A gázszámlát csökkenteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a gázszámlát csökkenteni?

Gazfogyaszas-csokkentes.jpg
A téli hónapok idején jelentősen nő a gázfogyasztás, s persze ezzel együtt a gázszámla is. Van azonban néhány praktikus lehetőség, amivel csökkenteni tudod a gázfogyasztást, s ezzel együtt a gázszámla összegét is.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Általános tanácsok

 1. Ha teheted, válts gázszolgáltatót! Nézd meg a gáz árát, amit általában köbméterre adnak meg, majd keress olyan alternatív szolgáltatót, ahol olcsóbb a gáz ára.
 2. Használj szigetelést az ablakoknál és az ajtóknál. Ha sok a rés a nyílászáróknál, akkor, ahogy mondani szokták, az utcát is fűtöd. A szigetelésről olvasd el a Hogyan kell utólag szigetelni a nyílászárókat? című praktikus tanácsainkat.

[szerkesztés] A fűtés kapcsán felmerülő spórolási lehetőségek

 1. Ha elmész otthonról, és üres lesz a lakás, akkor néhány fokkal vedd le a termosztátot.
 2. A fűtésszámla jelentősen csökkenthető a jó külső szigeteléssel is, érdemes a homlokzatot, illetve a padlásteret is szigetelni, így télen nehezebben szökik ki a meleg, míg nyáron nem melegszik fel annyira a lakás.
 3. A fűtőtest környékét hagyjuk szabadon, így a meleg könnyebben áramlik a szobában, amit a termosztát ritkább bekapcsolással hálál meg.
 4. Éjszakára 1-2 fokkal vegyük le a fűtést. A szoba átlaghőmérsékletének 2 fokos csökkentése fokonként 5%-os energia-megtakarítást eredményez, ezáltal a gázszámla 10%-kal csökkenthető!
 5. Ha van olyan helység, amit télen nem, vagy csak nagyon ritkán használunk, csavarjuk le a radiátort és zárjuk be az ajtót.
 6. Szellőztetéskor kapcsold minimum állásba a fűtőkészülék szabályozóját (a termosztátot).
 7. A megfelelő hőmérséklethez társuló komfortérzet az ideális páratartalom segítségével alacsonyabb hőmérsékleten is kialakítható. 0°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom esetén a melegérzet ugyanolyan, mintha 40 százalék páratartalom mellett 22°C lenne. Ellenőrizd a fűtött helyiségek páratartalmát, szükség esetén párologtass!
 8. Válassz olyan termosztátot, amely tanítható. Megtanulja a család vagy személy napi menetrendjét, fűtési szokásokat, a lakás, ház hőállapotait. Ennek figyelembevételével kapcsolgatja a fűtőberendezést, ha szükséges apró lépésekkel, kis eltéréseket figyelve irányítja a cirkó működését.

[szerkesztés] Gázfogyasztás csökkentése a fürdőszobában

 1. Nézd meg a forró víz hőfokának beállítását, csökkentsd le annyira, amilyen hőfok még éppen elegendő a fürdéshez, mosogatáshoz.
 2. Fürdés helyett inkább válaszd a zuhanyozást. Tusolás során sem célszerű folyamatosan folyatni a meleg vizet.

[szerkesztés] Gázfogyasztás csökkentése a konyhában

 1. Ne folyó forró vízben mosogass, töltsd meg meleg vízzel a mosogatót, majd abban mosd el az edényeket, végül hideg vízzel öblítsd le azokat.
 2. Főzés és sütés során a gázlángot mindig akkorára állítsd be a gáztűzhely szabályozó gombjaival, hogy a gázláng ne legyen nagyobb az edénynél, mivel a gázláng a legtöbb hőt a lángcsúcsnál adja át.
 3. Főzéskor - ha az étel jellege lehetővé teszi - használjunk fedőt. Így az étel előbb megfő, vagyis kevesebb gáz fogy.

[szerkesztés] Tippek

 • Vásárolj programozható termosztátot (hőfokszabályzó), így azokban a napszakokban, amikor a lakás üresen áll, automatikusan csökken a hőfok.
 • A modern kazánok (cirkók) jobb hatásfokkal működnek, ezért ezek hosszútávon megtérülő befektetésnek tekinthetők. Ha tehetjük, ne sajnáljuk a pénzt a drágább cirkóra, mert később az lesz az olcsóbb.
 • Egy extrém magas számla kapcsán azt is érdemes végiggondolni, hogy esetleg az gázszolgáltató túlszámlázott. Ha gyanús a magas összeg, mindenképpen forduljunk az ügyfélszolgálathoz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szigetelő anyagok
 • Odafigyelés
 • Modern kazán, cirkó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Érdemes évente ellenőrizni a fűtőberendezéseket, ez nem csak a fogyasztásra lehet kihatással – például a gázégő megfelelő beállítása révén – de a biztonságunkra is.
 • Ha a gáztűzhely főzés során erősen kormoz, érdemes szerelőt hívni. Az égés hatásfoka a javítás révén is nagymértékben javulni fog, ami megtakarítást eredményezhet, nem beszélve a kellemetlen korom megszűnéséről.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Kiscsillag