A gyerekcipőt strapabíróvá tenni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a gyerekcipőt strapabíróvá tenni?

saját fotó

A szülőknek gyakran gondot okoz, hogy apróságuk a sok szaladgálás, esés-kelés, csúszás-mászás, kismotorozás vagy biciklizés miatt elkoptatja a cipője orrát. A folyamatos használat következtében pedig idővel egy hatalmas lyuk fog tátongani a lábbeli elején, amit így már nem is lehet ráadni a gyermekre. Egy aktívabb gyerkőc esetében hetente lehetne új cipőt vásárolni. Van azonban egy igazán ötletes és költséghatékony megoldás arra, hogy hogyan tegyük strapabíróvá a lurkók lábbelijét.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszuk ki, hogy melyik cipőt szeretnénk megerősíteni a kinti játékokhoz! Érdemes azt a sokszor igénybe vett cipőt kiválasztani, amelyet a gyerek általában akkor hord, amikor kint az udvaron, a játszótéren vagy az utcán futkározik, kismotorozik.
 2. Szerezzünk be a cipő színével azonos, vastagabb bőrdarabot! Régi táskából, mellényből vagy kesztyűből is kivághatunk egy kisebb darabot. Ha otthon nem találunk megfelelő bőrt, akkor szakboltokban vásárolhatunk, esetleg cipésztől vagy varrónőtől is kérhetünk. A bőrből a cipő orrának formájához igazodó darabot (lehet ellipszis, félkör vagy téglalap) kell vágnunk, amelyből természetesen kettőre lesz szükségünk.
 3. Keressünk egy fémdarabot! A garázsban, a szerszámoskamrában vagy egy szerelőműhelyben kerülhet ilyen a lábunk elé. Mindegy, hogy milyen funkciót töltött be eredetileg, a lényeg az, hogy puha fémből legyen, kicsi legyen és kettő legyen belőle. Ha nem találunk két egyforma darabot, akkor keressünk egy nagyobbat, amit aztán két részre vágjunk szét. A legpraktikusabb talán egy kör alakú fém-alátét lenne, hiszen ezt egyszerűen kettévágjuk, és így két egyforma félkört kapunk, amelyek a formájuk miatt a cipő orrához is jobban illeszkednek.
 4. Szegecseljük fel a bőrdarabra a fémdarabot! Szegecset kisebb (kb. 60 mm-es) szegből tudunk készíteni. Fogó segítségével csipentsünk le a szegből egy akkora darabot, hogy egy kb. 5 mm-es szegecset kapjunk. Az, hogy mennyi ilyen szegecsre van szükségünk, függ a fémdarab méretétől. Kalapács segítségével aprólékosan szegecseljük fel a fémdarabot a bőrre.
 5. Kenjük be ragasztóval a megszegecselt bőrdarabokat! Ehhez speciális, kifejezetten bőr ragasztására alkalmas, vagy erős univerzális ragasztót használjunk, amellyel vastagon kenjük be a bőrdarabokat.
 6. Illesszük a cipő orrára a bőrdarabot! A ragasztóval vastagon bekent bőrdarabot illesszük rá a cipő orrára, de rögtön szedjük is le, ezáltal a cipő orrán és a bőrdarabon is lesz egy réteg ragasztó.
 7. Várjunk néhány percet! Erre azért van szükség, hogy a ragasztó mindkét felületen egy kicsit megdermedjen.
 8. Ismét illesszük a megszegecselt bőrdarabot a cipő orrára! A pontos illesztés után erősen nyomjuk rá a cipő orrára a megszegecselt bőrdarabot. Egy megfelelő eszköz segítségével (például kifejezetten erre a célra alkalmas eszközzel) szorítsuk össze a ragasztást.
 9. Várjunk addig, amíg teljesen meg nem szárad a ragasztásunk! Ez akár egy napot is igénybe vehet.
 10. Adjuk rá a lurkóra az egyedi cipőt, ha például éppen kismotorozni indul! Esztétikailag nem feltétlenül ez lesz a legszebb cipő, de a célnak meg fog felelni, és az örömteli játéknak sem fog véget vetni egy, a cipő orrán kikandikáló apró lábujj.

[szerkesztés] Tippek

 • A bőrdarabra azért van szükségünk, mert kell egy vastagabb alátét, amire a fémet szegecseljük, így nem közvetlenül a cipőt lyukasztjuk át a kis szegecsekkel.
 • Szerencsés esetben találunk ellipszis alakú fémdarabot, amely formája révén talán a legjobban illeszkedik a cipő orrához.
 • Ha jól végeztük munkánkat, akkor olyan lesz a cipő, mintha boltban vásároltuk volna. Fiúcipő esetében még vagány megjelenést is kölcsönözhetünk neki.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megóvni kívánt cipő
 • cipő színéhez igazodó bőrcsík
 • fémdarab
 • szegecsek
 • vágóeszköz
 • fogó
 • kalapács
 • erős ragasztó
 • ragasztott felület rögzítésére alkalmas eszköz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Óvatosan bánjunk az eszközökkel, például amikor megfelelő formára kell vágnunk a bőr- vagy a fémdarabot!
 • Figyelmesen olvassuk el a ragasztóhoz mellékelt utasításokat! Tartsuk be például az előírt száradási időt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját ötlet, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag