A bicikli kerekeket műszakilag karbantartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a biciklikerekeket műszakilag karbantartani?

Kerekpar.jpg
Amikor vége a télnek és eljön a tavasz, s vele a jó idő is, ripsz-ropsz elővesszük a tárolóból a hónapokig nem használt biciklinket. Viszont sokan elkövetik azt a hibát, hogy átvizsgálás és karbantartás nélkül nekiindulnak egy hosszasabb kerékpárútnak, ezzel pedig a balesetek kockázatát növelve, felelőtlenül járnak el. Nem csak időszakonként, hanem minden biciklizés előtt tanácsos átnézni, leellenőrizni a kerékpárunkat, akár szervizbe bevinni egy rutin átnézetésre. Sok részből áll össze egy bicikli: hajtás, kormány, kerekek, fékek, rugózás. Ezeknek fontos egyenként mindig átnézni az állapotát egy huzamosabban nem használt időszak után, és korrigáltatni, amennyiben nem helyesen működnek. A kerekek sínylik talán a legjobban meg a tartósabb használat nélküli időszakot, így pár hét után könnyen leengednek, s laposan használhatatlanná válnak. A karbantartást mi magunk is könnyedén elvégezhetjük, ezért érdemes elsajátítani minden alkatrész kezelését, javítását. Lássuk, hogyan kell a kerekeket karbantartani, műszakilag ellenőrizni és javítani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztítsuk át az egész biciklit: ősz végén, amikor elrakjuk a bringánkat, rossz szokásunk, hogy egészen tavaszig nem is foglalkozunk a karbantartásával. Pedig egy apró nagytakarítással sok hibásodást elkerülhetünk. Érdemes hetente 1x-2x áttisztogatni minden alkatrészt a biciklin, hogy a por ne rakódjon le rájuk.

[szerkesztés] A guminyomás ellenőrzése

 • Kétféleképpen tudjuk leellenőrizni a guminyomást a kerekekben, az egyik, hogy kézzel nyomjuk be a külső gumirészt és tapintással érezhetjük, hogy mennyire lapos. A másik és legjobb módszer pedig, hogy egy speciális nyomást is mutató biciklipumpát rákötjük a kerék szelepére, és az egyből mutatni fogja a gumiban lévő levegőmennyiséget.
 • Bármilyen (MTB, országúti, BMX, városi vagy trekking) gumiról is legyen szó, a gumik és belsők élettartalma nagyban függ attól, hogy milyen nyomáson használjuk őket.
 • Legalapvetőbb szerviztudás, hogy minél keményebbre fújjuk a gumit, annál masszívabban fogja a talajt, mivel kisebb felület érintkezik vele.
 • Az alacsony nyomás nagyobb tapadást biztosít, viszont több a hátránya, mivel kisebb nyomáson az élesebb tárgyak, padkák, kövek a gumit egészen a felniig benyomják és felütéses defektek csinálnak. Valamint az alacsony nyomáson használt gumi káros lehet a belső szelepkialakítására is: megcsúszhat a felnin és magával mozdítva a belsőt, elmozdíthatja a szelep tövét, ezzel javíthatatlan defektet okozva. Nehezíti még a nagyobb ellenállás miatt a menetsebességet, ráadásul, ha túl lapos a gumi, az balesetveszélyes, és a gumik, valamint a felnik élettartalmát is jelentősen csökkenti.
 • Az optimális guminyomás a gumi szélességétől és a bringás testsúlyától, valamint stílusától is függ. Amennyiben valaki könnyebb vagy nehezebb a súlya, értelemszerűen fújhatja kicsit puhábbra vagy keményebbre a gumikat.
 • A gumi vastagsága szerint: átlagban az országúti külsők (20-25mm) esetében 7-8 bar az ideális, a trekking és túragumiknál (30-40mm) 5 bar, míg a MTB gumiknál 2 collig 3-3,5 bar, 2 coll fölött 2,5-3 bar.

