Életbiztosítást kötni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell életbiztosítást kötni?

Eletbiztositas.jpg

Egyikünk sem gondol arra, hogy az életünk véges, és mindannyian reménykedünk abban, hogy mi biztosan megússzuk. Hát, van egy rossz hírem: senki nem ússza meg. Tudom, neked sem fordult meg a fejedben, hogy ki fogja eltartani a családodat, ha mégis bekövetkezik az a pillanat. Pedig ilyenkor nemcsak az érzelmi megpróbáltatással kell szembenéznie az itt maradóknak, hanem az anyagi nehézségekkel is. Ha te biztos vagy abban, hogy lesz, aki majd anyagi segítséget nyújt nekik, akkor ne is olvasd tovább. Ha mégsem, akkor olvass, és gondolkozz el!

[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésként készíts egy családi költségvetést, mekkora az az összeg, ami fedezi egy éves kiadásotokat.
 2. A költségvetés alapján már ki tudod számolni, hogy mekkora összegre kell az életbiztosításodat megkötni. A minimum összeg az, amiből a család legalább 3 évig fedezni tudja a te kiesett jövedelmedet.
 3. Gondold át, hogy van-e hiteltartozásotok, mert akkor ezt is hozzá kell adnod a megélhetés költségeihez, de legalább a felét mindenképp.
 4. Ha gyermekeid még kicsik, és szeretnéd, ha továbbtanulásukat fedezni tudnád akkor is, ha te már nem vagy velük, akkor ennek költségét is kalkuláld bele az összegbe.
 5. Ha mindez megvan, akkor nincs más hátra, mint kiválasztani a biztosítók ajánlataiból a számodra legmegfelelőbbet. Ehhez használhatod a biztosítók weboldalait, vagy felkeresheted őket személyesen.

[szerkesztés] Tippek

 • A biztosítási piacon óriási a kínálat, és sokkal jobban jársz, ha egy független biztosítási alkusz céggel veszed fel a kapcsolatot. Ők helyetted megversenyeztetik a biztosítókat, és válogathatsz a legjobb ajánlatok között.
 • Egy alkusz nemcsak a szerződés megkötésében lesz segítségedre, hanem a későbbi ügyintézésnél is neked dolgozik.
 • Gondolj arra is, hogy a betegség, baleset nemcsak halállal, hanem akár rokkantsággal is végződhet. Ez is komoly összegekbe kerülhet. Az ajánlatkérésnél erre is térjetek ki.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Személyes irataid, TB kártyád, korábbi betegségeid dokumentumai, háziorvosod neve, elérhetősége

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Életbiztosítást csak addig lehet kötni, ameddig nincs súlyos, ezt kizáró betegséged.
 • Minél fiatalabb korban kötöd meg, annál kedvezőbbek a díjtételek.
 • Az egészségi állapotodról nem érdemes valótlanságokat állítani, mert a biztosítóknak joguk van adatokat lekérni.
 • Mindenképpen nézz át több ajánlatot, hiszen ugyanazért a szolgáltatásért akár nagyságrendekkel is eltérhetnek az egyes biztosítók díjai.
 • Biztosításod kedvezményezettjeiként lehetőleg ne kiskorú gyermekeidet jelöld meg. Ilyenkor a pénz letétbe kerül, és a gyámhivatal ellenőrzi annak felhasználását. Nincs ezzel semmi baj, csak pont akkor nem fog a család pénzhez jutni, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások