Évösszegzést készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell évösszegzést készíteni?

Evo.jpg

Az óévet elbúcsúztatva gyakran merülnek fel bennünk olyan kérdések, mint például: Hogyan telt az elmúlt évem? Fejlődtem valamiben? Elértem a céljaimat? Az újév első napjaiban ezért érdemes évösszegzést tartani, mely során át tudod gondolni és értékelni az elmúlt évedet. Mindez segít rendszerezni a gondolataidat és tiszta lappal indítani az újesztendőt. De mégis hogyan kell évösszegzést készíteni?

[szerkesztés] Lépések

 1. Vegyél elő egy üres lapot vagy füzetet:
 2. Oszd fel időtartamokra az évet, mely segít a történések időrendi felidézésében, majd az év elemzésében:
  • Ezek lehetnek különböző mérföldkövek, mint új munkahely, költözés, tanévkezdés-, befejezés, stb.
  • Lehet olyan egyszerű módon is, hogy havonta, negyedévente vagy félévente osztod fel az évet.
 3. Tegyél fel kérdéseket:
  • Általánosságban: Mi történt velem az elmúlt évben? Mi jellemezte ezt az évet?
  • Munka, karrier, tanulmányok: gondold át, hogyan értékeled az évet a karriered vagy tanulmányaid szempontjából. Például: Milyen eredményeim lettek? Milyen munkaerő voltam?
  • Magánélet: tegyél fel többek között kapcsolatokra, önismeretre, egészségre, hobbira, sportra, spiritualitásra, pénzügyekre illetve igény szerint az élet egyéb területeire vonatkozó kérdéseket. Például: Milyen új kapcsolatokra tettem szert? Milyen életmódot folytattam? Fejlődtem-e az űzött sportomban?
  • Összegző kérdések, melyekkel értékelni tudod az évet: Mit tanultam? Mi volt a legjobb dolog az évemben? Mit tehettem volna másképp? Mik voltak a főbb céljaim és hol tartok az elérésükben?
 4. Hagyj időt magadnak a válaszok kidolgozására:
  • Teremts magadnak kellemes környezetet, gyertyát gyújthatsz, zenét kapcsolhatsz, valamint ne legyél éhes, szomjas.
  • Csak a kérdésekre koncentrálj: nyugodtan gondold át a válaszaidat, majd írd le őket.
 5. Használj fel évösszefoglaló tartalmakat az internetről: hívd segítségül a közösségi oldalakon (pl.: Facebook, Instagram), illetve egyéb, többek között zenelejátszó (pl.: Spotify), nyelvtanuló (pl.: Duolingo), oldalakon az egyre inkább elérhető évösszefoglaló tartalmakat. Toplistákat is készíthetsz többek között az általad leggyakrabban hallgatott zenékről, podcastekről, és egyéb szokásaidról.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha segít az éved átgondolásában, tervezz plakátot, amire lerajzolod, mi minden történt veled. Nevet is adhatsz az évednek, például: Az év, amikor mindenki otthon maradt (2020); Az év, amikor egy álmom valóra vált.; stb.
 • A YearCompass egy ingyenesen letölthető évértékelő füzet, mely világszinten népszerű. Nemzetközi mozgalom, mely a tudatos évrendezésre hívja fel a figyelmet. Interneten elérhető.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jegyzetfüzet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fontos, hogy jó kérdéseket tegyél fel magadnak, illetve objektíven értékelj. Amennyiben bizonytalan vagy, érdemes egy előre megírt évösszegző kérdéssort letölteni az internetről vagy coach, pszichológus, illetve egyéb szakember segítségét kérni.
 • Tedd el jó helyre a papírt, hogy év végén is elő tudd venni. Nagy segítség lesz a tudatos évrendezésben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó