A gyermekről ünnepi fotókat készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a gyermekről ünnepi fotókat készíteni?

Gyermek fotozas karacsony.jpg
A gyerekekről előszeretettel készítünk fotókat, biztosan rengeteg jól, illetve kevésbé jól sikerült felvétel akad róluk a virtuális vagy a kézzel fogható fotóalbumunkban. Az ünnepek alatt még gyakrabban vesszük a kezünkbe a fényképezőgépet, és örökítünk meg a kicsikről egy-egy fontos pillanatot. Cikkünkben tippeket adunk ahhoz, hogy hogyan tudunk még profibb fotókat készíteni a gyermekünkről, melyeket büszkén tehetünk ki a polcra, akaszthatunk fel a falra, vagy akár ajándékba is adhatjuk őket a nagyszülőknek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha gyermekek fotózásába kezdesz, akkor előbb olvasd el az ezzel kapcsolatos cikkünket! A cikk olyan tanácsokat tartalmaz, amelyeket a gyermekek ünnepi fotózásakor is érdemes alkalmaznunk.
 2. Készíts felvételeket a szabadban! A téli, havas táj, az örökzöld fenyők, tuják, a félig-meddig befagyott kerti tó, a csörgedező patak, az udvart díszítő karácsonyi dekorációk tökéletes háttért szolgáltatnak ehhez. Célszerű akkor kimenni a szabadba, amikor süt a nap, hiszen a téli napsugarak „arany” ragyogásba vonnak mindent, így elegendő fény lesz a fotók elkészítéséhez, és vakut sem kell használnunk. De profibb fényképezőgéppel jó minőségű fotókat készíthetünk sötétedés után is, a díszkivilágítások és az utcai lámpák fényében.
  Gyermek fotozas 8.jpg
 3. Öltöztesd ünnepi ruhába a gyermeket! A beállított pózokhoz jól illenek az ünnepi öltözékek is, így ha például a karácsonyfa mellé állítva szeretnénk megörökíteni a gyermeket, akkor öltöztessük az alkalomhoz illő ruhába, hiszen így lesz valóban ünnepi a fotó is. Kisbabákra is adhatunk ötletes ruhákat (pl. Mikulás-sapka, manóruha), bébihordózóban a fa alatt/mellett vagy egy puha szőnyegen is lefotózhatjuk őket. Nagyobb gyermekek esetében pedig több türelemre lesz szükségünk a megfelelő fotó elkészítéséhez, ugyanis az egyben helyben álldogálás/ülés nem igazán tartozik a gyerekek „kedvencei” közé.
  Gyermek fotozas 3.jpg
 4. Ne erőltesd mindig a beállított pózokat! A gyerekekről akkor lehet a legjobb felvételeket készíteni, amikor önfeledten játszanak vagy elfoglalják magukat valamivel, és közben nem tudják, hogy fotózzák őket. Karácsonykor erre a legjobb alkalom akkor adódik, amikor a fa alatt megpillantják az ajándékokat, gyorsan kicsomagolják őket és rögtön ki is próbálják a jobbnál-jobb játékokat. Ilyenkor vonuljunk egy kicsit háttérbe a fényképezőgépünkkel, és ahányszor csak tudjuk, nyomjuk le a gép felvevő gombját, próbáljuk meg elkapni a legjobb pillanatokat. Így biztosan a legemlékezetesebb fotókat készíthetjük el a gyermekekről.
  Gyermek fotozas 4.jpg
 5. Vess be karácsonyi kellékeket! Ha gyermekünk hajlandó néhány beállított fotó erejéig pózolni (például fal vagy vászon előtt) vagy le tudjuk foglalni valamivel néhány percre, akkor adjunk a kezébe például karácsonyi plüssöket, figurákat, köré pedig tegyünk néhány karácsonyi dekorációt, vagy adhatunk rá mikulássapkát, manóruhát is. Izgalmas beállításokkal még kreatívabb fotókat készíthetünk (pl. rajzolunk egy karácsonyfát egy kartonra, és arra „ültetjük” a gyermeket mint egy karácsonyi manót és felülről fotózzuk). Persze néha hagyjuk, hogy a gyermek produkálja magát, hiszen így is nagyon jó fotókat tudunk róla készíteni.
  Gyermek fotozas 5.jpg
  Gyermek fotozas 6.jpg
 6. Használj ünnepi „effektet”! Ehhez fekete kartonpapírból vágjunk ki egy akkora átmérőjű kört, amely pontosan illeszkedik a fényképezőgép objektívjére. A kör közepén vágjunk ki egy tetszőleges formát (pl. csillag, szív, hópehely, fenyőfa). A kartont ragasszuk fel a fényképezőgép objektívjére, és már készíthetjük is a felvételeket.
  • Ezzel a technikával ún. bokhe jelenséget tudunk előidézni. Ez azt jelenti, hogy a mélységélességen kívüli fénypontok homályos, elmosott peremű körök, illetve az általunk kivágott minta formájában jelentkeznek. Ezek nem a képsíkban, hanem a kép életlen hátterében, illetve előterében láthatóak.
  • Az ilyen technikával készített fotóknál fontos, hogy a háttér (pl. fenyőfa, feldíszített ablak, stb) távol legyen a témától (pl. fotóalany, konkrét tárgy), és a háttérben legyen valamilyen fényforrás (pl. karácsonyi égősor, gyertyák). Továbbá megfelelő fókusszal és gyújtótávolsággal kell dolgoznunk, alap- vagy teleobjektív beállítása ajánlott, valamint tág rekesznyílás használata, ugyanis minél tágabb a rekesz, annál kisebb az élességtartomány és annál jobban elmosódik a háttér. Az így készült fotók igazán ünnepi hangulatúak lesznek, utólagos (pl. Photoshop) munkálatokra sincs szükség.
   Gyermek fotozas 7.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A karácsonyt követő napokban is remek fotókat készíthetünk az új játékokkal önfeledten játszó gyermekekről.
 • Az előhívatott, kinyomtatott fotókat tegyük karácsonyi keretbe!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fényképezőgép
 • karácsonyi kellékek
 • fekete kartonpapír és megfelelő fényforrás a bokhe „technikához”

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A bokeh minőségét befolyásolják a különböző objektívek gyújtótávolsága, és rekesze közti különbségek, egyes objektívek egyenesen zavaró bokeh-t eredményeznek! A tökéletes lencsék a képsíkon kívüli fényeket éles szélű körök formájában jelenítik meg. Az ideális bokeh azonban homályos és elmosott peremű.
 • Ne adjunk a gyerek kezébe karácsonyi izzósort dekorációként, illetve ne tekerjük be vele!
 • Kerüljük a karácsonyi üveggömböket, mert ezekre könnyen ráléphet a gyermek és a szilánkok felsértik a talpát!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Útmutató a bokhe "technikához":

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya