Ápolni a macskát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ápolni a macskát?

Macska .jpg
A háziállatok képesek olyan békességet, játszótársat és szeretetet adni, amelyre csakis ők képesek. Viszont az állattartás nagy felelősséggel is jár, kedvencünkről magunknak kell gondoskodnunk a hét minden napján, naponta akár többször is. Habár a macskák koruk előre haladtával egyre békésebbek, lustábbak és aluszékonyabbak lesznek, ápolásuk akkor is felelősségteljes feladat.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Bunda ápolása

 1. Vegyük kézbe a macskát, majd nekünk és a cicusnak is kényelmes helyzetbe helyezkedjünk el. Ha már kiskorában rászoktatjuk erre a ceremóniára, macskánk élvezni fogja minden percét. A bunda ápolása már csak azért is fontos, mert ilyenkor ellenőrizzük macskánk állapotát, nincsenek-e rajta sérülések, kullancsok, vagy látunk-e valamilyen betegségre utaló jelet.
 2. Hosszú szőrű macskáknál naponta kétszer, rövid szőrű macskáknál csak naponta egyszer fésüljük át az egész bundát! Erre azért van szükség, hogy a már ellazult, kihullni készülő szőrszálakat mi magunk távolítsuk el a bundából, így a macskának nem kell nyelvével kitisztítania magából.
 3. Rövid szőrű macskáknál használjunk sűrű fogú fésűt, hosszú szőrűeknél pedig ritka fogú, közepesen sűrű kefét! Lehetőleg egyik se legyen fém!
 4. A hosszú szőrű macskáknál óvatosan szedjük szét az idő közben kialakult csomókat! Ha szükséges, használjunk tompa fejű kötőtűt, és hintőport. Utóbbi segít kilazítani az összegabalyodott szálakat. Ha így sem sikerül, csak akkor használjunk ollót a csomók szétvágásához!
 5. A kandúroknál különös figyelmet kell szentelni a farok felső, test felőli részére! Ugyanis itt zsírmirigyek vannak, melyek váladékától a szőr itt besárgulhat, könnyebben koszolódik, ráadásul baktériumok is megtelepedhetnek ezen a területen. Ajánlott naponta többször beszórni hintőporral, vagy sűrűbben megmosni a cica farkát azon a részen.


[szerkesztés] Fülek ápolása

 1. Időnként (legalább 2 hetente) a fülek tisztítása is ajánlott, főleg a külső hallójáratoké. A mozdulatokat nagyon óvatosan tegyük, különben könnyen sérülést okozhatunk kedvencünknek!
 2. Óvatosan csavarjuk az állatot egy törülközőbe, hogy csak a feje látszódjon ki! Így elkerülhetjük, hogy könnyen megszökjön előlünk, valamint, hogy a szabadulás érdekében karmolászni tudjon.
 3. Sima, tiszta vízzel nedvesített vattapamaccsal tisztítsuk meg a fülkagylót, azaz a külső részeket! Ha barna pöttyöket, és/vagy sűrű váladékot látunk a cica fülében, akkor ez valamilyen fertőzésre utaló jel, tehát mindenképpen vigyük az állatot orvoshoz!
 4. Ezután vattás végű fültisztító pálcikával tisztítsuk meg a hallójáratokat, de úgy, hogy a pálcika vattás végét mind végig lássuk! Ne nyomjuk nagyon mélyre, mert sérülést okozhatunk! A tisztító mozdulatok belülről kifelé történjenek, mert ellenkező esetben csak még beljebb toljuk a koszt.
 5. Minden fülhöz másik vattapamacsot és másik pálcikát használjunk! Így nem tudunk fertőzéseket átvinni egyik fülből a másikba, sokkal higiénikusabb.
 6. A procedúra végén jutalmazzuk hősies viselkedéséért a cicát egy kedves simogatással, és nyugtatgatással.


[szerkesztés] Szemek ápolása

 1. A szemfolyás általában valamilyen betegség (kötőhártya-gyulladás) vagy valamilyen sérülés következtében alakul ki macskáknál, de előfordulhat a rövid orrú macskáknál spontán is a rövid könnycsatornában felgyülemlett könnytől.
 2. Bórvizes vattapamaccsal tisztítsuk meg a szemet a csipától, óvatosan, hogy ne kerüljön semmi idegen a macska szemébe! Naponta többször is megismételhetjük ezt a műveletet, míg javulni nem látszik a helyzet. Itt se használjuk ugyanazt a pamacsot mindkét szemre!
 3. Kamillateás pamaccsal csak a gyulladásos tüneteket szokás kezelni, és egy nap maximum kétszer, maximum két napid! Ugyanis a kamilla a gyógyító hatása mellett szárítja a szemet, így ha a cicus állapota nem javul, feltétlenül vigyük orvoshoz!


[szerkesztés] Fogak ápolása

 1. A fogkőképződés és fogínygyulladás minden arra hajlamos macskánál megjelenik, főleg, ha nem szoktatjuk rá cicánkat, hogy néha ropogtasson kemény csontokat, száraz tápot. E betegségek jelei, ha a cica nem nagyon eszik, rossz a szájszaga és nyáladzik. Ilyenkor feltétlenül vigyük állatorvoshoz!
 2. Szálkás, szilánkosan törő csontot viszont ne adjunk macskánknak! Ezek megsebezhetik az állatot, az emésztésük során pedig székrekedést is okozhatnak.


[szerkesztés] A macska karmának ápolása

 1. Szoktassuk rá házi kedvencünket a direkt neki vett koptatófa használatára! Így nem nőhetnek túl nagyokra karmai, ráadásul a lakás bútorait is megkíméli.
 2. Ha cicánk már túl lusta, a manikűrt mi is elvégezhetjük kellő körültekintéssel! A cica karmainak csakis az áttetsző végét (kb. 2 mm) vágjuk le pedikűrollóval! Feljebb semmiképp se, ugyanis megsértjük a körmökben húzódó ereket és idegeket! A nem vagyunk biztosak magunkban, akkor ezt is bízzuk állatorvosra!


[szerkesztés] Tippek

 • A macskák is, mint a kutyák, szeretik a rendszerességet. Napi és havi rutinjukba lehetőleg mindig ugyanarra az időpontra és időszakra időzítsük az ápolási teendőket!
 • Ha már kiskorában ráneveljük, hogy minden ápolási folyamat után jutalomfalatot kap, akkor egy idő után türelmesen fogja már várni a végét, és nem lesz izgága.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vattapamacsok
 • vattás végű fültisztító pálcika
 • macska fésű
 • törülköző
 • jutalomfalat
 • gyengédség
 • türelem
 • odafigyelés
 • kézügyesség


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig körültekintően ápoljuk macskánkat, mert ilyenkor vehetjük észre a betegség jeleit!
 • Óvatosan végezzük minden füllel és szemmel történő tisztítási folyamatot, mert könnyen sérüléseket okozhatunk kedvencünknek!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Ez a cica egyértelműen szereti, ha ápolják a bundáját. :)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah