A bluetooth-t használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a bluetooth-ot használni?

Bluetooth.jpg

A fájlmegosztás nem csak internetes kapcsolat segítségével történhet. Az okostelefonok előtti időszakban a bluetooth-ot használtuk, még korábban pedig az infrát. Utóbbi jellegzetessége, hogy közeli, centiméteres távolságokat tudott áthidalni, a bluetooth azonban már a ház két végéből is működik. Mutatom, hogyan működik!

[szerkesztés] Lépések

 1. Keresd meg, mit akarsz átküldeni! Nyisd meg a telefonod fájlkezelőjét, fényképeidet, válaszd ki azt, amelyiket meg szeretnéd osztani. Válaszd ki az opciókat, vagy a megosztás lehetőséget, azon belül is a bluetooth-ot.
 2. Kapcsold be! A legtöbb telefon ilyenkor megkérdezi, hogy be szeretnéd-e kapcsolni a bluetooth-ot. Értelemszerűen nyomj egy igent, és várd meg, amíg a telefonod keresi a közeli bluetooth jelet.
 3. Kapcsoltasd be! Kapcsoltasd be azzal a személlyel a bluetooth-t a saját készülékén, akinek küldeni szeretnéd a fájlt. Ezt a beállítások, vezeték nélküli hálózat, bluetooth almenüben teheted meg. Fontos, hogy a láthatóságot is bekapcsoljátok!
 4. Keress vagy küldj! A telefonod rövid ideig keresi csak a másik eszköz jeleit, így ha nem találod, nyomj rá a keresés funkcióra. Ha megtaláltad a keresett eszközt, válaszd ki! A társadnak a telefonján ekkor megjelenik az elfogadás vagy elutasítás opció, itt válassza ki az elfogadást.
 5. Várjatok! Várjátok meg, amíg a fájlt átküldi az egyik eszköz a másikra. Ez a fájl nagyságától függően percekig is eltarthat, de a folyamat végeztével a fogadó értesítést kap a beérkezett fájlról.
 6. Ha te vagy a fogadó, csak kapcsold be a telefonodon a bluetooth-ot. Ezt általában a beállítások-hálózati kapcsolatok-vezeték nélküli hálózat-bluetooth menükön keresztül teheted meg. Figyelj arra is, hogy a láthatóságot is engedélyezd!

[szerkesztés] Tippek

 • Újabb típusú telefonoknál egyszerre több fájlt is kiválaszthatsz azonos mappából.
 • Fájlok nélkül is létesíthető bluetooth kapcsolat. A fent említett menüsoron keresztül nyomj rá a keresésre. Az elérhető eszközök közül válaszd ki azt, amelyikkel társítani szeretnéd a telefonod (például számítógép). Ilyenkor egy azonosító kód jelenik meg mindkét eszközön. Ellenőrizd, hogy azonosak-e, majd nyomj rá a társítás parancsra. A telefonod innentől felismeri majd a másikat. Ezt úgy jelzi, hogy a párosítva/társítva szó jelenik meg az eszköz neve mellett.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 2 db mobiltelefon bluetooth funkcióval
 • Fájl, amit át szeretnél küldeni
 • telefonra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig legyen látható a másik eszköz, különben a tiéd nem találja meg a jelet.
 • Csak akkor engedélyezzük a bluetooth használatát a telefonban, amikor használni akarjuk, és használat után kapcsoljuk ki.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Dhorvath