Óvodát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell óvodát választani?

Az óvoda kiválasztása a szülő számára csöppet sem egyszerű, hiszen sokszor ez az első olyan helyzet, amikor a kicsit egészen új környezetben hagyjuk magára. Érdemes több óvodát is felkeresni, erre szolgálnak a többnyire tavasszal megrendezett nyílt napok, s persze akad jó néhány szempont, ami segítheti döntésünket!

[szerkesztés] Lépések

 1. Írjuk össze igényeinket! Határozzuk meg azokat a szempontokat, ami alapján az óvodát kiválasztjuk. Első körben az egyik legfontosabb kérdés, hogy önkormányzati vagy magán óvodába szeretnénk beíratni a csemetét. Ma már szinte minden óvodának van weboldala, ahol tájékozódhatunk az óvoda működésének alapvető elveiről, ezek alapján pedig ki tudjuk választani azokat az óvodákat, ahol nyílt nap keretében személyesen is felmérhetjük, hogy az óvoda megfelelő hely lesz-e csemeténk számára.
 2. Menjünk el személyesen a nyílt napokra! A kiválasztott óvodáknál érdeklődjünk a nyílt napok időpontjáról, majd személyesen tegyünk látogatást! Ha a picit is magunkkal visszük, az ő reakcióját is meg tudjuk figyelni. A nyílt napok alkalmával a következőkre érdemes odafigyelni:
 3. Nézzük meg az óvoda udvarát! Mekkora az udvar, vannak-e a játékot segítő eszközök, kellően nagy-e ahhoz, hogy a pici kimozogja magát. Vannak-e fák, amik alá a nagy melegben el tudnak bújni.
 4. Nézzük meg az óvodát belülről! Mekkorák a szobák, milyen játékok vannak, mivel töltik idejüket az ovisok. Mekkora a csoport mérete, hány óvó néni jut egy csoportra. Vannak-e speciális lehetőségek, kérdezzünk rá a várható költségekre is, ez különösen a magán óvodák esetében fontos. Nézzük meg, hogy mennyire tiszta az intézmény, ebből is sok mindenre következtethetünk.
 5. Figyeljük meg a leendő óvó nénit! Ismerkedjünk össze a leendő óvó nénivel, beszélgessünk el vele, kérdezzük meg, hogy milyen játékokat tart fontosnak, vagy éppen mivel büntetni a rosszalkodókat. Milyen módszerekkel fogja támogatni a gyerek önállóság felé vezető útját. Ne csak beszélgessünk, nézzük meg munka közben is, hogyan játszik a gyerekekkel, hogyan kezeli a kritikus szituációkat, a konfliktushelyzeteket. Az óvó néni személye talán a legfontosabb a kiválasztás során, hiszen ő lesz az, akire gyermekünket naponta rá bízzuk!
 6. Tudjunk meg minél többet az óvoda működéséről! Az óvó nénivel folytatott beszélgetés során sok mindenre fény derülhet, a nyílt napokon szerencsére szintén sok információ elhangzik a gyerekek napirendjével, illetve az óvoda nevelési szokásaival kapcsolatban. Vannak speciális módszereket alkalmazó óvodák is, ezek a következők:
  1. Waldorf óvoda: Ez a pedagógiai felfogás hangsúlyozottan tiszteletben tartja a gyermekek, a diákok és szülők vallásos és egyéb meggyőződését, valamint az eltérő nemzeti kultúrák sajátosságait. Emellett minden gyermek számára igyekszik megteremteni azokat a feltételeket, amelyek az érzelmi biztonságukat és a szellemi szabadságukat biztosítják. A Waldorf-pedagógia célja, hogy módszerével és neveléselméletével a gyermekek egészséges fejlődését támogassa. Ennek érdekében teljes mértékben tekintetbe veszi az életkori sajátosságokat és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségeket. A testi, lelki és szellemi adottságok fejlesztésére egyformán hangsúlyt fektet az egységes művészeti, gyakorlati és intellektuális képzés útján, így az oktatásban „a szív, a kéz és a fej” egyidejű nevelése jelenik meg.
  2. Montessori óvoda: A Maria Montessoriról elnevezett módszernek számos olyan vívmánya van, amit ma már természetes módon alkalmaznak minden óvodában (pl.: a gyermek méretére szabott székek, asztalok). A Montessori pedagógiában nem a tanításon van a hangsúly, hanem azon, hogy a gyermeket megfelelően színes környezetbe helyezve saját maga fedezi fel a világot, s így jut új ismeretekhez. Az önállú tanulás előtérbe helyezésével szabadságra, önállóságra, nyitottsága, és önfejlesztésre nevel.
 7. Mérlegeljük a különböző óvodákat! A korábban meghatározott szempontrendszer alapján pontozzuk az óvodákat! A legfontosabb persze, hogy a gyerek olyan környezetbe kerüljön, ahol szeretik és elfogadják, nem utolsó sorban pedig jut idő arra, hogy valóban foglalkozzanak is vele. Az óvoda „felmérése” során tájékozódjunk a várható költségekről is.
 8. Írassuk be az óvodába a picit! Figyeljünk oda a határidőkre, utólag már nagyon nehéz lesz beíratni a gyereket.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes olyan óvodát választani, ami közel esik lakhelyünkhöz. Ez nem pusztán az oda-vissza út rövidsége miatt fontos, hanem azért is, mert így a gyerekek azokkal lesznek együtt, akik a környéken laknak, így megfelelő közösség alakul hat ki az óvodai élet során, ami a nyári együttlét kapcsán is fontos lehet.
 • Kérjük ki ismerősök véleményét is, akiknek már van tapasztalata az adott óvodával kapcsolatban.
 • Vigyük el a gyereket is magunkkal a nyílt napokra, hiszen az ő reakciói is segíthetik a döntést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kíváncsiság
 • Idő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az óvodai beiratkozások időpontja általában az adott év áprilisa, májusa, figyeljünk oda, különben később nem biztos, hogy felveszik a picit. Állami óvodába csak az járhat, aki elmúlt már 3 éves.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell