A QR-kódot leolvasni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a QR-kódot leolvasni?

Qr-code-10062485.jpg

A QR-kód segítségével honlapcímeket, közösségi portálok linkjeit, szövegeket, telefonszámokat, videókat, e-mail címeket vagy akár események információit is gyorsan megtekinthetjük. Egy QR-kód-olvasó programmal másodpercek alatt leolvashatjuk és menthetjük az adott információt. Ez a kódolvasó már sok telefonba előre telepítve van, de számtalan jobbnál jobb változatot le is tudunk tölteni ingyenesen. Lássuk, hogyan kell használni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A QR-kód letöltése okostelefonokra

 1. A QR-kód leolvasó telepítéséhez és alkalmazáshoz szükségünk lesz egy kamerával felszerelt okostelefonra vagy táblagépre. Amennyiben rendelkezel valamelyikkel, telepítsd fel rá egyszerűen az alábbiak szerin az egyik ingyenesen letölthető QR-kód olvasóalkalmazást.
 2. Barcode icon.jpg
  Abban az esetben, ha iOS operációs rendszerű telefonod van (iPhone, iPad), keress rá az AppStore-ban a QR Reader, QR Code and Barcode Scanner vagy a RedLaser elnevezésű alkalmazásra, kattintsunk a FREE rubrikára, majd töltsük le a programot, ami a letöltés befejeztével a főképernyőnkön meg is fog jelenni.
 3. RedLaserIOS.png
  Amennyiben androidos operációs rendszert használsz, a Google Play-ben keresd meg a RedLaser vagy a QR Droid appot, majd a letöltésével és telepítésével (accept, majd download, és install) meg fog jelenni a főképernyődön.
 4. Qr pro code.jpg
  Ha BlackBerry használó vagy, akkor a BlackBerry App World (Market, App Market) segítségével kereshetünk rá a QR Code Scanner Pro nevű alkalmazásra, és tudjuk is telepíteni.

[szerkesztés] A QR-kód leolvasása a telefon segítségével

 1. Amint sikerült megtalálni és telepíteni a megfelelő alkalmazást, máris elkezdhetjük vele a kódot leolvasni.
 2. Nyissuk meg a kódolvasó szoftvert a mobilunkon. Ez a program aktiválni fogja a telefonunk fényképezőjét.
 3. Tartsuk a kamerát a vonalkód fölé, és a négy sarokban lévő fehér rubrika közé illesszük be a QR képet.
 4. A mobiltelefonnal fókuszáljunk a leolvasni kívánt kódra, amely pár másodperc után élesen láthatóvá fog válni, és vagy magától beolvassa a kódot, vagy meg kell nyomnunk a fényképezés gombot.
 5. Amikor a telefonunk integrálja a kódot, vagy nyomva kell tartanunk az ujjunkkal a képernyőt pár pillanatra, vagy magától beolvassa egy pittyenés következtében, s a képernyőn meg is jeleníti a tartalmat (weboldalt, telefonszámot vagy szöveget).
 6. Van olyan program, melynél az alkalmazás használatához el kell, hogy fordítsuk a készülékünket, majd a piros csík segítségével beszkennelni a kívánt vonalkódot a monitora, s így a hatására azonosítja nekünk az információt.

[szerkesztés] A QR-kód leolvasása számítógép segítségével

 1. Az asztali gépünk (PC) webkamerájával is beolvashatjuk a QR-kódot.
 2. A kód leolvasásához elengedhetetlen lesz a Code Two nevű ingyenes kódolvasó programot letöltenünk (ingyenesen letölthető: [1]). E program számos képformátumot képes beolvasni (jpeg, tiff, bmp, png stb.).
 3. Telepítsük a gépünkre a programot, majd nyissuk meg.
 4. Egy kép formájában nyissuk meg a QR kódot és irányítsuk rá a webkameránkat. Ha sikeres a beolvasása, azonnal meg fog jelenni a tartalma. Amennyiben nem sikerült próbálkozzunk újra, és a képet próbáljuk pontosan beilleszteni a kamera látótávolságába, s ügyeljünk, hogy minél közelebbről csináljuk.

[szerkesztés] Tippek

 • A QR Droid program nem csak olvasni, hanem generálni is képes QR-kódot, és emellett még magyar nyelven is megtalálhatjuk.
 • Próbáljuk meg minél közelebbről beolvasni a kódot!
 • Fontos, hogy minél élesebb képet csináljunk a kódról!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Androidos okostelefon, iPhone, tablet, számítógép
 • QR-kód olvasó program
 • Webkamera

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyeljünk oda, hogy csak a FREE megjelöléssel rendelkező program ingyenes, ahol fel van tüntetve az összeg, ott fizetnünk kell a program letöltéséért.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Mező