A gyepet gondozni, ha kutyánk van

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a gyepet gondozni, ha kutyánk van?

Kutyafoltos-gyep.jpgSokan azt gondolják, hogy a kutyatartás és a szép gyep kizárja egymást. Nos, ez nem áll olyan távol az igazságtól, de azért lehet segíteni ezen a problémán. A legtöbb gondot a kutya vizelete okozza, ami miatt kb. 10 cm átmérőjű foltok keletkeznek a gyepen, melynek közepe elhalt, míg széle sötétzöld - ez a kutyafolt. Íme néhány ötlet és stratégia, ami segít megelőzni a kutyafoltok keletkezését, illetve a már meglévő károkat enyhíteni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Ismerjük fel a kutyafoltot!

 1. Az ilyen jellegű folt a gyepen a kutya méretétől függően néhány centiméterestől a lábnyom nagyságúig is terjedhet, és jellemzően kör alakú. Meleg, száraz időben a fű még gyorsabban károsodik. Néha észrevehető az is, hogy az elhalt rész körül egy gyűrűben zöldebb a fű. Az oka az, hogy a kutyus vizeletéből a fű túl sok tápanyaghoz jut egy kis területre. Mivel a gyűrű szélére kevesebb vizelet jut, ott már egyfajta tápoldatként működik a dolog, és ezért ott még szebb is lesz a gyep, szép sötétzöld, és gyorsabban is nő. (Egyébként ugyanezt megfigyelhetjük az ürülék körül is.)

[szerkesztés] Tüntessük el a kutyafoltot!

 1. Ha komoly a baj, nincs más megoldás, mint kiásni az elhalt részt.
 2. Jól öntözzük be, hogy a földben még meglévő vizeletet jó mélyre bemossuk, majd a lyukat termőtalajjal fedjük be, és a meglévő fűvel egyező fajtával vessük be.
 3. Ha gyepszőnyegünk van, akkor nem árt, ha abból egy darabot egy félreeső helyre leteszünk, amiből később pótolhatjuk azt a részt, ami a kutyafolt miatt elhalt.

[szerkesztés] Hogyan előzzük meg a kutyafolt kialakulását?

 1. Tanítsuk meg a kutyánkat arra, hogy csak egy bizonyos területet használjanak e célból, sokan például külön egy kis kavicsos vagy mulcsos részt alakítanak ki, ahol ez nem olyan zavaró. Léteznek például olyan, feromonnal kezelt kis oszlopok, amelyek segítenek rászoktatni a kutyát, hogy azt a területet használják kisebb-nagyobb dolguk elvégzésére.
 2. Ügyeljünk arra, hogy kutyánk elegendő vizet kapjon, így kevésbé koncentrált lesz a vizelete. Ha lehet, a száraz táp helyett inkább konzervet adjunk neki, vagy a száraz táphoz is keverjünk némi vizet. Mindig legyen a kutyának egy tál friss vize.
 3. Figyeljünk oda, hogy a megfelelő ételt adjuk a kutyának. A kifejezetten aktív kutyáknak készült eledelt csak akkor adjuk az állatnak, ha valóban aktív, nem pedig futószőnyegként fekszik egész nap a kanapé előtt. Ha magas minőségű, helyesen megválasztott eledelt kap a kutya, akkor az abban lévő tápanyagok is jobban felszívódnak, így nem csak a kutyus lesz egészségesebb, de a vizelet is kevésbé lesz káros a gyepünkre nézve.
 4. Nagy szárazság idején különösen ügyeljünk arra, hogy elegendő vízhez jusson a gyep, így ugyanis kevésbé szívja fel a vizeletet (és az abban lévő nitrogént), ami a gyökér elhalását okozza, valamint a víz némileg szét is mossa, így nem annyira egy helyre koncentráltan jut a vizelet a pázsitra.
 5. A kutyus kedvenc helyeit, ahova pisilni szokott, jól áztassuk el, hogy kimossa a víz a felhalmozódott káros anyagot.
 6. Ha látjuk, amikor a kutya vizel, utána néhány percen belül beöntözzük az adott részt, így a vizelet mélyebbre bejut a talajba, vagyis nem okoz problémát a gyökérzetben.
 7. Ügyeljünk a megfelelő talajra! Az agyagos vagy tömött talaj tovább tartja a vizet és a tápanyagokat, ebből fakadóan az ilyen talaj esetében még komolyabb problémát okoz a kutyafolt. A jó vízáteresztő talaj, mely több homokot és/vagy szerves anyagot tartalmaz, nem tartja meg olyan jól a tápanyagokat, így kutyafolt is ritkábban jelentkezik. Ezért ha a földhöz szerves anyagot (pl. komposztot) keverünk, az eredményesebbé teszi a kutyafoltok elleni ádáz harcunkat is. Ugyanakkor nem ajánljuk a homok használatát, ha ugyanis túl keveset keverünk hozzá a talajhoz, többet árt, mint használ, és vályogszerű lesz a föld. Az 50%-os homoktartalom ugyan jó, de problémát okoz, hogy a tápanyagot és a vizet szinte egyáltalán nem tartja majd meg a föld.

[szerkesztés] Tippek

 • Keverjünk fekete- és tőzegáfonyát a kutyus ételébe, mely segít a vizelet semlegesítésében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sok öntözés
 • megfelelő tápanyag a kutyának
 • elegendő víz a kutyának
 • szerves anyaggal kevert föld

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vannak olyan házi praktikák is, melyek szerint sót vagy szódabikarbónát kell a kutyaeledelbe keverni. Ezt semmiképpen nem javasoljuk, mivel a kutyaeledelek (különösen az olcsóbbak) egyébként is sok sót tartalmaznak, és ha még ezen felül adunk hozzá sót, az komoly egészségügyi problémát okozhat az állatnak. A szódabikarbóna ugyan emeli a vizelet pH-értékét, de gyakori használatával epekő alakulhat ki.
 • Létezik a kutyák számára vizeletsemlegesítő. Az ilyen termékek DL-Methionint tartalmaznak, és savanyítják a kutyák (vagy éppen macskák) vizeletét. Ez azonban szintén hozzájárulhat a kövek kialakulásához, ezért használata előtt mindenképpen kérjük ki az állatorvos véleményét.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés