Átíratni a közműveket

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell átíratni a közműveket?

Kozmuveket atiratni.jpg
Lakásvásárlás- vagy eladás esetén a törvényi előírás szerint 15 napunk van arra, hogy a közműszolgáltatók felé jelezzük a tulajdonosváltást. Az alábbi cikk alapján megtudhatja, hogy miként tudja elintézni az átíratást. A cikk a budapesti helyzetet mutatja be, de várjuk a bővítést…

[szerkesztés] Lépések

 1. Ki kezdeményezheti? Az átírást mind a régi, mind az új tulajdonos kezdeményezheti. Illetve meghatalmazással bárki más is.
 2. Hogyan lehet? Többnyire telefonon, interneten, személyen és postai úton van lehetőség az ügyintézésre. A szerződés aláírása azonban már személyesen a mérőóra ellenőrzésekor, az ügyfélszolgálati irodában, vagy postai úton történik.
 3. Mi kell az átíráshoz? Szükségünk lesz az adás-vételi szerződésre vagy egy friss tulajdoni lapra, személyazonosságot igazoló okmányra, valamint az ingatlan eladója és vevője által aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyvre, mely tartalmazza a mérőóraállást az átadás idejében, valamint a felek kijelentik, hogy a továbbiakban felmerülő költségek a vevőt terhelik.
 4. Mi a gyakorlat az egyes budapesti szolgáltatóknál?
  • Fővárosi Gázművek: Akár telefonon, személyesen vagy interneten intézzük a névátírást, a FőGáz szakemberei időpont-egyeztetést követően felkeresnek az óraállás ellenőrzése céljából.
  • ELMŰ: Az alapdokumentumok mellett szükség van a „Szerződés felmondás a lakossági felhasználó részéről” nyomtatvány kitöltésére. Személyes ügyintézéskor az irodában aláírhatjuk az új szerződéseket, egyéb esetben erre a mérőhelyi felülvizsgálatkor kerül sor.
  • Főtáv: Írásban, személyesen vagy a call-center@fotav.hu e-mailcímen jelenthetjük be a változást. Utóbbi esetben a szkennelt dokumentumokat kell csatolni.
  • Fővárosi Vízművek: Itt 30 napos határidőnk van. Fővízmérők esetében a Fővárosi Vízművekhez, mellékmérők estében a Díjbeszedő Holding Zrt.-nél kell az új fogyasztónak jeleznie a változást. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a vízmérő átírásakor díjat számítanak fel, aminek mértéke 180 napon túli bejelentés esetén bruttó 6 ezer forint, egy éven túli bejelentés esetén 12 ezer forint.

[szerkesztés] Tippek

Tájékozódj a szolgáltató weboldalán! Még akár időpontot is tudsz foglalni az ügyintézésre, ergo kikerülheted a várakozást. ;)

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem, türelem, türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Több tulajdonos, illetve haszonélvező esetén hozzájáruló nyilatkozat kell a szerződéskötéshez.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag