A depressziót kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a depressziót kezelni?

Depresszio 1.jpg

Sokan állapítják meg magukról szomorkásabb napjaikon, hogy milyen mély depresszióban szenvednek. Pedig az igazi depresszió komoly tünetegyüttesekkel járó tartós kedvtelenség és levertség. Mindenkinek vannak rosszabb napjai, de ha valaki elhúzódó melankóliával küzd, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Természetesen a kezelés nem feltétlenül egyenlő az antidepresszánsok szedésével. Sokféle terápia létezik, egy szakember csak segíthet kiválasztani a megfelelőt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerjük meg a depresszió tüneteit! Ha a felsoroltak közül legalább 5 igaz, akkor ideje elmennünk háziorvoshoz.
  • Levertség, rossz hangulat, fásult közérzet. Időnként erős sírógörcsök is jelentkezhetnek mellé.
  • Érdektelenség. Ez a fajta állapot mindenben megnyilvánulhat. A súlyosan depresszióst nem érdeklik az eddig örömöt adó tevékenységek, hobbik. Nem tud örülni semminek, pl. ajándék a családtól. Nem érzi szükségességét önmaga ápoltságának megtartására, elfelejt, vagy egyszerűen nem kíván tisztálkodni. Természetesen a szexuális életre is kihat az érdektelenség.
  • Alacsony önértékelési szint, önbizalomhiány, indokolatlan önvád.
  • Nehéz koncentrálóképesség, lassú és akadályozott gondolkodás, akadozó emlékezőképesség.
  • A döntéshelyzetek erőteljes kerülése.
  • Alvászavar. A depresszió típusától függően két típusa létezik. Az egyiknél a felületes és kevés alvás a jellemző, míg a másiknál az aluszékonyság.
  • Nagymértékű hízás vagy súlyvesztés.
  • Nyugtalanság, szorongás vagy nagyfokú ingerültség.
  • Kimerültség, bágyadtság. Folyton fáradtnak érzi magát a beteg.
  • Kritikus esetekben az öngyilkosságon, halálon is gondolkoznak.
  • Ezenkívül előfordulhatnak testi tünetek is, például erős migrén, hasmenés vagy éppen székrekedés, hátfájás stb.
 2. Az orvosok általában pszichiátriai kezelésre küldik a beteget, ahol legtöbbször gyógyszeres kezeléssel javítanak a páciens állapotán. Amennyiben tényleg olyan mértékű a depresszió, a gyógyszeres kezelést az előírtak alapján mindig be kell tartani! Az antidepresszánsok és különféle hangulatjavító szerek csak akkor tudják megfelelően kifejteni hatásukat, ha követjük az utasításokat. Ezzel érthetünk el tényleges eredményeket, valamint megelőzhető a visszaesés is.
 3. Segítsük a beteget kiegészítő kezelésekkel! Sokszor a gyógyszerek mellé alkalmazzák őket, de azok helyett is működhetnek. Ezt minden esetben az orvos dönti el.
  • Pszichoterápia. Célja a problémák feltárása, valamint az, hogy tudjunk róluk beszélni, és ezáltal szakszerű segítséggel megtaláljuk a módját, hogy hogyan tudnánk a depressziót kezelni. Ehhez természetesen olyan terapeuta kell, akivel szimpátiát érzünk, és fel tudunk oldódni. Eltarthat egy darabig, míg megtaláljuk a hozzánk illő orvost, de ezt ne szégyelljük! Merjünk váltani, ha úgy érezzük, nem ő a legmegfelelőbb!
  • Csoportterápiák. Ugyanarra a sémára épülnek fel, mintha egyetlen orvossal beszélgetnénk, csak itt a csoport összetartó és megértő ereje segít a feloldódásban. Néhány beteg embernek segíthet, ha látják: nincsenek egyedül problémájukkal.
  • Család- és párkapcsolati terápiák. Ezek speciális csoportterápiák, ahol az együtt élő emberek közösen próbálnak megoldást találni, mi is siklott félre az életükben. Akkor is érdemes ilyen terápiára elmenni, ha a családban csak egyvalaki küzd depresszióval vagy arra utaló jeleket észlelnek. A család vagy egy pár együtt küzdhetik le az akadályokat, ami hosszútávon még jobban összekovácsolja őket.
  • Fényterápia. A téli hónapokban segíthet igazán, amikor is kevesebb napfényt látnak az emberek, főleg Magyarországon és az északabbra lévő országokban. A napsütéshez hasonló erős fény elősegíti a melatoninszint visszaállítását, így hozzájárul az alvászavarok leküzdéséhez.
 4. Legyünk türelmesek és megértők a beteggel, önmagunkkal! Ez a legnagyobb segítség, amit ilyenkor a család és közeli barátok megtehetnek a gyógyulás érdekében.

[szerkesztés] Tippek

 • Hogyan ismerheted fel valakin, ha depressziós? Ha máson kell megállapítani a tüneteket, a faggatózás nem éppen a legjobb módszer arra, hogy megtudd, mi zajlik a fejében. Figyeld meg inkább a viselkedését! Depresszióra utaló jel lehet például a sok céltalan járkálás, zavart tekintet és a gyakori hangulatingadozások. Emellett árulkodó lehet, ha gyakran visszavonul az illető, a halál a kedvenc beszédtémája, és búcsúzkodik a barátaitól, családjától.
 • Keressünk stresszkezelési módszereket! A felgyülemlett stressz levezetése nagyban segíthet megelőzni a depressziót. Ilyen kikapcsolódás lehet valamilyen extrém sport vagy olyan, amiben kiélhetjük dühünket, például boksz. Ugyanakkor segíthet még a meditáció, valamilyen kreativitást és nagy összpontosítást igénylő hobbi (zenélés, festés, barkácsolás stb.) is.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pszichiáter, szakértő orvos
 • gyógyszerek
 • megértő, türelmes és segítőkész emberek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mint minden gyógyszernek, az antidepresszánsoknak is vannak mellékhatásaik. Ezek úgymond el kell viselni, hiszen a gyógyulás részét képezik! A gyógyszerek szedésével jelentkezhet émelygés, erős fejfájás, szédülés, aluszékonyság, ingerlékenység. Ritkább esetekben az öngyilkossági hajlam is felerősödhet. Fontos, hogy az első hetekben, míg a szervezet megszokja a szereket, legyen valaki a beteggel, aki átsegíti ezen az időszakon!
 • A gyógyszeres kezelés mellett ne fogyasszon a beteg alkoholt! Nagyban módosíthatják az antidepresszánsok felszívódását és hatását.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

[Depresszió kezelése alternatív módszerekkel [ http://www.thetaforras.hu/blog/]]

Az oldal szerzői

Noatah, Thetaforras