[szerkesztés] A kerék ki- és beszerelése

 • Számtalan szerelési műveletet érdemes lenne ismernie a kerékpárosoknak. Ilyen közülük a kerekek kiszerelése, visszahelyezése, amely elengedhetetlen a defektszereléshez, a kerékpár gépjárműben való szállításához.
 1. Fék.jpg
  A fék kioldása: az országúti kerékpárok patkófékeit a féktesten vagy a fékkarnál lehet szélesebbre állítani, míg az MTB V-fékeinél a pipát kell kiakasztani a fékeket összefogó gumis résznél, a tárcsafékeknél pedig nincs szükség kioldásra.
 2. Kerékagya.jpg
  A patentzár kioldása: a kiengedéshez a kart fordítsuk kifelé és húzzuk magunk felé. Ejtős kerék esetében a másik oldalon található rögzítőanyát is ki kell engedni.
 3. Lánc.jpg
  A kerekek kivétele: az első kerék kivétele egyszerű, a patentszárrögzítő anya kiengedése után, a kormány felemelésével magától kiesik a villából a kerék (ha mégsem, ütögessük meg enyhén). A hátsó kerék kivételénél a rögzítő anyán ne állítsunk, a váltókanalat húzzuk hátra, hogy a lánckeréksorból le tudjuk engedni a láncot könnyedén.
 4. A kerekek visszaszerelésekor nézzük meg, hogy a tengely megfelelően ül-e a saruban, és érdemes még a patentszár rögzítése előtt ráülni a kerékpárra. A hátsó kerék behelyezéskor állítsuk át a láncot a legkisebb lánckerékre, húzzuk kissé hátra a váltó kanalát, amivel megkönnyítjük a saruba való behelyezést.
 5. Rögzítés.jpg
  A patentzár megszorítása: figyeljünk arra, hogy a gyorszárnál a kart nem forgatni kell, hanem befordítani, viszont előtte a rögzítő anyát hajtsuk be. Addig állítsuk negyed fordulatokkal, míg a kar meghúzása már csak erős lehúzással kivitelezhető, de hozzá még szerszám használata nem szükséges - a karnak a végállásig el kell fordulnia.
 6. A fék gyorskioldóját állítsuk vissza és húzzuk meg a kart, így ellenőrizve a kerék helyzetét. A fékpofáknak egyenlő távolságra kell lenniük az abroncstól.

[szerkesztés] A kerék alkatrészeinek ellenőrzése

 1. A csapágy vizsgálata: nagyon fontos megnéznünk, hogy a csapágyunk nem lóg vagy kotyog. Fogjuk meg a csapágy kiálló részét, és több irányba elforgatva ellenőrizzük végig, hogy nincs-e lógása. Amennyiben nincs, abban az esetben minden rendben van.
  • Abban az esetben, ha a csapágy kotyog vagy lóg, szükségünk lesz egy darab 13-as méretű kónuszkulcsra, illetve egy 17-es méretű villáskulcsra.
  • Konusz1.jpg
   A 13-as kónuszkulcsot helyezzük rá a kónuszra (lásd az ábrán), és a 17-es villáskulccsal a kontraanyát lazítsuk meg.
  • Ezt követően a 17-es villáskulcsot átesszük a másik oldal kontraanyájára, azzal stabilizálva a hátsó tengelyt. A 13-as kónuszkulccsal finoman állítsunk a csapágyon addig, amíg a kotyogás meg nem szűnik.
  • Amikor megszűnt a kotyogás, akkor helyezzük vissza a kónuszkulcsot a kónuszra, és a 17-es kulccsal kontrázzuk össze a két csavart – erősen húzzuk meg, hogy ne lazuljon ki.
  • Ellenőrizzük le, hogy nem lett-e túl szoros, illetve sikerült-e megszüntetni a kotyogást (akadálymentesen kell forognia).
 2. A lánckeréksor tisztítása: ha nagyon koszos, célszerű elvinni egy szaküzletbe és ott kitisztíttatni. Szerezzünk be egy erre a célra használt speciális folyadékot. A tisztítást házilag egy drótkefével és egy ronggyal tudjuk elvégezni. A drótkefével a racsnin előre irányba körkörösen, a kereket előre irányba forgatva pucoljuk a lánckereket. Ha készen vagyunk vele, egy ronggyal a fogak között menjünk végig, forogjon körbe mindegyiknél a keréksor.
 3. A felni ellenőrzése: abban az esetben, ha a felninkben van nyolcas, érdemes szervizben rendbe hozatni. Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy van-e nyolcas benne, hogy megforgatva a kereket elölről nézve a gumi kicsit kimozdul, vagy a fék az egyes részeinél hozzáér a felni a fékpofához.

[szerkesztés] Tippek

 • Minden bicikliút előtt ellenőrizzük le az összes fontos alkatrészt a biciklin.
 • Érdemes egy segítővel közösen végezni a szerelést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 13-as méretű kónuszkulcs
 • 17-es villáskulcs
 • Rongy
 • Speciális biciklitisztító folyadék, spray


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázzunk az ujjunkra, nehogy odacsípjük.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező, Nárcisz10