A ház körüli felesleges vizet elvezetni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a ház körüli felesleges vizet elvezetni?

Haz-koruli-vizelvezetes.jpg

Az otthonunk körüli vízelvezetés rendkívül fontos az épület átnedvesedésének, és az ennek kapcsán kialakuló szerkezeti károk megelőzésére. Különösen igaz ez manapság, amikor a klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak a hatalmas esőzések és az áradások. Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudod hatékonyan elvezetni a felesleges vizet még extrém időjárási körülmények között is.

Lépések

 1. Vizsgáld meg a problémás területeket!: Figyeld meg az olyan helyeket, ahol a víz gyakran összegyűlik, ahol a ház és a kert a leginkább ki van téve az esőzésnek vagy a belvíznek. Ezek tipikusan azok a mélyebben fekvő helyek, ahol például egy nagyobb esőzés után áll a tócsa, vagyis ahol pocsolya alakul ki.
 2. Ellenőrizd a szintezést!: Győződj meg róla, hogy a talaj a háztól távolodva lejt, hogy a víz ne halmozódhasson fel a ház alapja körül. A megfelelő lejtés kb. 2-3%.
 3. Töltőanyag használata: Töltsd fel a mélyedéseket és a réseket, hogy megakadályozd a víz felgyülemlését.
 4. Telepíts vagy szükség esetén javítsd ki az ereszcsatornákat!: Az ereszcsatornák gyűjtik és vezetik el a tetőről a vizet, hogy az ne okozzon kárt a ház szerkezetében.
 5. Hosszabbítsd meg az ereszcsatorna lefolyócsöveit!: A lefolyócsövek meghosszabbítása segít abban, hogy a víz messzebb kerüljön a háztól.
 6. Használj esővízgyűjtő rendszert!: Az esővíz gyűjtő tartályok segíthetnek a víz tárolásában. Praktikusak a kerti öntözéshez és csökkentik a talajba jutó víz mennyiségét is. Érdemes minél nagyobb tartályt választani, illetve gondoskodni a fokozatos, illetve rendszeres ürítésről.
 7. Telepíts vízelvezetést biztosító, ún. ’dréncső’ rendszert: Az ilyen rendszerek abban segítenek, hogy összegyűjtsék és elvezessék a talajba szivárgó vizet, legyen szó esőzés vagy belvíz okozta problémáról. A dréncsőrendszer kiépítése során az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni:
  1. A rendszert az egész épület köré - a teherhordó falaktól nagyjából 1 méterre - célszerű telepíteni, egyfajta körkörös vízvédvonalat kialakítva.
  2. A dréncsövet tartalmazó csatornajáratoknak mélyebben kell lenniük az alapnál. A fektetés során a dréncső lejtése 0,5 és 1% között kell, hogy legyen!
  3. A még jobb hatásfok érdekében érdemes a dréncsövet geotextíliával is bevonni, így jelentősen nőhet a nedvszívóképessége.
 8. Növények és növényzettel borított területek növelése: A növények segítenek megkötni a talajt, a gyökerek pedig a víz elvezetésében. Természetesen ez alapvetően csak kisebb mennyiségű talajvíz elvezetésére vonatkozik, áradások esetén a növényzet nem tud megbirkózni a hatalmas vízmennyiséggel.
 9. Karbantartás: Ellenőrizd és tisztítsd rendszeresen az ereszcsatornákat, csatornákat és egyéb vízelvezető rendszereket, hogy hatékonyan működjenek.

Tippek

 • Az esővízgyűjtő-rendszerek a kertben is felhasználhatók a növények öntözéséhez.
 • A dréncsövezést érdemes még a ház megépítése előtt elvégezni, de természetesen utólag is kialakítható megfelelő vízelvezető-rendszer dréncsövek alkalmazásával.

Figyelmeztetések

 • Az otthon körüli vízelvezetés megvalósítása lényeges része a ház állagmegóvásának. Megfelelő tervezéssel és eszközökkel elkerülhetők a szerkezeti károk és az ezzel együtt járó költséges javítások. Ha a vízelvezetési probléma láthatóan súlyos, pl.: a falak erősen nedvesek, penészesek, mindenképpen érdemes azonnal szakember segítségét kérni, hogy ház körül felgyülemlett vizet – megfelelő megoldások használatával – minél hamarabb elvezesse.
 • Csakúgy, mint számos más hasonló munka, a vízelvezetést is építési előírás szabályozza, így ennek a kiépítés során mindenképpen eleget kell tenni!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell