Életmódot váltani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell életmódot váltani?

Eletmodv.jpg

Az újévi fogadalmak közül az egyik legnépszerűbb cél az életmód megváltoztatása. Ez sokszor nehézségekbe ütközik, ugyanis a kezdeti lelkesedés után elfogyhat a lendület, így sokan visszatérnek a régi életmódjukhoz. Mégis hogyan lehet tartós eredményt elérni?

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyenek célszavaid:
  • Tudatosság: járd körül az egészséges életmód témakörét, így tudni fogod, mit miért teszel. Ismerd meg a különböző egészséges élelmiszer alapanyagokat, hatásaikat, és járj utána, hogy milyen sport illene hozzád.
  • Fokozatosság: ne egyik napról a másikra válts életmódot, mert az túl drasztikus. Sokkal nehezebbé tenné az átállást, ugyanis több önmegtartóztatást, energiát kívánna meg a részedről, ami hamar elfogyhat. Emellett a tested nem is biztos, hogy tudná követni az iramot. Mind a napi sportolás bevezetése, mind az egészséges konyhára való átállás stresszmentessé tehető a fokozatosság elvével. Először csak pár alapanyagot cserélj ki a konyhában, és napi 10 percet sportolj, majd egyre többet.
  • Kitartás, következetesség: a nagy elhatározást követően szeretnénk gyors eredményt elérni. Tudatosítsd magadban, hogy a tartós eredményhez idő kell, azaz légy kitartó az új szokások bevezetésében. Idővel rutinná fognak válni.
 2. Ismerd meg mi a különbség a drasztikus diéták és az egészséges életmód között:
  • Az egészséges életmód magában foglalja mindazt a változást, melyet egyébként egy drasztikus diétától várnánk, csak a negatív hatások nélkül. A különbség óriási, ugyanis ezek a diéták rendkívül egészségtelenek tudnak lenni és amint abbahagyjuk őket, mindaz az eredmény gyorsan tovaszáll, amit elértünk vele. Ezzel szemben az egészséges életmódra való átállás tartós eredményeket hoz, mint például jobb közérzet, megfelelő testsúly elérése.
  • A drasztikus diétáknál a hirtelen, komoly megvonások testileg és lelkileg is megerőltető helyzetet hoznak létre. A várt eredmény ideiglenessége és a nehézségek csalódottságot szülhetnek.
 3. Élvezd: az eleje nehéz, de ha már megszokod az új rendszert, találhatsz benne olyan elemeket, melyek örömet okoznak. Például: sportolás, bizonyos ételek. Emellett az életminőségben történő pozitív változások magukért beszélnek.
 4. Válassz időpontot:
  • Új év, új kezdet? Motivációs hatással bír, bár január elseje csak egyszer van egy évben. Bármilyen időpontban be lehet vezetni új szokásokat, amikor van hozzá lelki erőd. A lényeg, hogy attól a ponttól kezdve ragaszkodj az adott új szokás megtartásához, míg rutinná válik.
 5. Személyre szabott egészséges életmód:
  • Számold ki, hogy mi az ideális testsúlyod. Bár egészséges táplálkozással és elegendő mozgással ez úgyis be fog állni. Hogyan kell kiszámolni a testtömeg-indexed?
  • Saját állóképességedtől függően kezd el a napi sportolást. Mindig egy teljesíthető napi célt tűzz ki magad elé. Emellett olyan sportágat válassz, melyet szívesen űzöl majd.
  • Mindenkinek szüksége lehet egy „csaló-napra”: egyben motiváció és kikapcsolódás. Ezen a napon engedj meg magadnak például egy sütit vagy hagyd ki a sportolást.


[szerkesztés] Tippek

 • Sokaknak nehézséget okoz a napi elegendő folyadékmennyiség bevitele, pedig elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Ha szükséges, akár állíts be a telefonodba emlékeztetőt.
 • Reform receptes könyveket nézegetni ijesztő lehet a sok ismeretlen hozzávalót látva. Éppen ezért, a konyhában az egészségtelenebb alapanyagok kiváltása csak fokozatosan történjen, lassanként vezess be új ízeket. Így lesz időtök megismerni az új alapanyagok tulajdonságait, megszokni az ízüket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sportruházat
 • egészséges élelmiszerek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha kezdő vagy a sport terén, vagy van valamilyen szervi problémád, akkor konzultálj személyi edzővel, hogy hogyan érdemes elkezdened mozogni. Nehogy a megerőltetéstől vagy egy nem megfelelő mozdulattól lesérülj.
 • A „csaló-nap” nem azt jelenti, hogy megehetsz egy heti kalóriamennyiséget, mert az tönkre teheti az addigi munkádat, hanem csupán néhány apróbb engedményt jelent, ami örömet okoz. Például: egy tábla csoki.
 • Légy türelmes magaddal.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó