Árvíz után fertőtleníteni és penészmentesíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell árvíz után fertőtleníteni és penészmentesíteni?

ANTSZ.jpg
Az árvíz, illetve belvíz sújtotta helyeken nemcsak a károk helyreállítására, hanem a fertőtlenítésre és a penészmentesítésre is kellő figyelmet kell fordítani. Az alapos fertőtlenítésre a fertőzések és járványos megbetegedések elkerülése érdekében, penészmentesítésre pedig azért, mert a vizes közegben penészgombák fejlődnek ki, melyek szintén károsak lehetnek az egészségünkre, továbbá nagy mennyiségű spórát termelve újabb és újabb penésztelepek alakulnak ki, amit időben meg kell akadályoznunk. Cikkünkben tanácsokat adunk az árvíz utáni fertőtlenítéshez és penészmentesítéshez.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Fertőtlenítés

 1. Kézfertőtlenítés: Gyakran és alaposan mossuk meg a kezünket, melyhez fertőtlenítő hatású folyékony szappant, kézfertőtlenítő szert, kézfertőtlenítő gélt vagy fertőtlenítő kendőt használjunk. Készíthetünk fertőtlenítő hatású oldatot is a kézmosásokhoz. Ehhez 1 liter vízhez adjunk 2 db Neomagnol tablettát és 1 evőkanál ételecetet.
 2. Felületek fertőtlenítése: Mosható felületek (pl. fal, csempe, padló) fertőtlenítéséhez 10 liter vízhez adjunk 6 dl háztartási Hypót. Az így kapott fertőtlenítő oldat 50-60 m2 felület fertőtlenítésére alkalmas. Nem mosható felületek (pl. kárpit, szőnyeg) tisztításához 1 liter vízhez adjunk 20 db Neomagnol tablettát. Ezzel az oldattal alaposan keféljük át a textíliát, majd száradás után porszívózzuk át.
 3. Ásott kút fertőtlenítése: A kút vizét a szokásos vízszint eléréséig ki kell szivattyúzni. 1 m3 víz fertőtlenítéséhez 300 ml háztartási Hypót, vagy 30 g klórmeszet kell használnunk. 5 méteres vízoszlop esetén 1 kút kb. 4 m3, így 4 m3 fertőtlenítéséhez 1,2 liter háztartási Hypóra lesz szükségünk. A kimért Hypot 2-3 vödör vízben osszuk szét, majd ezt a frissen elkészített oldatot öntsük a kút kávájára, így a beöntött víz a kút belső bélésén végigfolyva bejut a kút vizébe. Ha 24 óra behatási idő után nem érezhető klórszag a kútban, akkor a fertőtlenítést meg kell ismételni kétszeres mennyiségű Hypóval. Eredményes fertőtlenítés után a vizet ki kell szivattyúznunk, viszont az így fertőtlenített kútban megjelenő víz használata nem biztonságos.
 4. Talaj fertőtlenítése: A talaj fertőtlenítéséhez adjunk 9 liter vízhez 1 kg klórmeszet, az így kapott oldattal pedig itassuk át a fertőzött talaj felületét.

[szerkesztés] Penészmentesítés

 1. Szárítás, szellőztetés: Amint visszamehetünk ingatlanunkba, nyissunk ki minden ajtót és ablakot, hogy meginduljon a kiszáradás, és a szellőztetést csak akkor szüneteltessük, ha a kinti levegő relatív páratartalma meghaladja a 60%-ot. A maradék vizet töröljük fel a padlóról, az átnedvesedett tárgyak kiszárításához pedig vessünk be hősugárzókat, páramentesítőket.
 2. Szennyezett tárgyak eltávolítása: A penészes vagy szennyvízzel átitatott porózus anyagokat (pl. tapéta, szigetelőanyagok, vakolat, falfesték-rétegek, szőnyeg, fa- és papír tárgyak, matrac, kanapé, plüssállatok) távolítsuk el, zárt, műanyag szemeteszsákban dobjuk ki őket. Ezek már nem megtisztíthatóak, és az egészségre is rendkívül károsak a bennük megtelepedett penészgombák miatt.
 3. Mosható, tisztítható tárgyak, felületek megmentése: A kevésbé szennyezett tárgyakat tisztítsuk meg, fertőtlenítsük, majd alaposan szárítsuk meg őket. Például mosógépben kimoshatjuk a textíliákat, a nem kárpitozott bútorokat pedig az udvaron tisztíthatjuk meg. Ha a penészesedés csak a felületet érinti, akkor hagyjuk a tűző napon, majd söpörjük le, porszívózzuk ki a kiszáradt, elpusztult penészt. A nem porózus felszínű tárgyakat (pl. műanyag, üveg, beton, különböző fémek) könnyen megtisztíthatjuk a penésztől 10 liter vízből és 6 dl háztartási Hypóból álló oldattal. A lemosást követően töröljük szárazra a felületet.
 4. Helyiségek fertőtlenítése: A penész bárhol megtelepedhet, ezért a Hypós oldattal körültekintően fertőtlenítsük a lakás egyes helyiségeit a megfelelő fertőtlenítő módszer segítségével.
 5. Átnedvesedett szigetelés, falak ellenőrzése: Az átázott szigetelés sokáig nedves marad, és ez rejtett penész kialakulásához vezethet, illetve az épületanyagban farontó gombák telepedhetnek meg. A burkolatok (pl. gipszkarton) visszahelyezése előtt győződjünk meg arról, hogy a szigetelés és a faanyag megszáradt. A bútorokat és az új burkolatot csak a teljesen kiszáradt épületben tegyük a helyükre.
 6. Ellenőrzés: A fertőzés megszüntetése után folyamatosan kísérjük figyelemmel, hogy nem jelentkezik-e ismét nedvesedés és penészesedés. Ha az épület még nem száradt ki rendesen, akkor a tisztítást és a szárítást újra el kell végeznünk.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha van biztosításunk, akkor a penészmentesítés előtt dokumentáljuk megfelelő módon a keletkezett károkat. Az egészségkárosodás kockázatának dokumentálására aerobiológiai vizsgálatot is igényelhetnek, és megkövetelhetik, hogy a tönkrement tárgyakat egy lakáson kívüli, zárt, száraz helyen tároljuk.
 • A penészmenetesítés során haladjunk helyiségről-helyiségre, fokozatosan elzárva az adott munkaterületet a lakás többi részétől, hogy a spórák ne terjedjenek szét a lakásban.
 • A fertőtlenítőszerek elpusztítják ugyan a penészgombát, de nem akadályozzák meg, hogy ismét megjelenjen a gombatelep, ezért tartós megoldást csak teljes kiszáradással érhetünk el.
 • A tűző napnak fertőtlenítő hatása van.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fertőtlenítő oldatok, vödör, rongy
 • porszívó, hősugárzók, páramentesítők
 • megfelelő védőruházat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet igyunk!
 • Ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni!
 • Hasmenéses panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
 • A klóros oldatok készítését mindig a szabadban, gumikesztyűben, zárt ruházatban és fokozott óvatossággal végezzük!
 • Erős fertőzés esetén viseljünk légszűrő maszkot!
 • Ha a klóros, fertőtlenítő oldat a bőrünkre vagy a szemünkbe fröccsen, akkor azonnal mossuk le bő vízzel, szükség esetén forduljunk orvoshoz!
 • Ne keverjük a különféle tisztítószereket, például a savakat, az ecetet, a vízkőoldót a Hypóval!
 • Bizonyos tisztítószerek egyes felületeken (alumínium, rozsdamentes acél, linóleum) elszíneződést okozhatnak, ezért kezelés előtt érdemes kis területen kipróbálni ezeket!
 • A fertőtlenítés ideje alatt csak a munkát végző személy tartózkodjon a területen, és ezt a munkát ne végezzék 12 év alatti gyermekek, idősek, várandósok, valamilyen immunrendszert gyengítő alapbetegségben, illetve légúti megbetegedésben szenvedők!
 • A nagy mennyiségű penészgomba-spóra tartós belélegzése egészségkárosító hatású!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya