Ébren maradni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ébren maradni (autóban, munkában, iskolában)?

Hogyan-kell-ebren-maradni-munkaban-autoban-iskolaban.PNG
Vannak olyan helyzetek, amikor nagyon fontos az ébrenlét. Ha például átbuliztad az éjszakát és másnap munkába kell menned, vagy esetleg egy hosszú út vége felé az autópályán nem árt, ha nyitva tartod a szemed. Olvasd el az alábbi tippeket, melyek segítenek ébren maradni, de ne felejtsd, ha vezetés közben nagyon erős álmosságot érzel, jobban teszed, ha inkább megállsz és alszol egyet.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Általános tanácsok ébrenléthez

 1. Masszírozd meg a megfelelő akupresszúrás pontokat!
  1. A kisujjaid végét sodord ide-oda a másik kezed hüvelyk és mutató ujjai között!
  2. Masszírozd meg a fejed tetejét az ujjhegyeiddel!
  3. Masszírozd meg a fülcimpáidat!
 2. Egyél valamilyen egészséges rágcsálnivalót! Az álmossággal együtt jár a vércukorszint esése, ezért sokan ilyenkor valamilyen édességet, pl. csokit esznek, ám ez csak rövidtávon használ. Érdemes inkább friss gyümölcsöt, répát, vagy alacsony zsírtartalmú sajtot enni, ezek hatása nem drasztikus, ugyanakkor hosszabb távon fenntartják a megfelelő vércukorszintet.
 3. Beszélgess! Keress valakit, akivel beszélgetni tudsz, ha kell, hívd fel telefonon. No és persze válassz olyan személyt, akivel „izgalmas” párbeszédet tudsz folytatni.
 4. Legyen minél világosabb! Ha sötét van, kapcsold fel a villanyt, vagy húzd el a függönyt! A sötétség segíti az álmosságérzet kialakulását, míg világosban ennek kisebb az esélye.
 5. Mozogj! Ha álmos vagy, 1-2 óránként mozgasd át a tested, guggolj néhányat, nyújtózkodj! Mindössze pár perc és máris frissebbnek érzed majd magad.
 6. Ne edd tele magad! Ha nagyon teleeszed magad, akkor hamar kialakul az álmosságérzet.
 7. Kerüld a meleget! Az elszenderülés könnyebben megy melegben, így ha teheted, csökkentsd a környezetet hőmérsékletét, például kapcsold be a klímát az autóban vagy a munkahelyeden.
 8. Igyál kávét! Ne sokat, inkább a nap folyamán elosztva többször kevesebbet.

[szerkesztés] Ébren maradási tanácsok a munkahelyen

 1. Ha monitor előtt dolgozol, tarts óránként szünetet! A monitor folyamatos bámulása, különösen, ha nem éppen a Honfoglalóval játszol, hanem mondjuk egy negyedéves riportot állítasz össze, fárasztó, így könnyen elbóbiskolhatsz, tarts szünetet!
 2. Ha teheted, cserélgess a feladatok között! A monoton munkavégzés még egy kipihent embernél is ásításhoz vezet, ne foglalkozz sokáig ugyanazzal a feladattal.

[szerkesztés] Tanácsok autósoknak az ébren maradáshoz

 1. 1-2 óránként tarts pihenőt! Érdemes 100-200 kilométerenként rövid pihenőt tartani, ilyenkor egyél egy keveset, mozgasd át magad!
 2. Keress valamilyen pörgős zenét! A rádió bekapcsolása önmagában nem segít, sőt, ha monoton zenét vagy egy beszélgetést hallgatsz, akár még könnyebben is elalszol, ezért érdemes olyan zenére kapcsolni, ami felpezsdít, dinamizál.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha fáradt vagy, igyál nagyon hideg vizet, ettől felébredsz.
 • Van, akin a rágógumizás segít, a rágás során ugyanis több vér jut a fejbe, ami segít az ébrenlét fenntartásában.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kávé
 • Gyümölcs
 • Világosság
 • Légkondicionáló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha autóval vagy és úgy érzed, hogy már alig bírod nyitva tartani a szemed, mindenképpen állj meg!. Fontos, hogy ezt valamilyen kiépített pihenőben, vagy benzinkútnál tedd meg, a leállósávot semmiképpen ne válaszd, mert balesetveszélyes, ráadásul akár ki is rabolhatnak. Persze valamilyen szállás a legjobb.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell