Útvonalat tervezni autóval

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell útvonalat tervezni autóval?

Gps-map.jpg
Egy ismeretlen helyre való utazás során ki ne lenne bajban az utak és utcák rengetegében? Amennyiben nem rendelkezünk GPS készülékkel és a térképünk sincsen kéznél, nagy segítségünkre lehet az internet, ahol előre precízen meg tudjuk tervezni az útvonalunkat – sőt még a benzinköltséget és a pontos távolságot is kiszámíthatjuk. Az alábbiakban segítséget nyújtunk, hogyan használjuk az internetes útvonaltervező programot.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keressük fel az útvonaltervező programot az interneten! Menjünk fel a www.utvonalterv.hu –ra. E honlap segítségével egészen az indulási ponttól az érkezés pontjáig megadhatjuk a címeket, valamint több útvonal közül is választhatunk, és még az utazást kiegészítő paramétereket is beállíthatjuk.
 2. Állítsuk be a közlekedési eszközt! A honlap tetején egyből találunk bal oldalt egy olyan rubrikát, hogy útvonaltervezés – ez alapból be van állítva -, s mellette a keresés felirat található. Az útvonaltervezés résznél olvashatunk egy „válasszon, mivel akar utazni” feliratot, ami alatt közvetlenül beállíthatjuk a kívánt közlekedési eszközt: autó, taxi, tömegközlekedés, bicikli, gyalogos. Kattintsunk arra, amelyikkel szeretnénk megtervezni az útvonalunkat.
 3. A közlekedési beállítások testre szabása: amint megvan a közlekedési eszköz megválasztása, rögtön alatta találhatunk a közlekedési beállítások címszó alatt pár fontos kiegészítő paramétert kiszámító adatot. Itt meg tudjuk adni a kocsink üzemanyag fogyasztását (l/100 km) és az aktuális üzemanyag árat beírva az útvonaltervezés után a program kidobja a körülbelüli távolságot és a benzinköltséget is. Valamint be tudjuk állítani, hogy az utazás során a leggyorsabb útvonalat vagy a legrövidebb útvonalat tervezze meg számunkra, illetve a fizetős autópályát vagy csak földutat szeretnénk használni. Lehetőség van még a komp használatának beállítására is, és az aktuális online közlekedési információk figyelembevételével terveznünk.
 4. Az indulási és érkezési cím megadása: ahogy kész vagyunk a kezdeti beállításokkal, utána már csak az indulási és érkezési pontokat kell meghatároznunk a végleges tervezés előtt. A közlekedési beállítások alatt bal oldalt találhatjuk az indulási pontot, ahol adjuk meg a pontos indulási címünket (a település, a kerület csak számmal és utána az utca, házszám) – ahogy írjuk be a címet, automatikusan fel fog ajánlani pár lehetőséget a címszó szerint. Majd alatta írjuk be a pontos érkezési címet is (pl. Budapest V., Vigadó tér 2).
 5. Az egyéb címek megadása: lehetőségünk van az indulási és érkezési cím között egyéb érintési ponto(ka)t megadni. Ezt a tervezés gomb alatt található érintve felirat melletti szürke körben lévő plusz ikonnal tehetjük meg. Több érintési pontot is betervezhetünk, és ugyanúgy kell a címet megadni, mint az indulási és érkezési pontoknál. Amennyiben többet nyitottunk meg, vagy nincs szükségünk rá, az érintési rubrika jobb oldalán található kis szürke x ikon (törli a címet) megnyomásával kivehetjük.
 6. Egyéb lehetőségek: az érintve gomb mellett törölhetjük a beírt útvonalakat és az érintési pontokat is. Lehetőségünk van megfordítani az indulási és érkezési címeket anélkül, hogy újra be kellene írnunk őket: az indulási címnél az x ikon mellet találhatunk egy lefelé néző kis nyilat, amely megnyomásával az indulási címünk az érkezési cím helyére kerül, és fordítva. Ugyanez történik, ha az érkezési cím után a felfelé néző nyilat megnyomjuk: az érkezési cím a kezdő cím helyére kerül. Ha csak egy cím helyére vagyunk kíváncsiak a térképen, akkor a cím rubrikájának a végén találunk egy nagyítót, aminek a megnyomásával megnézhetjük a beírt cím pontos helyét.
 7. A tervezés indítása: amint megvagyunk minden fontos beállítással és címmel, már csak a Tervezz! ikonra kell kattintanunk és magától pár másodperc alatt megtervezi az útvonalunkat. Részletesen mutatni fogja - mint egy GPS -, hogy mikor merre kell fordulnunk, és mennyi távolságot kell megtennünk az adott szakaszon. Ezen kívül információt ad a számunka pár kiegészítő adatról is: távolság, körülbelüli utazási idő, üzemanyag költség. Az egész útvonalat részletesen megnézhetjük a nagy térképen is, ahol a bal sávban nagyítani, illetve kicsinyíteni is tudjuk a térképet.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a közlekedési beállításokat alkalmazni, sok fontos információval segítheti az útvonaltervezésünket.
 • Mindig figyeljük az aktuális üzemanyagárakat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • www.utvonalterv.hu
 • internet
 • autó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Pontosan írjuk be a címet, mert különben nem fogja felismerni.
 • Mindig állítsuk be a megfelelő közlekedési eszközt.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező