A bal oldalon vezetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a bal oldalon vezetni?

Baloldali vezetes.jpg
Az utazás során különös szabadságot ad, ha az ember alatt van egy autó. De mi történik, ha nem a megszokott oldalon van a kormány? Ne ess kétségbe, hamar bele lehet jönni a „rossz oldalon” való vezetésbe, ha odafigyelsz néhány dologra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne kezd el a baloldali vezetést fáradtan. Gondolj bele, hogy a vezetés eleve fárasztó, hát még akkor, ha a másik oldalon kell vezetned. Legyél kipihent, hogy megfelelően tudj koncentrálni. Egy hosszabb repülőutat követően inkább aludj egyet, és csak utána ülj volán mögé.
 2. Válassz kisebb méretű autót. Természetesen különböző szempontokat kell figyelembe venni, amikor kis méretről beszélünk, hiszen egy családnak más igényei vannak, mint egy egyedül utazónak. Próbáld meg az igényeid szerinti legkisebb autót megtalálni, hiszen a kisebb méret könnyebben kezelhető.
 3. Ismerkedj meg a helyi vezetési szabályokkal, mielőtt autóba ülnél. A másik oldalon való vezetés miatt több számodra furcsa szabállyal találkozhatsz. #Különösen is ügyelj arra, hogy kinek mikor van elsőbbsége.
 4. Amennyiben teheted, válassz inkább automataváltós autót. Ha most ismerkedsz először az automata váltóval, akkor is praktikusabb mint a manuális váltó, mert hamar belejössz és utána már nem kell a váltásra figyelned. Hidd el így is lesz bőven, amire figyelned kell.
 5. Amikor először beülsz az autóba, hagyj időt magadnak a megismerkedésre. Minden autónál vannak egyedi megoldások, ezeket tanulmányozd mielőtt elindulnál. Akár egy parkolóban tehetsz néhány próbakört is.
 6. Ügyelj rá, hogy a baloldalon nehezebben fogod érzékelni a távolságot. A tükrök segítségével tartsd az autót a felezővonalak között. Először az ember önkéntelenül is a vonalhoz húz, de próbáld meg a szélektől egyenlő távolságra tartani a kocsit.
 7. A baloldali közlekedés miatt egyes helyzetekben különösen is fontos, hogy figyelmes legyél:
  • Parkoláskor vagy induláskor mindig jusson eszedbe, hogy jobbra kell először nézned. Ezt akár fel is írhatod magadnak, vagy megkérheted az útitársadat, hogy emlékeztessen rá.
  • Gondolkodj előre a kanyaroknál, fejben játszd le, hogy melyik sávból hova fogsz érkezni.
  • A többsávos utakon a lassabb járművek balra tartanak, és jobbra fogsz tudni előzni.
  • A körforgalomnál az óramutató járásának megfelelő irányba kell közlekednek.
 8. Ha sikerült hozzászoknod az új feladathoz, ne siess nagyon. Élvezd, hogy egy új helyen lehetsz, csodálj meg minél több dolgot és engedd át magad az újdonság varázsának.[szerkesztés] Tippek

 • Nézz utána, hogy milyen kocsit fogsz vezetni. Általában leírás, használati utasítás van az autóban is, de interneten is tudsz tájékozódni.
 • Amennyiben tudod, próbáld ki otthon az automata és a manuális váltós autót is.
 • Ha autót bérelsz, akkor inkább ne a reptéren vedd fel a kocsit. Egyrészt a reptereken minden kölcsönző plusz díjat számol fel. Másrészt egyből belecsöppensz egy városi forgalomba, ami nagy kihívás lehet így elsőre.
 • Ha egy számodra ismeretlen helyen kell vezetned, legyen nálad térkép vagy GPS.
 • Jobb, ha nem egyedül vágsz neki, ha először vezetsz bal oldalon. Az útitárs tud segíteni abban, hogy az új helyzetben még jobban helyt állj.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • autó
 • GPS vagy térkép
 • útitárs
 • koncentráció


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha külföldön fogsz vezetni, érdemes a nemzetközi jogosítványodat kiváltani. Nem minden országban követelmény, de mindig előny, ha nálad van.
 • Mielőtt autóba ülni járj utána, hogy mire terjed ki az autó biztosítása, és esetleg a saját biztosításodat is ellenőrizheted. Ha kocsit kölcsönzöl, érdemes extra biztosítást kötnöd, mert baleset esetén így kisebb az önrész.
 • Az ablaktörlő és az index ellentétes oldalon van, ezért ne ijedj meg, ha először reflexből kanyarodáskor az ablaktörlőt kapcsolod be. Kis gyakorlás után ezt is megszokod.
 • Hazatérés után hagyj időt magadnak, hogy visszaállj a jobboldali vezetésre. *Ehhez szükség lesz egy kis időre. Megeshet, hogy egy kanyar után elbizonytalanodsz, hogy jó sávban vagy e. Semmi gond, meglátod, hamar visszaállsz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk