Átíratni egy kutya chipjét

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell átíratni egy kutya chipjét?

Kutya-chip-atiras.jpeg

Ha kutyát veszünk vagy fogadunk örökbe, az új kedvencről való gondoskodás részeként az azonosító chipet is át kell íratnunk a saját nevünkre. A szerződés aláírása mellett ez is szükséges hozzá, hogy hivatalosan a tulajdonunkba kerüljön az állat, az állatorvosok és a hatóságok ugyanis általában a chipszám lekérdezésével ellenőrzik, hogy kié az eb. Az alábbiakban bemutatjuk a chip átíratásához kapcsolódó tudnivalókat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Köss szerződést a kutya előző tulajdonosával! Akár vásárlásról, akár ajándékozásról vagy örökbefogadásról van szó, egy dokumentumban rögzítsétek a tulajdonosváltás feltételeit. Egy ilyen dokumentum jó esetben mindkét fél és a kutya érdekeit is védi (például az átadó felelősséget vállalhat a kutya egészségügyi állapotára vonatkozóan, az átvevő pedig ígéretet tehet a megfelelő tartási körülmények biztosítására).
 2. A szerződés mellékleteként írass alá a korábbi tulajdonossal egy lemondó nyilatkozatot! Ennek az alábbiakat kell tartalmaznia:
  1. Kutya azonosítására szolgáló adatok: chipszám; fajtatiszta kutyáknál a törzskönyv jele és száma (esetleg tetoválás száma); fajta megnevezése vagy az, hogy milyen jellegű keverékről van szó; az eb születési ideje, neme, szőrzetének hossza és színe, valamint neve
  2. Korábbi tulajdonos adatai (legalább a név, cím, aláírás)
  3. Új tulajdonos adatai (legalább a név, cím, aláírás)
  4. Egy mondat arról, hogy az adott napon a kutya tulajdonjoga átruházásra kerül.
  5. Két tanú neve, címe, személyi igazolványának száma és aláírása hitelesítésként.
 3. A szerződés és a lemondó nyilatkozat aláírásakor kérd el a kutya oltási könyvét is (Kisállat Egészségügyi Könyv)!
 4. A fenti dokumentumok (de legalább az oltási könyv és a lemondó nyilatkozat) birtokában vidd el a kutyát egy állatorvoshoz! A doktor leolvassa a kutya chipszámát, majd a számítógépes adatbázisban átírja a chiphez tartozó adatokat. Önmagában a chip átírása általában ingyenes vagy csak néhány száz forint adminisztrációs díjat kérnek érte.

[szerkesztés] Tippek

 • A chip átírását szükség esetén össze lehet kötni az állatorvosi vizsgálattal, oltás beadásával is.
 • Ha törzskönyves kutya tulajdonjogát szeretnéd átíratni, akkor ezt külön kell intézned a törzskönyvet vezető szervezetnél, általában ehhez is egy tanúk által aláírt lemondó nyilatkozatra van szükség.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Az előző tulajdonos által aláírt szerződés és/vagy lemondó nyilatkozat
 • Az eb oltási könyve (Kisállat Egészségügyi Könyv)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hatályos rendelkezések értelmében a 4 hónapos kort elért kutyák már csak kizárólag mikrochippel megjelölve tarthatók, ha pedig tulajdonosváltozás következik be, még a tulajdonjog átruházása előtt kell a kutyát megjelölni a chippel! Ez a Magyar Állatorvosi Kamara oldalán található tájékoztató szerint azt jelenti, hogy ha 4 hónaposnál fiatalabb korban kerül hozzánk a kutya, akkor is az előző tulajdonos kötelessége ellátni az ebet mikrochippel – az átírás azonban már a mi felelősségünk.
 • Ha a fenti szabályt az előző tulajdonos nem tartja be (úgy akarja nekünk eladni/átadni a kutyát, hogy nincs benne mikrochip), akkor gyanakodjunk rá, hogy más dolgokban is megszegi az előírásokat – nagy esély van rá, hogy nincsenek rendben az eb oltásai, fajtatisztaként árult kutyánál pedig nem tartották be a tenyésztéssel kapcsolatos szakmai irányelveket.
 • Ha a fentiek ellenére vállaljuk, hogy chippel nem rendelkező kutyát veszünk magunkhoz, akkor nekünk kell az állatorvosnál kérni a chip beültetését (ha ezt elmulasztjuk, bírságra számíthatunk!). A beültetés költsége jóval magasabb, mint az átírásé, háromezer forinttól akár tízezer forintig is terjedhet rendelőtől függően.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki