A kötelező cégjogi módosításokat bejelenteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a kötelező cégjogi módosításokat bejelenteni?

A sajtó 2013. januárjában attól hangos: minden vállalkozásnak be kell jelenteni sok-sok újabb adatot, az ügyvezető születési helyétől kezdve a telephely használati igazolásig mindent. Ha S.O.S. segítség kell a kötelező cégjogi bejelentésekhez (módosításokhoz), olvasd el ezt a cikket is!

[szerkesztés] Lépések

 1. Tájékozódj a neten, az ügyvédednél, a könyvelődnél, a sajtóhírekben, és írd össze, hogy mi mindent kell bejelenteni a cégednek.
 2. Gyűjts össze az alábbi adatokat, így amikor az ügyvédedet felhívod, azonnal tudod mondani, amit majd kérdezni fog:
  • születési idők, helyek a tagok és az ügyvezetők esetében is,
  • adóazonosító jel vagy adószám a tagok és az ügyvezetők vagy más vezető tisztségviselők esetében,
  • a székhely tulajdonosának az adatai és az ingatlan friss tulajdoni lapja az ellenőrzéshez (elég a takarnetes olcsóbb verzió is),
  • a céged legutóbbi társasági szerződése (ha ezt utoljára 2012. tavasza előtt vagy még régebben módosítottad, teljesen biztos lehetsz abban, hogy rád is vonatkozik az új jogszabály.
 3. Válassz ügyvédet, ha nincs állandó jogi képviselőd. Ehhez a bejelentéshez kötelező a jogi képviselő, a lenti linkgyűjteményben ajánlunk néhányat neked.
 4. Előre tájékozódj az ügyvédi díjakról, mert ahány ügyvéd, annyi díj. A neten találhatsz 10 000 és 70 000 Ft között is ezekhez az ügyekhez. Győződj meg arról, hogy olyan ügyvédet bízol meg, aki nemcsak hirdet, hanem ért is a cégbejelentésekhez és már csinált ilyet (ehhez kellő számítástechnikai háttér kell az irodában, mert mindezeket már e-eljárásban csinálják.
 5. Menj be aláírni az iratokat, és vidd magaddal a szükséges igazolványokat is az azonosításhoz. Vigyél pénzt az ügyvédi díjra is.
 6. Illetékkel, közzétételi bírósági költségekkel nem kell számolnod, mert ha csak a jogszabály által kötelező adatok bejelentését teszed meg, arra ilyet nem kell fizetned.
 7. Ha mást is bejelentesz, mert módosul a társasági szerződésed (lejárt az ügyvezetői megbízás, változik a telephely, székhely, akkor azzal számolj, hogy emeltebb ügyvédi díjat kell majd fizetned a kicsivel több munkáért.
 8. Kérd számon az ügyvédet, valóban beadta-e az e-aktát a cégbírósághoz. Ennek igazolására elkérheted e-mailen a digitális tértivevényt, melyet az ügyvéd kap az e-mail címére, amint beküldte az aktát a bíróságra. Ezt egy automata rendszer küldi neki, 100%, hogy lesz ilyen. Ha nem küldi, akkor nem is adta be. Légy résen!

[szerkesztés] Tippek

 • A neten más sok sok ügyvéd és ügyvédi iroda elérhető, azok közül válassz, akiket online is elérsz. Ők valószínűleg gyorsak lesznek az e-eljárásban is.
 • Nézd át személyes okmányaidat, mert ha valamelyik lejárt épp a napokban, az ügyvédnél majd magyarázkodhatsz, és nem tudod igazolni magadat.
 • Ne halaszd az utolsó pillanatra ezt, mert 2013. február 1-től jelentős bírságra számíthatsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Okmányok, adatok, telefon, emailcím a keresgéléshez és megbízáshoz.
 • Némi pénz a költségekre: nagyságrendileg 10-70 000 Ft között számolhatsz.
 • Idő, hogy elmenj, aláírd a papírokat, ha pedig valamelyik aláíró külföldön van épp, vele is konzultálni, levelezni, postázni kell majd.
 • ügyvéd biztosan kell ehhez,
 • no és a céged legutolsó társasági szerződése (lehet, hogy az utolsó ügyvédtől el kellene kérni - keresd elő a számát, ha most nem vele dolgoztatsz...).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne halaszd az utolsó pillanatra ezt, mert 2013. február 1-től jelentős bírságra számíthatsz. (Akár több százezer forintra, de maximum 900 000 Ft-ra büntethetnek, ami egy kisvállalkozásnak nagyon nagy összeg!)
 • Olcsó húsnak lehet a leve is híg, alaposan tájékozódj a választáskor, az 5 000 forintos ügyvédi díjnál nyugodtan gyanakodhatsz is.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag