A könyvtári könyvek épségére vigyázni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a könyvtári könyvek épségére vigyázni?

Konyvtari-konyvre-vigyazni.jpg
A könyvkölcsönzés egy remek módja annak, hogy olcsón jussunk könyvekhez. Sajnos azonban nem mindenki van azzal tisztában, hogyan kell a könyvtári könyvek épségére vigyázni, hogy még sokan olvashassák rajtunk kívül is. Az alábbi cikk ebben segít.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mielőtt kikölcsönöznél egy könyvet, nézd meg, milyen állapotban van. Bár valószínűleg kissé kopottas lesz, fusd át, hogy nem hiányoznak-e belőle oldalak, nincsenek-e benne nagyobb foltok, nem írtak-e, firkáltak-e bele tollal vagy ceruzával. Ha bármi ilyesmit találsz, jelentsd a könyvtárosnak, így nem leszel felelős a kárért.
 2. Ha éppen esik, a könyvet csomagold be egy vízálló borítékba vagy egy szatyorba, mielőtt kimennél vele. Ha nincs nálad, kérj a könyvtárostól, hátha tud adni.
 3. Amikor hazaértél, tedd a könyvet szépen egy polcra vagy asztalra. Ne tedd a székre vagy az ágyra, mert esetleg valaki véletlenül ráül, és így megrongálódik a könyv. Arra is ügyelj, hogy ne érhesse víz, vagyis ne tedd a mosdó vagy a fürdőkád közelébe.
 4. Írd be a naptáradba, hogy mikor kell majd visszavinned a könyvet. Némely könyvtárnak már van olyan szolgáltatása, hogy e-mailben is értesítenek. Ha az általad használt könyvtárnál is így van, iratkozz fel a szolgáltatásra.
  • Fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen lehetőségeid vannak a hosszabbításra. Lehet, hogy elég egy e-mailt írni vagy telefonon odaszólni, így nem is kell elmenned emiatt a könyvtárba.
 5. Ne írj a könyvtári könyvbe, még ceruzával sem! Ha szeretnél megjelölni egy szakaszt későbbi használatra, használj papírdarabokat könyvjelzőként. Ha a könyvben például tesztek vagy egyéb feladatok vannak, azokról az oldalakról készíts egy fénymásolatot, és arra írd a megoldást – vagy egyszerűen egy külön lapra.
  • Gondolj vissza arra, amikor te kölcsönöztél ki olyan könyvet, mely tele volt aláhúzásokkal, megjegyzésekkel és kitöltött feladatokkal. Ne tegyél ilyet mással!
 6. Ha elviszed valahova a könyvet, ügyelj arra, hogy ne felejtsd ott, különben ki kell fizetned, ha elveszíted.
 7. Használj könyvjelzőt! Ne csinálj szamárfüleket vagy használj ceruzát és nagyobb tárgyakat könyvjelzőként, mivel így károsodik a könyv. Ne tedd kinyitva a belsejével lefelé, mert így könnyebben kihullnak majd a lapjai.
 8. Mindig időben vidd vissza a könyvet!

[szerkesztés] Tippek

 • Ne hagyd a könyvet az ablakban, mivel kifakulhat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • könyvjelző
 • vízálló boríték, szatyor
 • körültekintés
 • papírcetlik

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne olvasd a kölcsönzött könyvet uszodában vagy fürdőkádban. Nem csak hogy beleeshet a vízbe, de egyébként is rongálódhat, és ennek árát meg kell térítened.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag