Érvényesülni az állásbörzén

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell érvényesülni az állásbörzén?

Careers job search.jpg
Hazánkban az álláskeresők számára szinte egész évben lehetőséget nyújtanak az állásbörzék, akár friss diplomásokról, akár szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekről legyen szó. Ezen komplex helyszíneken lehetőségünk nyílhat aktívan munkát keresni, valamint megismerni számos céget, s azoknak a munkaerő-felvételért felelős munkatársait is. Számtalan praktikával érdemes felkészülni egy állásbörzére, illetve a helyszínen tanácsos proaktívan részt venni minden programom, beszélgetni a cégek képviselőivel. Mi most segítünk neked, hogyan hozd ki a maximumot az állásbörzékből.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz információt előre a börzén megjelenő cégekről! Általában a rendezvények honlapján és közösségi portáljain fel van tüntetve jóval az esemény előtti hetekben, hogy melyik cég képviselteti majd magát, és milyen nyitott pozíciókat kínálnak.
 2. Már a börze előtt gondold végig, mely cégek képviselőivel szeretnél beszélgetni, és fogalmazd meg a kérdéseid! Legyél kellően felkészült és alapos.
 3. Érkezz az elsők között! Így elkerülheted a nagy tömeget, valamint több ideig tartó és mélyebb beszélgetést tudsz kezdeményezni. Nem beszélve az információs anyagokról, amelyek a nap végére elfogynak, de időben érkezve biztosan hozzájuthatsz.
 4. Készülj önmenedzsmenttel! Vigyél magaddal egy jó adag kinyomtatott, színes képpel ellátott önéletrajzot, valamint a bizonyítványaid másolatát.
 5. Légy felkészülve az interjúzásra! Alkalmad lehet kipróbálni magad egy éles állásinterjún, sőt akár idegen nyelven is megmérettetheted magad és a képességeid. Add a maximumot a cégek képviselői számára, és kelts bennük maradandó és pozitív benyomást, így emlékezni fognak rád. Így amikor átadod nekik az önéletrajzod, a papírra biztosan pozitív véleményt írnak, és nagyobb valószínűséggel számíthatsz egy későbbi felkeresésre is.
 6. Tölts ki a helyszíni jelentkezési papírokat! A standok nagy részénél lehetőségünk lehet jelentkezési vagy regisztrációs lapot kitölteni. Érdemes elérni az adott cégnél, hogy valamit felírjanak rá velünk kapcsolatban, így akár előnyre is tehetünk szert.
 7. Gyűjts be névjegykártyákat! Kérd el azon személyek elérhetőségét, akikkel a börzén beszélgettél, és küldd el nekik külön e-mailben is az önéletrajzod, hivatkozva az állásbörzés konzultációtokra.
 8. Tarts folyamatos kapcsolatot! A börze után is konzultálj aktívan a számodra fontos cégek képviselőivel, érdeklődj aktuális állásokról, pozíciókról, képzésekről és a bejutási lehetőségekről – akár gyakornokként is.
 9. Otthon nézd át a begyűjtött információs anyagokat, keress rá az egyes kiállítókra az interneten.
 10. A börze után látogass el havonta a rendezvény weboldalára, s kövesd figyelemmel az új híreket.


[szerkesztés] Tippek

 • A börzén sok az érdeklődő, ezért fogalmazz röviden, tömören és lényegre törően.
 • A személyes beszélgetés során próbáljuk a legjobb formánkat adni.
 • Minden lehetőségre legyél nyitott, akár gyakornokként is, nem tudhatod, hogy mi sülhet ki belőle.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Önéletrajzok
 • Bizonyítványok másolata
 • Állásbörzék
 • Internet
 • Jegyzettömb


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A helyszínen kerüld a fizetési igényre vonatkozó kérdéseket.
 • Figyeljünk az írásképünkre, amikor jelentkezési lapot töltünk ki.
 • Próbáljuk a tolakodó és túlságosan nyomulós stílust mellőzni.
 • A rendezvényekre általában előre kell regisztrálni, és a tanácsadásokra is időpontot kell foglalni.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező