A B1-vitamin hiányt felismerni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell A B1-vitamin hiányt felismerni?

A B1-vitaminok fontos szerepet töltenek be a szervezetünkbe, ezért fontos hogy felismerjük annak hiányát.

[szerkesztés] Lépések

 1. A B1-vitamin hiányának jelei lehetnek: fáradtság, izomgyengeség, koordinációs zavarok, memória- és érzékelési zavarok, szívritmuszavarok, és a bőr, nyelv és nyálkahártya sárgulása.
 2. A hiányt egyértelműen és biztosan laboratóriumi vizsgálattal lehet felismerni, melynek során a vérben a B1-vitamin szintjét mérik. Az orvos a tünetek, a beteg anamnézise és laboratóriumi eredmények alapján állítja fel a diagnózist.

[szerkesztés] Tippek

 • A vitaminhiány megelőzésének legjobb módja, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert fogyasztunk. A B1-vitamin például számos élelmiszerben megtalálható, így a kiegyensúlyozott étrend segíthet megelőzni a hiányát. A B1-vitamin forrásai közé tartozik a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magvak, húsok, halak, tejtermékek és zöldségek. Azok, akiknek nagyobb a B1-vitaminra való igényük, mint például az alkoholisták, a cukorbetegek, vagy az idősek, valamint a vegetáriánusok és vegánok, szükség lehet táplálékkiegészítők szedésére. Az orvos javasolhatja a vitaminpótlást, ha a hiány gyanúja merül fel és javasolhatja a megfelelő adagot a beteg általános egészségi állapotának és egyéb tényezőknek megfelelően.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kiegyensúlyozott étrend: A kiegyensúlyozott étrend segít abban, hogy a szervezetünk megkapja a szükséges tápanyagokat, köztük a B1-vitamint.
 • Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a korpás kenyér, a zabpehely és a hajdina, B1-vitamint tartalmaznak.
 • Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a lencse és a csicseriborsó, jó forrásai a B1-vitaminnak.
 • Magvak: A magvak, mint például a lenmag, a szezámmag és a napraforgómag, B1-vitamint tartalmaznak.
 • Húsok, halak: A húsok, mint például a csirke, a marha és a borjúhús, valamint a halak, mint például a tonhal és a lazac, B1-vitamint tartalmaznak.
 • Tejtermékek: A tejtermékek, mint például a tej, a sajt és a joghurt, B1-vitamint tartalmaznak.
 • Zöldségek: A zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli, B1-vitamint tartalmaznak.
 • Táplálékkiegészítők: Ha valaki nem kap elég B1-vitamint az étrendjéből, akkor táplálékkiegészítők szedése javasolt.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.
 • Ha B1 vitaminhiányra gyanakszol, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, aki segít a vitaminhiány biztos felismerésében, illetve a B1 vitamin megfelelő pótlásában!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Puzsy