A gyökeres karácsonyfát gondozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a gyökeres karácsonyfát gondozni?

Karácsony közeledtével egyre többen vásárolnak gyökeres fenyőfát. Ahhoz azonban, hogy a fa túlélje az ünnepeket, megfelelő gondoskodásra van szükség, ráadásul már a kiválasztásánál is oda kell figyelnünk.

[szerkesztés] Lépések

Karacsonyfa gyokeres.jpg
 1. A gyökeres fenyőfát érdemes már december első felében megvásárolni, hiszen több hetes edzésre van szüksége, mielőtt a meleg szobába vinnénk. A vásárlásnál figyeljünk oda, hogy a földlabda elég nagy legyen, vagy ha konténeres fenyőként árulják, tényleg stabilan álljon a tartóedényben! (Lásd még: Figyelmeztetések.) Érdemes inkább kertészetekben körülnézni, ahol megfelelően iskolázott és gondozott konténeres fenyőkből választhatunk.
 2. A választás előtt ellenőrizzük, hogy teljesen egészséges-e a kiválasztott fenyő: figyeljük meg, nem sárgák vagy foltosak-e néhány helyen a tűlevelei. Az a jó, hogy ha egy kisebb ágat marokra fogva végighúzzuk rajta a kezünket, maximum egy-két tűlevél marad a tenyerünkben.
 3. Amennyiben földlabdás fenyőt választottunk, akkor azonnal ültessük el, miután hazaértünk vele. Tegyük akkora tartóedénybe, amelyben kényelmesen elférnek a gyökerei, majd szórjunk köré homokkal vagy tőzeggel lazított kerti földet. Jól öntözzük meg, majd a földet tömörítsük, hogy a fenyő stabilan álljon az edényben.
 4. Először lehetőség szerint pár napig még a szabadban, de szélvédett és fedett helyen tartsuk a fenyőt (pl. kocsibeálló). Ezután – még napokkal vagy akár egy héttel karácsony előtt – vigyük a lakás egyik hűvösebb helyiségébe (pl. kamra, zárt garázs), hogy a fa így fokozatosan szokjon hozzá a hőmérséklet emelkedéséhez.
 5. Karácsonykor a szoba egy olyan pontjára állítsuk a gyökeres fenyőfát, amely távol van a fűtőtesttől. A feldíszítésekor lehetőleg ne tegyünk rá nagyobb súlyt és villanyégőt, mert a közvetlen hő károsíthatja a tűleveleket és megszakítja a fa nyugalmi időszakát. Vigyázzunk az apró hajtásokra, rügyekre – főleg a csúcsdísz felrakásakor! Legjobb, ha a hagyományos, süvegszerű kialakítású csúcsdísz helyett olyat választunk, amit rá lehet kötözni a fa tetejére.
 6. A fenyőfát rendszeresen öntözzük meg, hogy a földje egy kicsit mindig nyirkos legyen (de ne tocsogjon a vízben, mert akkor elrohadnak a gyökerei). Az is jót tesz, ha néha vízzel permetezzük az ágait (természetesen csak ha nem tettünk rá elektromos égőt).
 7. A gyökeres fenyőfát legfeljebb 10-12 napig tartsuk a szobában – ha tovább áll a melegben, károsodhat. Óvatosan vegyük le a díszeket, majd vigyük a fenyőt a hűvösebb helyiségbe, ahol korábban is tároltuk. Itt se feledkezzünk meg a locsolásáról!
 8. Február második felében vagy március elején – amikor napközben már nem fagy, és a talaj kienged – ültessük el a fenyőt a kertünkbe. Ássunk legalább kétszer olyan széles és mély gödröt, mint a korábbi cserép, majd úgy ültessük bele a fenyőt, hogy a gödröt humusszal, trágyával dúsított, homokkal lazított kerti földdel töltjük fel.
 9. Öntözzük be alaposan a földet, és még heteken át – amíg a fenyő begyökeresedik – rendszeresen locsoljuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Miután a gyökeres fenyőfát kiültettük a kertünkbe, megfelelő gondozás mellett még 2-3 éven át újra és újra kiemelhetjük, hogy karácsonyfaként díszítse a szobát. Ezután azonban túl nagy lesz a gyökérzete, hogy nagyobb sérülés kockázata nélkül elviselje az átültetést. Ha a kertünkben nevelnénk tovább a fenyőt, olyan helyet keressünk neki, ami elég távol van a falaktól, kerítéstől és más fáktól, hiszen hosszú évek alatt terebélyes fává nő majd. Ha erre nincs lehetőségünk, legjobb, ha egy kertészetnek vagy fenyőültetvény gazdájának próbáljuk meg eladni a fát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő gyökérzettel rendelkező fenyőfa
 • Egy hűvös mellékhelyiség, ahol a fa alkalmazkodhat a hőmérsékletváltozáshoz
 • Megfelelő hely a kertben, ahová kiültetheted

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyökeres fenyőt soha ne ültessük ki az erdőbe! Magyarországon csak néhány területen fordul elő a fenyő természetes körülmények között, ezért a kiültetésével megbolygatnánk az erdő természetes egyensúlyát, és az erdőgazdálkodásnak is kárt okoznánk.
 • A gyökeres fenyőként árusított fák egy része nem kertészetből származik, hanem a szabad földből emelték ki az ünnep előtt. Ez azért baj, mert így kevésbé sűrű a gyökere, mint a kertészetben megfelelően „iskolázott”, többször átültetett fenyőnek. Olyan fenyőt semmiképpen se vegyünk meg, amelyet csak néhány maroknyi, műanyagba csomagolt földben árulnak! Egy 1 méter körüli fa földlabdájának minimum 35-40 centiméter átmérőjűnek, egy másfél méteres fának pedig legalább 60 centiméter átmérőjűnek kell lennie, de minél nagyobb, annál több esélye lesz a fenyőnek a túlélésre.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki