A gyepet ápolni tavasszal

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell A gyepet ápolni tavasszal?

A téli évszak után ideje hozzálátni a kerti munkákhoz. A gyeptulajdonosok tudják, hogy a szeretett fűszőnyegük különös gondoskodást igényel, és az sem mindegy, hogy melyik munkafolyamatot mikor végezzük el.

Alapvető és nagyon fontos a gyep szellőztetése és lazítása. Télen ugyanis a moha és a talajon hagyott, fűnyírásból származó hulladék filcréteggé sűrűsödik össze. Ez a réteg elnyeli a nedvességet, hőt és levegőt, így megfosztja a gyepet a szükséges tápanyagoktól, ezért muszáj eltávolítani: ez a gyepszellőztetés. Érdemes gyeplazítást is végezni, ennél a lépésnél ugyanis az elhalt gyökérrészeket hozzuk felszínre, így a növény új, egészséges gyökeret ereszthet.

Ezeket a munkákat manuálisan is végezhetjük, de nagyon sok időbe és energiába kerül. Szerencsére mindkét feladathoz kapható munkagép, amivel egyszerűen, nagyobb megterhelés nélkül és jóval gyorsabban a végére juthatunk a dolgoknak illetve ma már tudunk úgynevezett kombigépet is vásárolni, amellyel a mély és a felszíni szellőztetés egyaránt elvégezhető köszönhető a két különböző hengereknek. Mindezen folyamatok közben a füvet sajnos nemcsak a növekedését hátráltató anyagoktól szabadítjuk meg, hanem tápanyagtól is. Ezért van szükség a trágyázásra, ami kihagyhatatlan része a kertápolásnak. Lássuk, hogyan is zajlanak ezek a folyamatok pontosan.


[szerkesztés] Lépések

 1. Várjuk meg, amíg a fű növekedése intenzíven beindul. Ekkor érdemes rövidre nyírni a gyepet, ugyanis fűnyírás után jobban viseli a szellőztetéssel és lazítással járó terhelést.
 2. A gyepszellőztetést érdemes márciusra időzíteni, amikor első alkalommal indul növekedésnek a fű. Vigyázzunk, hogy a fűnyíráshoz hasonlóan csak akkor kezdjünk neki, ha a fű nem nedves!
 3. A gyeplazítást évente legalább egyszer el kell végezni, szintén márciusban. Ezt érdemes szeptember elején még egyszer megismételni.
 4. Gyepszellőztetés és lazítás után a hulladékot gereblyével távolítsuk el, így meggátolhatjuk az újabb filcréteg kialakulását.
 5. Most következik a trágyázás. Erre a célra a komposzt a legalkalmasabb. Ennek több oka is van. Először is, rengeteg hulladéktól szabadít meg minket, és még hasznot is hajt nekünk. A talaj szerkezetét jelentősen javítja, csökken a porosodás és az erózió veszélye. És arról se feledkezzünk meg, hogy rendkívül ellenállóvá teszi a növényeket a kártevőkkel szemben. A komposztot aprítsuk fel kis darabokra, így könnyebben lebomlik. Kb. 1 cm vastagon terítsük el a kertben és óvatosan forgassuk bele a földbe. Érdemes bőségesen meglocsolni, mert a bomlási folyamatok a nedvesség hatására indulnak el. Itt megfigyelhetjük a komposzt további nagy előnyét, ugyanis a műtrágyával szemben a komposzt nem mosódik ki a földből öntözéskor vagy esőzéskor.
 6. Megesik, hogy télen pár helyen kikopik a gyep. Tavasszal ezt a problémát is megoldhatjuk egyszerű gyeppótlással. Ha ez megvan, akkor minden körülmény adott ahhoz, hogy pompázatos gyepszőnyegünk legyen egész évben.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha van locsolórendszerünk, gyepszellőztetés és lazítás előtt jól láthatóan jelöljük meg a locsoló fejeket, mert a gépek elnyírhatják őket.
 • Ha nincs lehetőségünk komposztot használni trágyázáskor, akkor nem kell azonnal a műtrágyához kapnunk: próbáljuk ki az állati trágyát!
 • Komposztot házilag is elő tudunk állítani, ami nemcsak gazdaságos, de könnyű és hasznos is.
 • Márciustól kezdve 4-5 hetente érdemes trágyázni, ezzel folyamatosan fenntarthatjuk a talaj jó állapotát és termőképességét.
 • Érdemes nagy teljesítményű, strapabíró gépeket beszerezni a munkákhoz. Igaz, hogy évente csak 2-3 alkalommal dolgozunk velük, de a „téli álom” és az óriási megterhelés pillanatok alatt tönkre fogja tenni a gyengébb minőségű termékeket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fűnyíró
 • Gyepszellőztető és/vagy gyeplazító
 • Gereblye, lombseprű
 • Komposztaprító
 • Lapát
 • Ásó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Semmiképpen se végezzünk gyepszellőztetést vagy lazítást, ha a gyep beteg!
 • Gyepszellőztetéshez csak akkor kezdjünk neki, ha a fű nem nedves!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bauhaus