A buszon viselkedni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a buszon viselkedni?

Viselkedni a buszon.jpg
Általánosságban elmondható, hogy úgy, mint bárhol máshol, ahol az ember közösségben tartózkodik, azonban gyakran szembesülünk azzal, hogy sokan minden viselkedési szabálynak fittyet hánynak, és úgy érzik, csak körülöttük forog a föld, aminek mindenki nagyon örül. Tegyük mások számára is stresszmentesebbé a mindennapokat azáltal, hogy odafigyelünk néhány apróságra.

[szerkesztés] Lépések

 1. A mobiltelefon nem levegő, bírjuk ki azt a fél, egy, két órát nélküle! Nem arról van szó, hogy ne válaszoljunk a hívásokra, vagy hogy egy fontosabb telefont ne intézzünk el. De az, hogy a távolsági buszon töltött egy óra alatt valakivel telefonon megbeszéljük, hogy mit pletykált a fodrászunk, emésztési problémákkal küzd a kiskutyánk és összekaptunk a pasinkkal/nőnkkel, nem halaszthatatlan teendő, és elképzelhető, hogy a többi utast zavarja.
 2. A busz nem indul el, amíg fel nem szálltunk! Nem szükséges könyökkel előrefurakodni a sorban, a busz akkor fog elindulni, ha valamennyien felszálltunk – persze sajnos már előfordult ilyen is, de ne abból induljunk ki, hogy minden buszsofőr ilyen. Felszálláskor engedjük előre a kismamákat, a kisgyermekkel utazókat, a vakokat és a mozgássérülteket, majd az időseket. És ne feledjük, hogy mindenkinek egyszerűbb, ha előbb leengedjük a leszállókat.
 3. A busz nem gyorsétterem! A busztársaságok szabályzatában általában szerepel, hogy a buszon tilos ételt-italt fogyasztani. Ha mégis megtesszük, legalább kerüljük az olyan ételeket, amiktől a.) az embereknek összefut a nyál a szájukban (mandarin, hamburger), b.) az utastársaink rosszul lehetnek (hagyma). Ha iszunk is, olyat, aminek nincs erőteljes szaga (l. ne rumozzunk), amit nem lötybölünk ki, és nem törékeny (sörösüveg).
 4. A kutyákra rakjunk szájkosarat! Szintén szerepel a szabályzatokban, de sajnos sokan mégsem veszik figyelembe…
 5. Általában az iskolásokat szokták rossz példaként felhozni, de bárkivel előfordulhat, hogy nagy táskával száll fel a buszra. Legyünk tekintettel rájuk, hiszen valahogy mégis csak el kell vinni azt a pakkot, ugyanakkor a táskások is igyekezzenek nem elzárni a közlekedési utakat, valamint ne foglaljuk le az ülőhelyet egy táskával úgy, hogy a nyugdíjas néninek meg állnia kelljen.
 6. A buszos utazás ne legyen egy brazil szappanopera! A veszekedéseket vagy a szenvedélyes csókokat nem itt kell megejteni.
 7. A buszos utazás nem egy koncert. Ha az ember arra vágyik, felszáll a Dallamos Villamosra, amikor közlekedik. Egyébként viszont adjunk hálát annak, aki feltalálta a fülhallgatót, és legyünk tekintettel azokra, akik nem kíváncsiak a mi zenénkre.
 8. A busz nem egy konténer! Ne hagyjuk ott a szemetet, a buszmegállókban többnyire úgy is ki tudjuk dobni.
 9. Ne üvöltözzünk, vihogjunk hangosan vagy kössünk bele másokba! Azért, mert vasárnap hajnalban túl vagyunk már jó pár féldecin, még nem kell sarki bisztrót csinálni a buszból.
 10. Tiszteljük a nőket! Ne füttyentsünk, ha egy jó nő felszáll a buszra, és ha tömegnyomor is van, ne a fenekén pihentessük a kezünket.
 11. Segítsünk azoknak, akiknek szüksége van rá. Nem szégyen, ha egy anyukának segítünk fel- és lerakni a babakocsit (és nők is segíthetnek), vagy hogy egy idős néninek segítünk a csomagjaival.
 12. Adjuk át a helyünket a kismamáknak, a kisgyermekkel utazóknak, vakoknak, mozgássérülteknek, időseknek, és nem szégyen átadni olyanoknak sem, akik láthatóan például betegek vagy fáradtak.
 13. Ne kezdjünk el káromkodni, ha fél perccel többet tartózkodik a busz a megállóban, mert egy kerekesszékes utasnak kell segíteni. Próbáljunk meg egyszer mi eljutni kerekesszékkel A-ból B-be…
 14. Van úgy, hogy az a baba sír. Anyuka megetette, tiszta a pelus, nincs melege, nem fázik, mégis sír, mert mondjuk nincs hozzászokva a buszos utazáshoz. Ne meresszük a szemünket lenézően a szülők felé, ilyen előfordul.

[szerkesztés] Tippek

 • Vigyünk magunkkal újságot, magazint, könyvet, vagy egyszerűen mp3-lejátszót a buszra, ha unaloműzésként szoktunk a telefonunkhoz nyúlni.
 • BKV utazási feltételek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem
 • jó modor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bár a KRESZ tiltja, bizonyára észrevettük már, amikor buszon utaztunk, hogy sokszor az autósok nem engedik ki a megállóból a buszokat, vagy hogy a buszsávban annyi autós van, hogy a busz nem tud haladni. Ha egyszer mi kerülünk a volán mögé, gondoljunk bele ebbe. Nem biztos, hogy egy autósnak jóval halaszthatatlanabb valahova odaérni, mint a buszon utazó 60 embernek…

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Sajnos itthon is van ilyen:

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Sok-sok buszos utazás

Az oldal szerzői

Kiscsillag