A jácintot gondozni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a jácintot gondozni?

Jacint apolas.jpg

A jácint a tavasz egyik hírnöke, intenzív finom illata és változatos színe miatt igen kedvelt virág. Szerencsére nemcsak tavasszal csodálhatjuk meg a kertekben, parkokban, hanem cserepes változatában már a téli időszakban is gyönyörködhetünk, üde színfoltja lehet otthonunknak. Mindez annak köszönhető, hogy egy eljárás segítségével előhűtik a hagymáját, amelyet ha ősszel cserépbe ültetnek, akkor az december-január környékére meggyökeresedik és kivirágzik. Cikkünkben egyaránt adunk tanácsokat a cserepes és a kerti jácint gondozásához, ápolásához.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Cserepes jácint gondozása

 1. Tegyük ideális helyre! A cserepes jácint szereti a világos helyet, de ne tegyük túlzottan napsütötte helyre, és arra is ügyeljünk, hogy ne túl meleg (pl. fűtőtest közelébe) és ne túl huzatos helyre kerüljön! Lehetőleg ne változtassuk meg a helyét, a hőmérséklet-ingadozás ugyanis nem tesz neki jót.
 2. Öntözzük rendszeresen! A jácintnak nedves talajra van szüksége, ezért a legjobb, ha a cserepe alá teszünk egy alátétet, amelyből mindig fel tudja szívni a szükséges vizet. A virágzás előtt pedig kifejezetten fontos, hogy folyamatosan nedves legyen a földje!
 3. Mentsük át a jövő évre! A cserepes jácint csak néhány hétig virágzik és illatozik a lakásban, elvirágzásakor a levelei is elszáradnak. Ezeket ne vágjuk le, hagyjuk őket teljesen leszáradni! A jácint hagymáját szintén hagyjuk megszáradni a cserépben, majd emeljük ki a földből és újságpapírba csomagolva tegyük sötét, száraz, szellős helyre!
 4. Ültessük el a hagymáját! A jácint tavasz végén elrakott hagymáját január-február környékén visszaültethetjük a cserépbe. Azonban a hajtáscsúcs megjelenéséig, amíg a növény gyökerei megerősödnek, tartsuk még a cserepet sötét, száraz, hűvös (10-12 ℃) helyen, majd fokozatosan szoktassuk a virágot a magasabb hőmérséklethez és a nagyobb fénymennyiséghez, és csak ezt követően vigyük be a lakásba! Tavasztól ismét gyönyörködhetünk benne.

[szerkesztés] Kerti jácint ápolása

 1. Ültessük megfelelő helyre! A hagymákat ősszel, még a fagyok beállta előtt ültessük el, és világos, napos és szélvédett helyet válasszunk nekik, de nagyobb bokrok, kisebb fák árnyékába is ültethetjük őket, hiszen mire azok kizöldellnek, addigra a jácintok már elvirágoznak. Egy hagymaültető vagy egy kis ásó segítségével ássunk 5-10 cm mély gödröket (sorokban) a hagymák számára! A hagymák még a hideg idő megérkezése előtt meggyökeresednek, zöld hajtáscsúcsok is megjelennek a föld felszínén, de a jácint hagymája jól tűri a fagyot, így a telet át fogja vészelni, tavasszal pedig virágozni és illatozni fog.
 2. Teleltessük át a hagymákat! Az elvirágzás (április környéke) után pótoljuk a nedvességet a talajban, hogy ne száradjanak el a hagymák, amelyeket még a fagyok előtt érdemes kiemelni a földből, és 6-8 hétig száraz, hűvös helyen tárolni. Ezzel a módszerrel az évekig tartó virágzást biztosíthatjuk, ha ezt nem tesszük meg, akkor a jácint évről-évre gyengébben fog virágozni.

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel a jácint a lazább, jó vízáteresztő talajt szereti, ezért a cserepébe érdemes néhány kavicsot tenni.
 • Ha ősszel vásárolunk jácinthagymát, akkor újságpapírba csomagolva és három hónapra hűtőszekrénybe téve (kb. 5 ℃-os hőmérsékleten) előrehozhatjuk a virágzását, így csempészhetünk egy kis tavaszt téli otthonunkba. Ebben az esetben is érvényes a fokozatosság, azaz a hagyma elültetése után a cserepet még tartsuk sötét és hűvös helyen, majd a zöld hajtáscsúcs megjelenése után tegyük a cserepet világosabb és melegebb helyre, és ne felejtkezzünk meg a virágzás előtti rendszeres öntözéséről sem!
 • Ún. jácintüvegben is hajthatjuk a jácinthagymát. Az üveg speciális kialakításának köszönhetően a hagyma nem érintkezik közvetlenül az üveg alsó részében lévő vízzel, amelyben viszont a gyökerek szépen ki tudnak fejlődni. Takarjuk le egy papírsüveggel az üvegbe állított hagymát, az üveget pedig sötét helyen, kb. 10-15 C°-on tároljuk. Ha már kinőnek a szabad szemmel is jól látható gyökerek, akkor az üveget tegyük át melegebb helyre, ha pedig a virágrügynek már a színe is átlátszik a leveleken, akkor vegyük le a papírsüveget, és a növényt vigyük világos helyre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • cserepes jácint, illetve jácinthagyma

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem kap elég fényt a jácint, vagy nem megfelelő számára a hőmérséklet, akkor ezt levelei elsárgulása jelzi számunkra.
 • A jácint leggyakoribb lehetséges megbetegedése a hagymájának az elrothadása.
 • A jácint hagymája és levele méreganyagokat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak, ezért tartsuk távol a növénytől a kisgyerekeket, illetve ültetése során használjunk gumikesztyűt, és alaposan mossunk kezet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Hogyankell