A cumizásról leszoktatni a gyereket

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell leszoktatni a gyereket a cumizásról?

Cumirol-leszoktatas.jpg

A cumizás rossz hatással van a gyermekek fogára, ugyanakkor a gyerekek nem szívesen mondanak le róla. Az alábbiakban néhány módszert mutatunk be, melyek segíthetnek a leszoktatásban.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Fokozatos leszoktatás

 1. A cumizásról le lehet lassan is szoktatni a gyerekünket, akárcsak a szopizásról tettük. Ne felejtsük el, hogy a gyerek ragaszkodik a cumihoz, ezért nem könnyű feladniuk.
 2. Válassz ki egy olyan időszakát a napnak, amikor a gyermeked egyébként sem valószínű, hogy cumizni szeretne, és tüntesd el a látószögéből a cumit. Amikor kéri, mondd meg neki, hogy később megkapja. Mondd meg neki, hogy rendben lesz addig is a cumi nélkül, és próbáld valami másik tevékenységre terelni a gondolatait.
 3. Adj neki valami rágcsálnivalót vagy játékot. Annak érdekében, hogy ne a cumin járjon az esze, így elkerülhető, hogy hisztibe csapjon át a dolog, ami miatt feladhatod a leszoktatást.
 4. Fokozatosan növeld azt az időt, amíg nem adod vissza a gyermekednek a cumit mindaddig, amíg már nem is gondol rá. Valószínűleg az alvás lesz az utolsó, aminek idején majd nem kéri a cumit, mivel általában ilyenkor jobban ragaszkodnak hozzá. Szoktasd hozzá a gondolathoz, hogy majd cumi nélkül alszik el. Segíts neki találni egy pótlékot, például aludhat egy különleges takaróval vagy egy kis mackóval.

[szerkesztés] Azonnali elhagyás

 1. Dobd ki a cumit. Amikor a gyermeked néz téged, fogd az összes cumit, ami van a házban, és dobd ki a szemetesbe, majd a szemetest ürítsd ki a kukába.
 2. Készülj fel a sírásra, mivel a gyermeked várhatóan nem fogja érteni, hogy miért dobtad ki a cumikat. Próbáld meg megvigasztalni, és magyarázd el neki, hogy már túl nagy fiú/lány ahhoz, hogy cumizzon.

[szerkesztés] Aktív részvétel

 1. Beszélgess el a gyermekeddel arról, hogy úgy gondolod, itt az ideje, hogy abbahagyja a cumizást. Engedd neki, hogy aktívan részt vehessen a döntésben, és ajánlj neki valami jutalmat minden napra, amikor nem cumizik.
 2. Készíts egy szép matricás táblát, amin a hét napjai szerepelnek. Minden nap, amikor nem cumizott, ragasszatok rá valami szép matricát arra a napra, és jutalmazd meg. Ha kérné a cumit, emlékeztesd rá, hogy akkor nem kaphat matricát arra a napra.
 3. Jelölj ki egy napot, amit a gyermeked megért, hogy addigra abba kell hagynia a cumizást, az az utolsó nap. Jó alkalom például a szülinapja, amikor az ajándékok miatt a cumi könnyen helyettesíthető. Ráadásul az ajándék által a gyerek felismeri, hogy már nagyobb, és hogy nincs szüksége már a cumira.

[szerkesztés] Tippek

 • Vonj be a dologba mindenkit, aki vigyázni szokott a gyermekedre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Könnyebb leszoktatni a gyereket a cumizásról, ha eleve is csak limitált ideig engedtük neki a cumizást.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag