül vállalhatunk munkát a többi tagállamban. Viszont mielőtt kiutaznánk, nagyon alaposan és tűzestesen járjunk utána minden fontos tudni- és elintéznivalónak, rizikófaktornak, hogy számos nem várt eseményre fel tudjunk készülni előre. Az alábbi részletes összeállításban megismerhetjük, hogy milyen rizikófaktorai és buktatói lehetnek a külföldi munkavállalásnak, és hogyan tudjuk ezeket megelőzni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az előzetes felkészülés és tájékozódás: mindig tájékozódjunk, hogy a választott szakma végzéséhez szükséges-e hatósági engedély vagy bejelentési kötelezettség, az eljárásoknak van-e költsége, valamint melyek a főbb adó-és társadalombiztosítási szabályok, van-e és mennyi a minimálbér, és milyen egyéb hivatalos ügyeket kell majd külföldön elintézni.
 2. Állásajánlatok csak megbízható forrásokból! Külföldi álláshirdetésekkel számtalan és különféle helyeken találkozhatunk – tartsuk szem előtt, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az többnyire nem valós. Nem minden álláshirdetés irányul feltétlenül a foglalkoztatásra, sajnos egyszerű átverésbe is belefuthatunk. Igyekezd ellenőrizni az állás hirdetőjét és forrásának hitelességét, és ne hagyd magad megtéveszteni.
 3. Okmányokkal, iratokkal, bizonyítványokkal csak óvatosan! Az útlevelünket, lakcímkártyánkat, személyi igazolványunkat és a munkavállaláshoz szükséges iratokat tartsd mindig magadnál, soha ne add ki a kezedből. Készíts róluk fénymásolatot, és csak azokat add oda a munkaadónak vagy a közvetítőnek, az eredeti irataid nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz.
 4. A nyelvtudás hiánya: nyelvtudás nélkül, illetve gyenge vagy hiányos nyelvtudással ne vállalkozzunk külföldi munkavégzésre, még a legegyszerűbb munkák esetében sem. Számos olyan alkalom adódhat, amikor a biztos nyelvtudásra lehet szükségünk, például a munkaszerződés aláírása, vagy bármely hivatalos ügy elintézése: bankszámla nyitása, orvosi ellátás, hivatalban űrlap kitöltése. Mivel maga a munkaszerződés is az adott ország nyelvén készül, kockázatos olyan dokumentumot aláírni, aminek a tartalmával nem vagyunk tisztában.
 5. Járjunk utána a munkaadónknak! Ha állásajánlatot kapunk, még a szerződés megkötése előtt próbáljunk a leendő munkahelyünkről a lehető legtöbb információt beszerezni. Ellenőrizzük, hogy valóban létezik-e a cég, tényleg tőlük származik-e az állásajánlat, van-e valódi székhelye, elérhetősége, alkalmazottai.
 6. Becsapás, visszaélés és nem korrekt munkavégeztetés esetén: amennyiben úgy érezzük, hogy becsaptak minket, a munkaadónk a mi kárunkra eltért a munkaszerződésben foglaltaktól, vagy egyéb, a munkaviszonyunkkal kapcsolatos problémánk támadt, segítségért minden esetben a külföldi munkavállalói érdekképviseleti szervezetekhez (munkáskamara, szakszervezet, helyi külföldi munkaügyi központ), és minél előbb tisztázzuk a helyzetet. Itthonról gyakorlatilag nem tudjuk megoldani a problémát, mivel a magyar hatóságok ilyen ügyben külföldön nem járhatnak el.
 7. A magán-munkaközvetítők rizikója: ha magánközvetítő révén szeretnénk állásajánlathoz jutni, mindig győződjünk meg arról, hogy a közvetítő regisztrálta-e magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál, szerepel-e a legfrissebb nyilvántartásban. Magyarországon egy kormányrendelet értelmében kötelező regisztráltatnia magát a cégnek, és előzetes feltételek alapján bírálják, illetve vizsgálják meg a nyilvántartásba vételi kérelmet. Soha ne fizessünk magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat. Hazánkban a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásért pénzt – a szolgáltatásának ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján mi magunk is ellenőrizhetjük a regisztrált és nyilvántartásban vett cégek listáját.
 8. Az egészségbiztosítás elintézése: gondoskodjunk a munkába állást megelőző időszakra az egészségügyi ellátás igénybevételéhez szükséges dokumentumok beszerzéséről. Kiutazás előtt célszerű kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve érdemes biztosítást kötnünk, legalább arra az időre, amíg munkába nem állunk, és meg nem győződünk arról, hogy a munkaadónk fizeti a társadalombiztosítási járulékot utánunk.
 9. A tartalék pénz és a fizetési szokások: a külföldi munkavállaláshoz, tartózkodáshoz megfelelő anyagi tartalék is szükséges, amely az első fizetésig a szállást, étkezést, utazást és az egyéb felmerülő költségeket fedezi. Ügyeljünk arra, hogy a hazaútra mindig maradjon elegendő pénzünk. Tájékozódjunk előzetesen az adott ország fizetési viszonyairól és bérezési, adózási feltételeiről (munkajogi szabályozások, kollektív szerződések, minimálbér stb.). Előfordulhat, hogy a munkaadónk biztosít számunkra szállást, ellátást, munkaruhát stb., de ennek az értékét levonja a fizetésünkből – ezeket előre rögzíttessük írásban a munkaadó által kitöltött szerződés keretein belül.
 10. A külföldi munkavégzés befejezése utáni fontos intéznivalók: az utolsó munkanapodon feltétlen kérd el a külföldi munkáltatódtól a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást és az összesített fizetési jegyzéket. Érdemes az elvégzett munkaidőnkről feljegyzési naplót vezetnünk, amelyet az esetleges munkajogi vitáknál bizonyítékul szolgálhat.

[szerkesztés] Tippek

 • Elutazás előtt mindig tájékozódj a kiválasztott állam viszonyairól.
 • Lehetőleg vigyünk magunkkal legalább annyi pénzt, amennyi a hazautazás költségeit fedezheti.
 • A szakmai végzettségeidet fordíttasd le az adott ország nyelvére, de angolul mindenképpen legyen meg.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénz
 • Munkaügyi Központ, Külügyi Minisztérium, szakszervezetek
 • Okmányok, szakmai papírok
 • Nemzetközi Egészségbiztosítás és EÜ kártya
 • Biztos nyelvtudás
 • Munkaközvetítő cég

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne fizessünk magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat.
 • Soha ne higgy a túl csábító ajánlatoknak!
 • Amennyiben nyelvtudást és szakképzettséget egyáltalán nem igénylő, jól jövedelmező állást ajánlanak fel, fokozottan körültekintően járjunk el.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező