Új autót venni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell új autót venni?

Uj autot venni.jpg
Tételezzük fel, hogy nem áll fenn nálunk a márka- és típusfüggőség, és vannak bizonyos anyagi korlátaink. (A márka- és típushű olvasók ugorjanak az utolsó bekezdésekre…) Mit kell ilyenkor mérlegelni, ha új autót akarunk venni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésben érdemes előre rögzíteni, hogy mi az a maximum összeg, ami biztosan rendelkezésre áll az autóvásárláshoz. Ezzel jó pár szóba jöhető márkát is kiszűrünk. Javasolt az összeget úgy megválasztani és rögzíteni, hogy később se térjünk el ettől akkor sem, ha egy-egy újabb extra és kényelmi funkció igen csábító lesz. Ha hitel vállalásával történik a vásárlás, akkor az az egy-két elcsábulás jó pár ezerrel fogja növelni a gépkocsi havi költségét. Mindez hitel nélkül egyszeri súlyos százezres kiadás.
 2. Érdemes egy keretrendszer meghatározásával szűkíteni a kört a hazai új autó palettán. Mindenkinek van valamilyen szubjektív ok miatt olyan márka, amilyet nem venne. Tehát nézzük meg, hogy melyik az a pár márka, amelyik szóba jöhet. Érdemes a szóba jöhető márkákat úgy is vizsgálni, hogy különböző kamarai tagoknak, közalkalmazottaknak, fegyveres testületek tagjainak egyes márkák esetében egyedi kedvezményt is biztosítanak.
 3. Mire van szükségem, mire fogom/fogjuk használni az autót?
  • Milyen karosszéria-kivitelű autóra van szükségem, milyet kedvelek?
  • Milyen üzemmódot preferálok, melyiket szeretem, melyik lenne az én autózási szokásomhoz a megfelelő?
  • Milyen váltóhoz vagyunk szokva, mit szeretnénk?
  • Jöhet a hengerűrtartalom! Ne felejtsük el, hogy a regisztrációs adó mértéke egyenes arányban függ ettől.
  • A hengerűrtartalom már jól behatárolja a teljesítmény lehetőségét, vagyis hogy hány lóerős motorban gondolkodunk.
  • Milyen extrákra van szükségünk? A mai autók alapból igen felszereltek, s nagyon jó csomagokat állítanak össze a kereskedők, mint választható opciókat. Döntsük el, milyen extrákra van szükségünk a biztonság, a belső esztétika és kényelem, valamint a külső és belső megjelenés terén. Csak néhány lehetőség: ABS (blokkolásgátló), ASR (kipörgésgátló), klíma, elektromos ablak, mp3-as CD lejátszó, parkoló radar, sebességtartó automatika, telefon-kihangosító rendszer, extra légzsákok, első ülés elektromos állítása memóriával, könnyűfém kerék, metál fényezés, alufelni, télre acél kerékgarnitúra…
 4. El kell dönteni, hogy a jelenlegi autót – ha van – beszámíttatnánk vagy sem.
 5. Most vagy némi további „fáradsággal” végignézzük az adott márkák palettáját, hogy a felállított paraméterek alapján milyen típusok jöhetnek szóba, vagy egyszerűen a keretrendszerünkkel kérünk ajánlatokat.
 6. Mindig több helyről kérjünk ajánlatokat! Érdemes minél több kereskedéstől ajánlatot kérni, nyugodtak lehetünk, lesz eltérés. Egy új autónak lesznek további költségei is, nem csak a vételára, így a forgalomba helyezés díját is mindig kérdezzük meg.
 7. A kapott ajánlatokat alaposan hasonlítsuk össze! Ez nem lesz mindig egyszerű, mert ritka a két egyforma ajánlati forma, de hát ez mégis csak egy komoly beruházás, így érdemes rá szánni az időt.
 8. Közben menjünk el és próbáljuk ki a lehetséges jelölteket egy-egy márkakereskedésben. Ha van, vigyük a párunkat, gyerekeinket is, menjünk próbakört, „kóstolgassuk” a kiszemelt prédákat. Csak így derülhet ki, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb vezethetőség, praktikum, kényelem és minden további szubjektív tényező alapján.
 9. Ha megvan a leginkább megfelelő autó, újra kérjünk ajánlatokat, és most is minél több helyről. Például nézzük meg az előző ajánlatkérési kör eredményét és a legjobb ajánlatot adóktól kérjünk most is. Ez az ország elég kicsi ahhoz, hogy akár a másik szegletében található márkakereskedőtől is kérjünk ajánlatot. Míg nem látjuk, addig nem tudhatjuk, hogy nem kapunk-e egy annyira kecsegtetőt, hogy azért érdemes legyen pár száz kilométert utazni.
 10. Aztán jöhet egy kis alku, mert autóvásárlás alku nélkül nem az igazi.

[szerkesztés] Tippek

 • Két, árban és felszereltségben közel egyforma autó közötti választásban segítség lehet az autó tervezett futamidejére (meddig lesz nálunk használatban) kalkulálható teljes szervizköltség. Ilyet is kérjünk! A szervizek ezt a tapasztalataik, illetve a szervizkönyvben foglaltak alapján egész jól be tudják lőni.
 • Vannak olyan honlapok, ahol könnyedén tudunk árajánlatot kérni több autóra is, és megversenyeztetni a kereskedőket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pénz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Jó tudni, hogy a saját eladás során - némi odafigyeléssel - mindig magasabb vételár érhető el, mint a beszámításánál. Ez természetes, hiszen nem várható el egy márkakereskedéstől sem, hogy a munkájával ne igyekezzen pénzt keresni és ne akarjon hasznot realizálni a beszámított autón. Kényelmes és gyorsabb a beszámítás és kicsit többet kaphatunk, ha magunk adjuk el az aktuális autót, de ez lutri az idővel, amennyiben nincs tapasztalatunk vagy egyéb vonalunk az értékesítéshez...

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag