A fűtési megoldások közül választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a fűtési megoldások közül választani?

Hogyan-kell-gyorsan-a-futesi-megoldasok-kozul-valasztani-1.jpg

A fűtési megoldások kiválasztása során figyelembe kell venni számos tényezőt, beleértve a költségeket, az energiahatékonyságot, a környezeti hatásokat és a konkrét helyszín igényeit is. A legnépszerűbb fűtési megoldások közé tartozik az elektromos fűtés, gázfűtés, hőszivattyú, fűtésre optimalizált légkondicionáló, valamint a szilárd tüzelésű megoldások is népszerűek. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra, hogy segítsünk a döntésben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Értékeld a helyszínt, és mérd fel a fűtési igényeket: Egy nagy ház más típusú fűtési rendszert igényelhet, mint egy kis lakás, utóbbiban ráadásul több lehetőség azonnal kiesik. Gondold át, hogy milyen típusú fűtési rendszer illik legjobban az adott térbe (pl. padlófűtés, radiátoros fűtés). Egy biztos, a rezsiköltségek növekedése miatt azok a fűtési megoldások kerülnek előtérbe, amelyek ugyanazt a hőmérsékletet képesek olcsóbban és megbízhatóbban biztosítani. Az alábbiakban a főbb fűtési megoldásokat - előnyeiket és hátrányaikat egyaránt bemutatva - vesszük sorra.
  • Elektromos fűtés: Az elektromos árammal történő fűtés hatékony módja a hőenergia előállításának, mivel a felhasznált elektromos energia szinte teljes egészében hővé alakul át. A hőszivattyús technológia még ennél is kedvezőbb hatékonyságot kínál. Mielőtt azonban elektromos fűtési rendszert telepítenénk, fontos ellenőrizni, hogy az otthonunk elektromos hálózata és vezetékrendszere korszerű és alkalmas a terhelésre. A fűtőtestek és egyéb elektromos fűtési eszközök kiválasztásánál figyelembe kell venni a helyiség méretét és az épület szigetelését. Általánosságban elmondható, hogy négyzetméterenként minimum 100 wattal kell számolni, tehát például egy maximum 10 m²-es helyiség esetében legalább 1000 W-os fűtőtestet érdemes választani. Az energiafelhasználást időzítőfunkció, programozhatóság vagy beépített termosztát segítségével szabályozhatjuk és optimalizálhatjuk. Az elektromos fűtés számos formában kivitelezhető, például elektromos konvektorok radiátorok, padlófűtés vagy infrapanelek formájában, és általában nem igényel éves karbantartást. Előnye továbbá, hogy nincs közvetlen károsanyag-kibocsátása és sokszor pénztárcabarát beruházással is elérhető. Ugyanakkor leginkább csak jól hőszigetelt, energetikailag hatékony otthonokban üzemeltethető gazdaságosan, és a melegvíz-ellátás megoldása magasabb költségekkel járhat.
  • Gázfűtés: A gázzal üzemelő fűtési berendezések népszerűsége a gáz árának növekedése miatt csökken. Manapság már csak zárt égésterű, kondenzációs gázkazánok használhatók új épületekben, amelyek jobban kihasználják az energiát, mivel nem engedik ki a keletkező vízgőzt, hanem annak energiatartalmát is felhasználják. Előnyük, hogy a fűtés mellett a melegvíz-ellátásra is megoldást kínálnak. A teljesítmény szükséglete a ház szigetelésétől függ: jobb szigetelés esetén 120-130 W/m², rosszabb szigetelés esetén akár 140-150 W/m²-rel is számolni kell, plusz kb. további 10%-kal a melegvíz-használat miatt. A gázfűtés tehát egy gazdaságos, gyors és hatékony fűtési forma, viszont szükség van gázcsatlakozásra, és karbantartást, illetve szervizelést igényel.
  • Hőszivattyú: Az elektromos áramot használó hőszivattyúk környezetbarát fűtési megoldást jelentenek. Működésük a hőcsere elvére épül, elektromos árammal külső forrásból (levegő, talaj, víz) vonják ki a hőt, és egy belső hőleadó rendszeren keresztül szolgáltatják azt az épület számára. A hőszivattyúk alkalmasak lehetnek a teljes háztartás fűtésére és hűtésére, valamint a melegvíz-ellátásra is. Bár a teljes rendszer kiépítése relatív költséges, gazdaságos és környezetbarát megoldást kínál mind a fűtés, mind a hűtés terén. Felújítás során a hőszivattyús rendszer bizonyos esetekben meglévő padlófűtéshez vagy radiátorhoz is csatlakoztatható, ezzel csökkentve a kiépítési költségeket.
  • Fűtésre optimalizált légkondicionáló: Az elektromos áramot felhasználó klímaberendezéssel történő fűtés egyre népszerűbb, mivel ezek a berendezések viszonylag olcsók, könnyen beszerelhetők és költséghatékonyan üzemeltethetők. A fűtési időszakban kedvező tarifás áramvételi lehetőség is biztosított. Nincs szükségük külön elektromos alhálózatra, de fontos, hogy a választott készülék fűtésre legyen optimalizált, és megfelelően legyen elhelyezve az otthonban. A modern klímaberendezések távolról, WI-FI-n keresztül is vezérelhetők és automatizálhatók.
  • Szilárd tüzelésű megoldások: A modern kandallók és kályhák zárt égéstérrel működnek, külső levegőt használnak az égéshez, ami biztonságosabbá teszi őket. Fontos a szén-monoxid- és füstérzékelők használata és a korszerű füstgáz-levegő-kémény kiépítése, bár ez utóbbi költséges lehet. A szilárd tüzelésű fűtés nagy részben felel a levegő szállópor-tartalmáért. A különböző tüzelőanyagok közül a fatüzelés a legkörnyezetkímélőbb, de a fa tárolását előre kell tervezni, és csak a megfelelő tüzelőanyagot szabad használni. Kerülni kell egészségkárosító anyagok égetését, és szükséges a rendszeres karbantartás és takarítás. A szilárd tüzelésű fűtés nagy beruházást, erő- és időráfordítást igényel, és ha nem megfelelően van kezelve, költséges lehet. Azonban a tűz melegének és hangulatának kedvelői számára megérheti ezt a befektetés. Mindezekkel együtt kompromisszumos megoldás lehet egy kandalló valamilyen elektromos fűtési megoldással kiegészítve.
 2. Költségvetés és finanszírozás: Állítsd össze a költségvetést, figyelembe véve a beruházás és az üzemeltetési költségeket. Nézz utána a lehetséges támogatásoknak és kedvezményeknek, ezek jelentősen csökkenthetik a fűtési megoldás bevezetési költségét.
 3. Környezeti hatások: Értékeld a különböző fűtési rendszerek környezeti hatásait, és válaszd a legfenntarthatóbb megoldást.
 4. Konzultáció szakértőkkel: Kérj szakértői tanácsot a szakáruházakban vagy víz-gáz-fűtés terén tapasztalt vállalkozásoktól a legmegfelelőbb fűtési rendszer kiválasztásához.

Hogyan-kell-gyorsan-a-futesi-megoldasok-kozul-valasztani-2.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Fontold meg a kombinált megoldásokat is, például egy hőszivattyú és egy gázzal működő fűtési rendszer egymás jó kiegészítői lehetnek.
 • Kövesd nyomon a fűtési rendszer teljesítményét és hatékonyságát, és végeztess rendszeres karbantartást.
 • Akármelyik fűtési megoldást is választod, a napelemes és napkonvektoros megoldások kitűnő lehetőséget biztosítanak a fűtési és melegvíz-előállítási költségek további csökkentésében, illetve a környezetbarát működés megvalósításában.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Információ a szabályozásokról és az aktuális támogatásokról
 • Szakértői tanácsadás
 • Költségvetési terv

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Szakértelem híján ne próbáld meg saját magad telepíteni a fűtési rendszert. A helytelen telepítés életveszélyes lehet.
 • Ügyelj a fűtési rendszerek karbantartására a biztonság és a hatékony működés megtartása érdekében.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell