Így válasszuk ki a számunkra megfelelő mosógépet

Innen: Hogyankell.hu

Így válasszuk ki a számunkra megfelelő mosógépet…

Hogyan-kell-mosogepet-valasztani-img.jpg

A tökéletes mosógép megtalálása nem könnyű feladat, de némi odafigyelés árán közelebb kerülhetünk a jó választáshoz. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek a mosógép kiválasztás legfontosabb szempontjai, amelyeket minden esetben érdemes szem előtt tartani.

Mindenekelőtt alkalmazkodjunk a rendelkezésre álló térhez. Minél nagyobb a fürdőszobánk – illetve az a helyiség, ahol a gépet szeretnénk elhelyezni –, annál könnyebb dolgunk van. Kis alapterületű helyiségek esetében viszont érdemes lehet helytakarékos változat mellett dönteni.

A helytakarékosságot leginkább az úgynevezett felültöltős mosógépek szolgálják. Ma már általánosan ismertek ezek a készülékek, hiszen nagyszerű megoldást szolgáltatnak a kis alapterülettel rendelkező panel- és bérlakások számára. További előnyük, hogy a mosási ciklusok megszakíthatók, így egy-egy kimaradt ruhadarab mosására is nyílik lehetőség. Sajnos a szerkezeti kialakításuk miatt az energiahatékonyságuk elmarad az elöltöltős változatokéhoz képest.

Amennyiben rendelkezésre áll kellő méretű szabad tér, és még az előrefelé nyíló ajtó fel okoz gondot, az esetben érdemes hagyományos kialakítású mosógépet választani. Az ilyen készülékek energiatakarékosak, jelentős mennyiségű ruha mosására alkalmasak és még a vételáruk is relatív kedvező. Az említett két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni az úgynevezett keskeny elöltöltős gépek.

A kiválasztás során érdemes figyelmet fordítani a dobkapacitásra is. Nincs egyértelmű szabály, mekkorát érdemes választani, csupán általános javaslat létezik, amit tekinthetünk kiindulási alapnak, ha tanácstalanok vagyunk. Eszerint egyedül élőknek 3-5 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7-10 kg dobkapacitás lehet ajánlott. Természetesen az ilyen általános szabályokat felülírhatják a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódásának gyorsasága és szennyezettsége.

Érdemes átgondolni, van-e preferált márkánk vagy létezik-e olyan gyártó, aminek a termékeitől mindenképpen óvakodni szeretnénk. Nem feltétlenül szerencsés az ilyen megközelítés, hiszen a jó és a rossz tapasztalatok sem feltétlenül adnak reális képet egy gyártó megbízhatóságáról, ráadásul minden márkanév alatt többféle altípus található a piacon, amelyek minősége eltérő lehet. Arról nem is beszélve, hogy számos márka által fémjelzett alkatrészek kerülnek bele más-más név alatt futó konstrukciókba.

Legfontosabb, hogy a kiválasztott márka kiterjedt szervizhálózattal, pótalkatrészellátással és garanciális háttérrel rendelkezzen Magyarországon. A megkérdezett szakszerviz véleménye szerint nincs olyan készülék, ami nem hibásodhat meg akár az első évében. A kérdés inkább az, hogy egy szükséges szervizelést milyen bonyodalmak árán tudunk elvégeztetni. Természetesen a prémium kategóriát képviselő gyártók esetében a meghibásodás valószínűsége kisebb.

Ha a számunkra tökéletes mosógépet keressük, ne feledkezzünk meg a zajszintről, a rendelkezésre álló extra funkciókról és mosási programokról, a centrifuga maximális sebességéről és az energiaosztályok kérdéséről sem. Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, bizonyosan elégedettek leszünk a döntésünkkel.

Az oldal szerzői

Hogyankell