Étteremben viselkedni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell étteremben viselkedni?

Étterem.jpg

Étterem és étterem között is vannak különbségek, de az elegánsabb vendéglőkben illik kifinomultabb viselkedést magunkra ölteni, és követni néhány alapvető szabályt. A francia eredetű „etiquette” szó a társadalom felső rétegének viselkedési elvárásait és merev szabályrendszerét jelenti. Az etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is, továbbá egyfajta ünnepélyességet kölcsönözhetünk az alkalomnak. Az illemszabályok elsajátításával egyben biztosíthatjuk, hogy kínos helyzetektől mentes élmény legyen az éttermi látogatásunk, amely közben végig magabiztosak lehetünk. Akár üzleti esemény, akár randevú, esetleg családi összejövetel az étkezés apropója, az alábbi viselkedési szabályokkal kellemes élményt szerezhetünk társaságunknak.

[szerkesztés] Lépések

 1. Betérés és helyfoglalás. Amikor belépünk az étterembe, mindig a vendéglátó lép be elsőként, eltérő neműek esetén pedig ez a szerep mindig a férfié, akit a nő követ. Amennyiben társasággal érkezünk, az egyik férfi elől halad, a többi férfi pedig a nők mögött érkeznek, így a férfiak közrefogják a hölgyeket. Az elsőként belépő férfi felelőssége, hogy belépve felmérje, illik-e a hölgyekhez és az alkalomhoz a vendéglátó egység jellege, és van-e számukra elegendő hely, majd tartva az ajtót beinvitálja a nőket, végül a hátramaradt férfitársait. Hidegebb időkben mielőtt helyet foglalnánk, a férfi segítse le női partnere kabátját, amit aztán akasszon a fogasra, vagy ha ruhatár is rendelkezésre áll, akkor adja át megőrzésre. A saját kabátját csak mindezek után veheti le. Ha az asztalig vezető út lépcsőn át vezet, tartsuk észben, hogy felfelé a hölgy, lefelé a férfi indul el elsőként, így a lehető legnagyobb biztonságban haladhat a nő, hiszen egy esetleges csúszás vagy botlás alkalmával az úriember könnyen támaszt nyújthat. Az asztalhoz érve a férfi kihúzza a nő székét, majd óvatosan alátolja, hogy társa kényelmesen helyet foglalhasson, majd helyezkedjen el ülőhelyén maga is.
 2. Rendelés. A pincér az étlapot a hölgynek nyújtja előbb, az itallapnál azonban éppen fordított a sorrend. Amikor kiválasztották mindannyian, hogy mit szeretnének fogyasztani, a férfi dolga a rendelés tolmácsolása a pincér felé. A pincér hívásakor mellőzzük a harsány mozdulatokat, csettintéseket és a hangoskodást, ezek helyett egy diszkrét kézmozdulat és a szemkontaktus bőven elég. Aki szereti a borokat, annak fontos lehet, hogy a rendelés itt is a férfi kötelezettsége, később a szervírozásnál is előbb a férfi kap a nedűből, hogy megízlelje, valóban azt a palackot szeretné-e.
 3. Étkezés. Először is tegyünk különbséget a damasztból készült szalvéta és a papírszalvéta között. Elegánsabb helyeken az előbbivel találkozhatunk, amelyet az ölünkbe kell teríteni. Bármennyire is praktikus húzásnak tűnik, soha ne akasszuk előkeként a nyakunkba. A papírszalvéta helye ellenben a tányérunk mellett, az asztalon van, és csak az étkezés végén használjuk. Kezdődhet is a lakoma, azonban nem illik a másik tányérjába belenyúlni, mindenki azt egye, amit előzőleg a pincértől kért. Amennyiben olyan ételre esett a választásunk, amelyhez kenyeret is eszünk, oda kell figyelni a fogyasztás módjára. Az éttermekben ugyanis nem helyénvaló a kenyér harapása, és a tunkolást is mellőznünk kell, bármilyen finom is a leves vagy a szaft, amit így szerettünk volna az utolsó cseppig megenni. Az egyetlen elfogadható módszer a kenyér apró falatokra tépése. Ezeken kívül ügyeljünk arra, hogy nem kapkodva, hanem szépen, nyugodtan, csukott szájjal együnk. Ha mondani szeretnénk valamit, azt két falat között tegyük, különben visszataszító látványt nyújthatunk. Amikor már nem szeretnénk többet enni, tegyük a szalvétát meggyűrve a tányér mellé, a kanalat a leveses tál alatti tányérra, a kést és a villát pedig egymással párhuzamosan, nyéllel jobbra fektessük a tányérunkra.
 4. Fizetés és távozás. Amikor fizetni szeretnénk, a már említett tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. A férfinek illik fizetni, és itt jön a kérdés, hogy adjunk-e borravalót, és ha igen, mennyit? Általában elmondható, hogy 10% jattot szokás adni, egyes helyeken akár többet is adhatunk, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással. Mostanában azonban több helyen is feltüntetik az étlapon, hogy elégedettség esetén a borravalót a számla tartalmazni fogja, vagyis nem szükséges külön adni. Fizetés után a férfi segítse vissza a nő kabátját, majd kifelé a nő haladjon elől, egészen az ajtóig, ahol az úriember ismét kitárja az ajtót, szabaddá téve az utat partnere előtt.


[szerkesztés] Tippek

 • Jeles alkalmakkor előfordul, hogy valaki pohárköszöntőt szeretne mondani. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a poharunk tele legyen. Akkor se kortyoljunk az italunkból, ha valaki más kedveskedik tószttal. Türelmesen várjuk ki a köszöntő végét, és csak ezután igyunk egymás egészségére.
 • Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, ne álljunk neki rendbe tenni az asztalt. Udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig köszönjük meg.
 • Ha egy nő asztalt bont, melynek oka legyen akár csak annyi, hogy kimegy a mosdóba, a férfiaktól az illem azt kívánja, hogy felálljanak a hölgy távozásakor.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pénz a számla kiegyenlítéséhez
 • az etikett szabályainak betartása
 • jó modor
 • figyelmesség
 • udvariasság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A széken nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy keresztbe tett lábakkal ülni. A helyes testtartáshoz hozzátartozik, hogy az asztalra nem illik felkönyökölni.
 • Aki anyagilag nem engedheti meg magának a drágább éttermek kínálatát, jól gondolja meg, hogy meghív-e valakit enni, és ha igen, hova. Nagyon kellemetlen, ha végül kiderül, nem áll rendelkezésünkre az az összeg, amelynek az értékében fogyasztottunk, és az is kínos szituációt szül, ha előre megmondjuk a partnerünknek, milyen költségkereten belül választhat az étlapról.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, TimiO