Úgy edzeni, hogy kockás legyen a has

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell úgy edzeni, hogy kockás legyen a has?

Kockas-has.jpg
Sokszor irigykedünk a tökéletes alakú férfiakra és nőkre, akik az óriásplakátokon nevetnek ránk önfeledten. Gondoljuk, mi is ilyen vidámak lennénk egy tökéletes testben! Kezdjük a jó hírrel: természettől fogva mindenkinek kockás a hasa, csak a tökéletes idomokat zsírréteg fedi. A rossz hír az, hogy nem a felülések számával van összhangban a kockás has, sokkal több múlik a tudatosan felépített mindennapokon. „Halandó”, átlagos emberként, főleg, ha nők vagyunk, kissé irreálisnak tűnhet ezt a célt kitűzni magunk elé. Ám ha mégis törekedni szeretnél a kockás has felé, íme néhány alapszabály, amit mindenképpen be kell tartanod.

[szerkesztés] Lépések

 1. Táplálkozz helyesen! Ezt már sokan és sokszor mondták – nem hiába. A kockás has ugyanis attól kockás, mert nem fedi zsírréteg! A hasizom zsírtól való megtisztításához magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitel szükséges.
 2. Igyál nagyon sok vizet! A jótékony hatásai közül ebben az esetben az a legfontosabb, hogy a sok vízfogyasztás által a bőrödben megkötött víz is távozik, ezzel is szeparáltabbá téve a kockákat!
 3. Szálkásíts! Kombináld a kardió és a súlyzós edzéseket: míg előbbi a zsír eltüntetésében segít, az utóbbi – megfelelő táplálkozás mellett – az izom építésében segít.
 4. Folyamatosan változtass a hasizom programodon! A hasizmot mindennap lehet edzeni, mert ez az egyik legkönnyebben regenerálódó izmunk, ám mivel egész nap tartja a törzsünket (ezért állandóan dolgozik), nehéz új impulzust adni neki. Próbálj meg mindig kicsit változtatni az edzésen (pl. a terhelést vagy az ismétlésszámot), és ne feledkezz meg a felső, alsó és oldalsó (egyenes és ferde) izmokról sem!
 5. Tartózkodj a vízmegkötő ételektől! Ilyenek azok, amelyek magas zsír- és szénhidráttartalommal rendelkeznek, ide tartozik a só, cukor és keményítő is.
 6. A szép has elérése során nem lehet a munkát megspórolni! A helyes étkezés és rengeteg edzés mellett a lehető legtudatosabb életre van szükség.

[szerkesztés] Tippek

 • A kockás hasat elérni egy átlagos embernek nagyon sok energia-ráfordítással lehet. Ha nincs temérdek időd (pl. dolgozol, iskolába jársz, gyerekeid vannak), akkor érdemesebb a lapos has elérését célul kitűzni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megfelelő tápanyagokban gazdag ételek
 • víz
 • súlyzók, kardió gépek
 • elhatározás, kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne ess túlzásba az edzéssel, mert könnyen megsérülhetsz!
 • Vedd figyelembe, hogy nagyon alacsony testzsír-százalékot (férfiaknál 12%, nőknél 14%) kell elérned ahhoz, hogy látszódjanak a kockák – ne higgy a fotóknak és a reklámoknak, ilyen alacsony értékekkel általában a sportolók rendelkeznek!
 • Fontos tudni, hogy huzamosabb ideig senki sem tud alacsony testzsír-százalékot fenntartani. A versenyzők a versenyt megelőző napokon minimalizálják még a folyadék-bevitelt is, csak hogy ne takarja el a kockákat a víz.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, BoglarkaS, Hogyankell