Ügyvédtől kérdezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ügyvédtől kérdezni?

Ugyvedtol kerdezni.jpg

Nem könnyű kérdezni azokban az ügyekben, amelyekben már elrontottál valamit. Vagy éppen nem tudod, mi lenne a helyes megoldás: bizony ilyenkor főleg elkél a szakértő segítség. Ha ügyvédtől kérdezel, tegyél meg mindent azért, hogy már egyetlen személyes konzultáción vagy egyetlen online kérdéssel is minél több mindent megtudhass a magad számára.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szedd össze a gondolataidat, készülj a kérdéssel, légy képben, elevenítsd fel a fejedben a tényeket, emlékeket mindarról, ami nyomaszt és amiben tanácsra vársz.
 2. Ha voltak már elkészült okiratok (megállapodás, levelezés, felszólítások vagy éppen egy kézzel írt emlékeztető) azt is nézd át újra, és egyben, mert ez egy időrendben összeszedett kronológiaként elevenedik majd újra fel benned. (Ha pedig ezt le is tudod írni egy papírra: dátum - történés - kérdés, tudnivaló szerint, akkor máris nagyon-nagyon összeszedett leszel majd.)
 3. Írd le mindazon kérdéseidet, melyekre választ vársz majd a tanácsadó szakértőtől. Nem baj, ha 2-3 kérdésnél több nem jut eszedbe, mert hidd el, amint elkezditek majd a személyes konzultációt, rögtön az első 20 perc után még megfogalmazódik benned újabb kérdés.
 4. Ha pedig nem személyes konzultáción kérdezel, hanem egy online kérdőíven vagy éppen e-mailben, akkor is szükséges lesz mindez. Ha az ügyvéd, akitől kérdezel, látja, hogy értelmesen adod elő már az első mondattól kezdve a problémádat, sokkal jobb szívvel kezd el maga is foglalkozni a kérdéseiddel. Mindenképpen jó benyomást keltesz benne.
 5. Ügyvédnél is úgy csinálj, mint az orvosnál: amíg van benned kérdés, tedd fel és várd meg a választ. Az nem jó taktika, hogy végighallgatod a választ, nem érted a felét sem, majd úgy teszel, mintha értenéd (hiszen szégyelled magad, azt hiszed, te vagy a buta...). Ez így számodra haszontalan lesz, és lehet, hogy még pénzedbe is került. Ha a választ nem érted, kérdezz vissza addig, amíg minden világos nem lesz.
 6. Ha hasznos volt számodra a konzultáció vagy a levelezés az ügyvéddel, köszönd meg a lehetőséget, kérdezd meg mivel tartozol (ha nem tudtad előre), fizesd ki a tanácsadás díját, és tedd el a neked segítő ügyvéd névjegyét egy jó helyre, hátha később is szükséged lesz értő fülekre és hasznos tanácsokra jövőbeli ügyeidhez.

[szerkesztés] Tippek

 • Az ügyvédi irodába rendesen felöltözve, ápoltan illik megjelenni. Nem kell nagyestélyi, de ne vietnami papucsban és hawaii ingben jelenj meg, ha teheted.
 • Vigyél magaddal egy névjegyet, hogy te is átadhasd a későbbi kapcsolattartáshoz. Ha nincs névjegyed, a konzultáció végén ajánld fel, hogy megadod a telefonszámodat és az e-mailcímedet az ügyvédnek.
 • Legyen nálad némi készpénz (10-30 ezer Ft), pláne ha nem állapodtál meg előre a honoráriumban. Az ügyvédek általában a személyes tanácsadásért óradíjat kérnek. Ha nem elég a nálad lévő összeg, legalább add oda, amid van, és másnap vidd el a hiányzó összeget. Mindig kérj számlát!
 • Ha online kérdezel az ügyvédtől, mindig alaposan olvasd el a honlapot, ahol kérdezel. Tudd meg: milyen ügyben kérdezhetsz? Mikor válaszolnak? Ez ingyen van-e? Mire nem kapsz választ, ha ilyen helyen érdeklődsz (sok ügyvédi portál kiírja, hogy az iratok ismerete nélkül nem garantálják a válasz biztonságát).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy pénzügyi, jogi vagy családi probléma.
 • Jegyzetfüzet, hogy ne felejtsd el a hallottakat. (Diktafont felejtsd el, az ügyvédek nem fogják engedni, hogy felvedd őket, engedély nélkül pedig meg ne próbáld a felvételt a zakózsebből!)
 • Ügyvédkereső, ha nincs állandó ügyvéded.
 • Internet, az ügyvédkereséshez. De jó a telefonkönyv is, mert abban a helyi ügyvédeket biztosan megtalálod.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha ügyvédtől tanácsot kérsz, akkor majd fogadd is meg. Különben minek az egész?
 • Mindig fizesd ki az ügyvédet, nincs értelme jogásszal pereskedni!
 • Ha választottál ügyvédet, előzetes tájékozódj te is, hogy hová mész.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag