A gyümölcsfoltot eltüntetni a ruháról

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a gyümölcsfoltot eltüntetni a ruháról?

Gyumolcsfolt eltavolitas.jpg

Nyáron sokféle gyümölcs közül válogathatunk, gondoljunk csak egy szép piros görögdinnyére, egy illatozó őszibarackra, egy nagy szemű cseresznyére. Azonban ha nem kellő gondossággal fogyasztjuk őket, akkor levük nagyon könnyen a ruhánkra csöppenhet, maradandó nyomot hagyva kedvenc nyári felsőnkön, szoknyánkon. Érdemes még frissen kimosnunk a ruhát vagy valamilyen természetes szer után nyúlnunk, hogy eltüntessük róla a nemkívánatos gyümölcsfoltokat. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

[szerkesztés] Lépések

 1. Áztassuk minél előbb szappanos, mosószeres vízbe a gyümölcsfoltos ruhát, majd öblítsük ki!
 2. Tegyünk egy kevés citromlevet vagy ecetet a gyümölcsfoltra, dörzsöljük bele a ruhába, majd hagyjuk még egy kis ideig hatni, végül a ruhát a szokásos módon mossuk ki! Műszálas ruha esetében egy rongy- vagy vattadarabot mártsunk bele a citromlébe/ecetbe, és azzal dörzsölgessük óvatosan a gyümölcsfoltot!
 3. Hígítsunk fel vízben (1:10 arányban) szalmiákszeszt (háztartási boltokban vásárolható ammóniás víz, amely vízben oldva kiváló folteltávolító és hatékony tisztítószer), és ezzel a keverékkel dörzsöljük be a gyümölcsfoltot! Az oldatot hagyjuk néhány percig hatni, majd a ruhát a szokásos módon mossuk ki!
 4. Dörzsöljük át denaturált szesszel (háztartási oldószerként, folteltávolítóként vásárolható) a gyümölcsfoltot!
 5. Melegítsünk fel kevés vízzel egy kevés szalmiákszeszt, és ezzel az oldattal kezeljük elő a foltot! Keverjük össze az írót (a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék) néhány csepp citromlével, majd a ruha foltos részét áztassuk egy éjszakán át ebben a keverékben, másnap pedig a ruhát mossuk ki a szokásos módon!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha olyan a ruha minősége, amelynek nem árt a magas hőmérsékletű víz, akkor tegyük a ruhát egy lavorba, és egymást követően többször is forrázzuk le a gyümölcsfoltot, majd a ruhát a szokásos módon mossuk ki.
 • A selyem- és gyapjú ruhából vízzel hígított ecettel oldhatjuk ki a gyümölcsfoltot.
 • Az adott folteltávolítót érdemes először egy nem látható helyen, vagy egy belső részen, szegélyen kipróbálni, így még időben meglátjuk, hogy a folttisztító esetleg roncsolja a textilt.
 • Az adott folteltávolítót mindig körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva dörzsöljük a textilbe.
 • A foltok eltávolításakor tegyünk egy rossz törölközőt vagy egy papírtörlőt a ruha alá, hogy megvédjük az alatta lévő felületet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • mosószeres víz, vagy
 • citromlé vagy ecet, vagy
 • denaturált szesz, vagy
 • szalmiákszesz és író

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A foltokat legjobb mindig azonnal eltávolítani, mert minél frissebbek, annál könnyebb tőlük megszabadulni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya