Önállóságra nevelni a gyereket

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell önállóságra nevelni a gyereket?

Gyerek-onallosagra-nevelese-hogyan.jpg

Az önállóságra nevelés fontos része a gyermek fejlődésének, és segíthet abban, hogy a gyermek magabiztos és önálló felnőtt váljon. Az önállóságra nevelés néhány módja lehet:

[szerkesztés] Lépések

 1. Adj a gyermeknek lehetőséget arra, hogy döntéseket hozzon: A gyermeknek lehetőséget kell adni, hogy kisebb döntéseket hozzon, mint például, hogy mit viseljen, mit egyen. Ezek a döntések az életkor függvényében egyre nagyobb szabadságfokot is jelenthetnek.
 2. Tanítsd meg a gyermeknek az önállósághoz szükséges készségeket: A gyermeknek meg kell tanulnia olyan készségeket, mint például a tisztálkodás, a ruházkodás, vagy akár a főzés, illetve egyéb házimunkák elvégzése. Itt is fontos a kor, kisgyermek számára az önálló tisztálkodás lehet a cél, míg egy tinédzser esetében már az is természetes elvárás, hogy aktívan részt vállaljon a házimunkában és például kimossa a saját ruháit.
 3. Hagyd, hogy erőfeszítéseket tegyen: Ehhez idő és türelem is kell, amit mi tudunk biztosítani. Ha például az önállóságra nevelés jegyében a cipő önálló bekötése a cél, akkor több időt kell hagynunk az elindulásra. Egy felnőtt mindig gyorsabban tud megcsinálni szinte mindent, amit egy gyerek még csak tanul, de ha mindent elvégzünk helyette, akkor hogy tanulja meg? Ha önállóságra akarjuk szoktatni, nem mulaszthatunk el egyetlen alkalmat sem, hogy ő maga küzdjön meg a feladattal. Természetesen segíthetünk neki, és ha kudarcot vall, elmondhatjuk, hogy „ez néha nehéz” vagy adhatunk tippeket, hogyan csinálja („néha segít, ha...”). Ne vigasztaljuk viszont úgy, hogy „ó, hisz ez nagyon nehéz” vagy „ez senkinek sem könnyű”, mert ezzel nem csinálunk neki kedvet, hogy tovább próbálkozzon.
 4. Tanítsd meg a gyermeknek a felelősségvállalást: A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy a saját cselekedeteiért döntéseiért felelős, hiszen minden döntésnek van következménye.
 5. Add mega gyermeknek a szabadságot: A gyermeknek szüksége van a szabadságra, hogy felfedezze a világot és saját magát. A szabályok és korlátok fontosak, hiszen ezek biztonságot és kiszámíthatóságot visznek a mindennapjaiba, ugyanakkor kell, hogy bizonyos területeken szabad tered adjunk neki a felfedezésre és persze engedjük hibázni, tévedni, mert ezek hasznos tanulságot és tapasztalatot jelentenek a számukra. A hibázás része az önállóságra nevelésnek!
 6. Legyen az iskola az ő felelőssége: Már az első osztálytól célszerű a gyereket rászoktatni az önálló leckeírásra, a táskája összepakolására és a ceruzái rendben tartására. Ha szükséges, utólag le lehet ellenőrizni, de hosszú távon jobban jár az a gyerek, aki néhány fekete pont után magát szoktatja a kötelességtudatra, mint az, akinek ugyan hiány nélkül, de a szülei tartják kézben az egész iskolai életét. Gondolj bele, 25 éves korában is helyette akarsz majd megoldani feladatokat?
 7. Ne feledkezz meg a példamutatásról, hiszen a legjobb példa, amit adni tudunk a gyereknek az, ha mi magunk is önállóak és felelősségteljesek vagyunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Az önállóságra nevelésben célszerű öt dolgot megfogadni, ezek a következők: nem segítünk, csak amikor kéri, nem beszélünk (tanítási helyzetben), csak amikor kell, nem elkényeztetjük, hanem támogatjuk, szigor helyett közös, életszerű szabályokat hozunk és megbízunk a gyermekben, elhisszük róla, hogy képes rá, hiszen csak így tudjuk őt önállóságra és gondolkodóvá nevelni.
 • Az önállóságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A cél nem az, hogy minél kevesebb dolgot kelljen a gyerek helyett elvégezni, hanem az, hogy felnőttként elég önbizalommal rendelkezzen ahhoz, hogy képes legyen megállni a saját lábán.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Odafigyelés
 • Türelem
 • Következetesség
 • Az életkornak megfelelő önállóságra nevelő feladatok
 • Szakember segítsége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyermeknevelés a szülők legnagyobb önismereti útja, amelynek során újra és újra szembesülünk azzal a ténnyel, hogy ha valami nem megy, először nekünk kell változtatnunk.
 • A gyermek azonban csak akkor képes elsajátítani az önállóság felé vezető út egy-egy lépését, ha megfelelő mintát is lát, hiszen hogyan tudnánk megtanítani neki bármi olyat, amit mi magunk se úgy csinálunk, ahogy tőle szeretnénk elvárni?

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell