Útbaigazítást adni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell útbaigazítást adni?

Alapjában véve két módja van annak, hogy útbaigazítást adj valakinek. Az egyik, hogy a jellemző tereptárgyakkal adsz útbaigazítást, a másik, hogy az irányokat (észak, dél, nyugat, kelet) használod. A leggyakoribb azonban, hogy a kettő kombinációját használod. Utbaigazitas-adasa.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold végig, hogy melyik a legegyszerűbb útvonal. A legrövidebb út lehet, hogy gyorsabb, de lehet, hogy egyben bonyolultabb is. Ha az illető eltévedt vagy egyébként sem tájékozódik jól, akkor olyan útvonalat írj le neki, hogy keveset kelljen jobbra-balra fordulnia.
 2. Add meg a távolságot. Milyen messze van az a hely, ahova az illetőnek mennie kell? Számos módon elmondhatod neki, például:
  • Hány utcát kell elhagyniuk. Ez elsősorban a városban működik jól, mert vidéken az utcák között nagy a távolság, ami megzavarhatja a számolást, ráadásul néhány autóbeálló útnak néz ki, míg néhány utat szinte alig látni. Pl.: Menj egyenesen az 5. kereszteződésig.
  • Hány közlekedési lámpát kell elhagyniuk. Csak akkor add meg így a távolságot, ha biztos vagy a lámpák számában. Pl.: A harmadik lámpánál fordulj balra.
  • A távolságot természetesen megadhatod km-ben is. Pl. Menj 5 km-t egyenesen, majd fordulj jobbra a Kassai utcánál.
  • Megadhatod a távolságot az alapján is, hogy mennyi időbe telik odaérni. Ez akkor jó, ha rövid távolságokról van szó. Pl.: Kb. 3 perc sétára van innen.
  • Megadhatsz egy „mérföldkövet” is, pl.: Ha meglátod a könyvtárat, akkor tovább mentél, mint kellett volna, vissza kell fordulnod.
 3. Jelöld meg, mikor kell elfordulnia. Ha ez nem egyértelmű, adj extra információkat. Add meg nekik az utcaneveket, illetve a fontosabb tereptárgyakat (pl. közlekedési lámpa, egy bizonyos bolt stb.). Ha az illető, akinek útbaigazítást adsz, jól tájékozódik az égtájakat illetően vagy a városban, ahol útbaigazítást kell adni, az utcák merőlegesen futnak egymáshoz mérten, akkor ennek alapján is adhatsz útbaigazítást. Pl.: Fordulj balra a lámpánál, és menj kelet felé Veszprémnek.
 4. Egyszerűsíts a magyarázatnál. Pl. ahelyett, hogy azt mondanád, hogy fordulj balra a Heves utcánál, egyszerűbb így: Heves utca, balra.
 5. Mondd meg, hogy melyik oldalon van, amit keres. Pl.: A házunk a bal oldalon lesz.
 6. Figyelmeztesd, ha van bármilyen kritikus pont az útvonalban, például hogy egy sávból csak jobbra fordulhat, vagy hogy nehezen látszik az út.
 7. Vázold fel a teljes útvonalat. Ne feledd, légy tömör. Ha túl részletes útbaigazítást adsz, akkor az csak összezavarja a másikat.
 8. Kérdd meg, hogy ismételje meg az útbaigazítást, amit adtál neki. Így meggyőződhetsz róla, hogy mindent megértettek.

[szerkesztés] Tippek

 • Fókuszálj a lényeges dolgokra!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • papír
 • toll vagy ceruza
 • térkép
 • helyismeret

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha teheted, rajzolj egy egyszerű térképet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag