Ügyvédet választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ügyvédet választani?

http://www.drnemethlaw.hu/GYIK_-_Szuksegem_van-e_ugyvedre/37

Sokan még azt sem tudják, mihez kell és mihez nem kell ügyvéd az életben. Nemhogy azt, hogyan is válasszanak konkrét ügyükben egy konkrét ügyvédet. Ehhez próbálunk most Neked segíteni, ezzel a cikkel - mint egy jó recepttel. Hogyan kezdd, hogyan lépj tovább, végül mire figyelj a saját ügyedben!

[szerkesztés] Lépések

 1. Próbáld meg kideríteni, hogy a felmerült problémádhoz egyáltalán kötelező-e ügyvédet igénybe venni. Sok olyan ügy van, amihez nem is kötelező az ügyvédi képviselet (bár tény: rengetek olyan kérdés, probléma létezik, melyhez nem kötelező, de mégis praktikus lehet egy ügyvéd véleménye is...).
 2. Ha megállapítottad, hogy kell az ügyedhez ügyvéd, először is kérdezz körbe ismerőseid körében, ki ismer egy jó ügyvédet. Ha van olyan megbízható barátod, akinek már volt olyan hasonló ügye, mint a tiéd, és ezt az ügyvédje hibátlanul meg is oldotta neki, fordulj hozzá bátran, valószínűleg neked is segíteni fog.
 3. Ha azt állapítottad meg, hogy nem is kell az adott témához ügyvéd, mégis áldoznál egy konzultációra egy ügyvéddel (mert érdekel az ő független véleménye is), akkor csakis szakértőt, a téma kiváló ismerőjét keress, szintén először ajánlásra. (Ingatlan ügyben ingatlanokkal rendszeresen foglalkozó ügyvédet, családjogi ügyben válóperes ügyvédet, céges szerződésekhez pedig jogtanácsos vagy vállalati jogászi munkát is vállaló ügyvédi irodát stb.)
 4. Ha senki nincs, aki ajánlana neked egy jó ügyvédet, keress a neten. Ma már sok olyan kolléga van, aki jelen van a világhálón, egyik-másik honlap igazán gyakorlati, sok helyen már online is kérdezhetsz.
 5. Ha a neten nem találsz, az ügyvédi kamaránál is érdeklődhetsz. Mindig a helyi kamarát kérdezd először, mert érdemes a problémádhoz legközelebb eső ügyvédek közül választani.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig előre tájékozódj a munkadíjakról! Általában ahol a honlapon lehet kérdezni, az első kérdés ingyenes, de nem biztos, hogy később is ingyen válaszolnak majd. Kérdezz rá, vagy olvasd el az ügyvédi honlapnak a munkadíjakra vonatkozó részét. Ha nincs ilyen, légy óvatos!
 • Ne feledd, a jogi szolgáltatások piacán is - mint mindenhol - az ügyvédek közt is vannak profik és olcsók, drágák és gondatlanok, gondosak, precízek és kamarából kizárt ügyvédek, tehát nagy a választék (az országban több mint 10 ezer ügyvéd van, csak Budapesten is több mint 6 ezer ügyvéd aktív!). Tehát nagyon gondosan járj el a kiválasztásnál.
 • Próbálj mindig ajánlással ügyvédet keresni, ez a legtöbb, amit tehetsz. Ha nincs ajánlód, nézd át a honlapokat, kinek van feltéve ajánlása másoktól. A honlapra kiírni nem lehet valótlanságot, ha nem hiszed el, amit olvasol, menj be az irodába és kérd el az eredeti, ügyfél által aláírt ajánlást, amit kiírtak magukról.
 • Mindig először telefonálj be az irodába. Már az első hívásfelvétel, a bemutatkozás, a hívásod kezelése, ahogyan bánnak veled, ahogyan tovább kapcsolnak, esetleg azonnal válaszolnak - mind-mind a bizalmat erősítő vagy csökkentő személyes tapasztalatok. Adj az első benyomásodra, és légy körültekintő. Elvégre a saját ügyedről van szó...

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Barátok, ismerősök, akiktől a személyes ajánlást beszerzed. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy megfelelő szakértőhöz juss el (bár még így is lehet, hogy nem ugyanaz lesz a tapasztalatod, mint neki...).
 • Internet, telefon a tájékozódáshoz, valamint jegyzettömb, notesz, papír, toll - hogy a kapott információkat azonnal felírd és eltedd.
 • Idő. Ez mindenképpen kell majd ahhoz, hogy a saját ügyedet kellően előkészítsd. Ne kapkodj, dőlj hátra és profin gondoskodj magadról! Végül is a saját ügyedről van szó...

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bármilyen szimpatikus ügyvédre akadsz is, mindig kérdezz rá az időpont-egyeztetés előtt arra, hogy kell-e vinned pénzt a megbeszélésre, és pontosan mennyit kell fizetned és miért fizeted azt (egyszeri konzultációs díjként, óradíjként, esetleg előleget vigyél stb.)
 • Légy pontos, az időpontra érkezz időben, rendesen felöltözve, így az ügyvédnél te is jó benyomást keltesz majd. Ő is szívesebben dolgozik majd neked, mint annak, aki mindig késik, topisan lép be az irodába, vagy késve válaszol a levelekre, e-mailekre.
 • Próbálj a választott ügyvédtől is valamilyen garanciát kérni. (Pl. a sikerre, a tulajdonjog bejegyzésre, a munkadíjra... Vannak már néhányan, akik bevállalnak időgaranciát vagy tulajdonjog-bejegyzési garanciát, de itt még bőven keresgélned kell, ez egy új dolog az ügyvédi piacon, a legtöbben nem mernek ezzel élni. Ettől még lehet jó az ügyvéd, akit ajánlottak neked!)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag