Árva kiscicát gondozni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell árva kiscicát gondozni?

Kiscica.jpg

Sajnos előfordulnak olyan szomorú esetek, amikor az anyamacska elhalálozik ellés után, vagy egy utcára tett újszülött cicára akadunk. Ha érző szívű állatbarátok vagyunk, vagy csak nagyon szeretjük a macskákat, megfordulhat a fejünkben, hogy megtartjuk a kis csöppséget. Viszont ebben az esetben rengeteg tényezőt kell mérlegelnünk, mielőtt véglegesen döntenénk. Egy újszülött gondozása rengeteg figyelmet, odaadást, időt és energiát követel meg, legyen szó csecsemőről vagy kisállatokról. A felelősségről nem is beszélve. Amennyiben mégis ilyen helyzetbe kerülnél, és magadra vállalnád a gondozás és nevelés terhét, akkor ez a cikk segítségedre lehet ebben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Állapítsd meg a kiscica korát! Ez a tény nagyban segít a megfelelő gondozás és ápolás kialakításához, mely vonatkozik az etetésre, a fejlődésére és a körülményekre is.
  • 7-10 napos cicák. Szemük csukva van, nagyon törékeny és apró teremtések. Fülük teljesen lekonyul, csukva van, ilyenkor még teljesen süketek. Egy apró gombócként összekuporodva alszanak, és csak a gyomruk kelti fel őket.
  • 9-14 napos cicák. Kezd kinyílni a szemük, de még mindig erőtlenek és süketek. Már esetlenül próbálnak mászkálni a helyükön.
  • 3 hetes kor körüli cicák. Látásuk sokat javul, hallásuk pedig teljesen kialakul. Egyre többet mászkálnak, érdeklődnek a környezetük iránt. Normális esetben ilyenkorra már megtanulnak önállóan bélsarat is üríteni.
  • 4 hetes korukra teljesen kialakul hallásuk, látásuk és szaglásuk is. Ilyenkor kezdenek el nőni fogaik, így már érdeklődnek a pépes-húsos ételek iránt. Ezenkívül próbálkoznak már a mosakodással is.
  • 5 hetes cicák. Ilyenkor kezdenek igazi kis virgoncok lenni. Önállóan ehetnek már junior tápot, és lassan már alomra is szoktathatók.
  • 6 hetes kortól már kölyökmacskának számítanak, így annyira nagy felügyeletet már nem igényelnek, mint újszülött korukban. Normális esetben a macskákat 8 hetes koruk körül választják el édesanyjuktól.
 2. Vidd el állatorvoshoz a kiscicát! Ennek akkor van nagyobb jelentősége, ha talált állatról van szó. Nem tudhatod, mennyi ideje volt egyedül szegényke, így előfordulhat, hogy már a kiszáradás szélén áll. Emellett lehet még bolhás, férges vagy különböző betegségeket kaphatott el szülőhelyén. Ha több kiscicáról van szó, akkor különösen fontos, hiszen egymást is megfertőzhetik. Ráadásul az állatorvostól szakszerű segítséget és útmutatást is kaphatunk a továbbiakra.
 3. Gondoskodj a cica fekhelyéről! Bagatell dolognak tűnhet, hiszen járatlanok úgy gondolhatják, hogy elég egy doboz és pár törülköző. Azonban az újszülött cicáknak nagyon fontos, hogy meghatározott hőmérsékletet biztosítsunk nekik. Túl hidegben kihűlhetnek, túl melegben pedig hőgutát kaphatnak. Gondoskodj melegítőpárnával bélelt kuckóról, hogy a cicusok mindig 30 fok körüli hőmérsékleten lehessenek! Természetesen, ha többen vannak, úgy valamelyest melegítik egymást, de ez korántsem kielégítő. Figyelj mindig az egyenletes hőmérséklet megtartására, egészen 3-4 hetes korukig!
 4. Alakítsd ki a megfelelő etetési rituálét!
  • Szerezz be tejpótló tápszert az újszülött cicának! Sima tehéntejet még véletlenül se adjneki! Ebben nincs meg minden fontos tápanyag, ráadásul hasmenése lesz tőle. A tejpótlót vagy sima vízzel kell elkészíteni, vagy tejszínnel, de inkább a víz javasolt 3-4 hetes korukig.
  • Mindig a tejpótló dobozán feltüntetett keverési arányokat betartva készítsd el a tápszert!
  • A tápszeres oldatot mindig kb. 37-38 fokon tálald a cicának!
  • Az etetésre jó egy cumisüveg is, de kezdetekben a legjobb megoldás egy fecskendő lehet. Ezt ne szemből helyezd a cica szájába, hanem oldalról. Lassan adagold az ételt, légy türelmes, hiszen a cica könnyen megfulladhat. Ha buborékok jelennek meg az orrában, akkor várj egy picit, míg felköhögi a félrenyelt táplálékot.
  • Mindig annyit egyen a cica, amennyi jól esik neki, de általánosságban a következőket tartsd be:
  1. Az első két hétben 2-2,5 óránként kapjon enni, naponta tízszer. Egy étkezés mennyisége kb. 6 ml tejpótló.
  2. A harmadik héten elég 4-6 óránként adni neki enni, naponta nyolcszor. Egy étkezés alkalmával nagyjából 10 ml tápszert kapjon.
  3. A negyedik héten már el lehet kezdeni a folyamatos átszoktatást a húsos ételekre. Először pár napig a tejpótlóval együtt pépesíts össze egy kis junior macskaeledelt. Az arányokban először a tejszín/víz és tápszer legyen több, majd szép fokozatosan meg kell fordítani az arányt.
  4. 5 hetes korukban teljesen átállnak majd a macskaeledelre.
 5. Segítsd elő a cica bélműködését! Az újszülött cicáknak segíteni kell, hogy tudjanak kakilni és pisilni. Mivel nincs még rendes bélműködésük, neked kell segítened beindítani az anyagcsere-folyamatokat masszírozással minden étkezés után. Vizes vattapamaccsal simogatni, óvatosan dörzsölni kell a pocakját, mintha tényleg az igazi mamája nyalogatná. Nem kell órákig, elég 10 percig. Emellett tisztogatni kell vizes vattával a fenekét is, hogy a vécézési inger kialakuljon nála. Ezután viszonylag hamar elvégzi a cica a dolgát. Eleinte a vizesebb és hígabb étrend miatt mustárszínű és lazább az ürülékük, de ettől nem kell megijedni. Amikor már elkezdenek macskaeledelt enni, ez is változni fog.
 6. Tartsd tisztán a cicát, főleg a szemeit! Pótanyukaként neked kell mosdatni a cicát. Használj hozzá nedves vattapamacsokat, mint a bélműködés serkentéséhez. Mivel a kiscicák még nagyon könnyeznek, így a szemüket naponta többször is át kell nagyon óvatosan törölni vizes kendővel, hogy megszabaduljanak a csipától.
 7. Biztosítsunk neki játékot, ha már igényli! Egy nagyobb alom eljátszik egymással, harapdálják egymást, kergetőznek, ez hozzátartozik a vadászösztönük kifejlesztéséhez. Azonban ha egyedül van, akkor neked kell őt trenírozni. A macskák szinte bármivel eljátszanak, így ha óvni szeretnéd a bútoraidat, mindenképpen szerezz be direkt erre a célra készített és fejlesztett eszközöket. A legfontosabb a „mászóka” nevű dolog, aminek érdes felületén koptatni tudja karmait. Egyébként eljátszanak gombolyagokkal, kisebb labdákkal, sőt imádnak cérna vagy felmosórongy után is futni.

[szerkesztés] Tippek

 • Bár mostanra már képben vagy, mit kellene tenni egy újszülött árva cicával, a legjobb mégis az lenne, ha az első hetekre tudnál találni neki egy béranyát, és igazi macska-anyatejet kaphatna. Az első napok nagyon kritikusak, és bár a tápszerben elméletileg minden fontos tápanyag megtalálható, akkor sem garantált a siker.
 • A melegítőpárnás fűtést érdemes úgy kialakítani, hogy a fekhelyként szolgáló alkalmatosságnak csak az egyik oldalát melegítjük fel ilyen formában. Így a kiscicák eldönthetik, éppen hol jobb nekik.
 • Megkönnyítheted a dolgod, ha a cica tápszerét nem kis adagokban készíted minden egyes étkezés előtt, hanem előre kikevered fél vagy egy napra.
 • Előfordulhat, hogy a cicád lassabban szokik rá a macskaeledelre, lassabban nődögél, nem pedig a leírtak alapján. Nincs ezzel semmi gond, az emberek se ugyanúgy fejlődnek. Viszont azt mindenképpen érdemes betartani, hogy 8 hetes korukra már ne tápszert egyenek.
 • Az etetés utáni rituálé során kevesebb takarítanivalóval kell számolnod, ha előre felkészülsz WC-papír darabokkal vagy újságpapírral, és kibéleled velük a cicák vackát.
 • Ha egyedüli cicád van, és a kezedet néha játszótársnak nézi, előfordulhat, hogy nagyon belemelegszik a játékba, ezért nekiáll erősebben harapdálni és karmolni. Ha a testvérei is vele lennének, ők nem hagynák magukat, azaz visszaharapnának. Egyke cicánál azonban neked kell helyettesíteni a testvéreket. Nyugodtan csipkedj neki vissza, persze nem nagyon durván, de azért érezze, milyen az, amikor fáj. Ez hozzátartozik a neveléséhez, és ezáltal hozzászoktathatod, hogy veled ne bánjon így, ne karmoljon, hiszen te a gazdája leszel.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Cumisüveg
 • Macskatápszer, tejpótló
 • Junior macskaeledel
 • Tejszín
 • Párnák, takarók a cica fekvőhelyéhez
 • Újságpapír, WC-papír a toalett ügyekhez
 • Macskaalom
 • Türelem
 • Gondoskodó természet
 • Sok simogatás,játék

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem utcán talált cicákról van szó, akkor is vidd állatorvoshoz a csöppségeket, vagy legalább kérd ki az orvos véleményét! Nem szégyen segítséget kérni egy szakértőtől.
 • A fekvőhely hőmérsékletére tényleg mindig nagyon figyelj! Tényleg érzékenyek a kiscicák a nem megfelelő hőfokra. Ha nem vagy kellően figyelmes, akár el is pusztulhatnak szegények.
 • A tehéntejet tényleg hagyd ki a kiscicák étrendjéből! Általánosan elterjedt tévhit, hogy ez jót tesz nekik. Ha már ifjú korba lép a cica (1-2 év), akkor is csak nagyon zsíros tejszínt szabad adni nekik alkalmanként.
 • Egy kiscica nem játékszer! Felelősséggel tartozol érte, ha már úgy döntöttél, te leszel a pótanyukája. Viselkedj is úgy, és ne hanyagold el őt!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah