Ápolni a kutyát

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ápolni a kutyát?

Kutya apolas.jpg

Mint ahogy az emberek is felfrissülnek a tisztálkodás után, ugyanúgy érzik magukat a kutyák is. A rendszeres és megfelelő ápolás egészséges és szép megjelenést biztosít kedvencünknek, melynek biztosan ők is örülnek. Feltéve, ha kiskoruk óta szoktatva vannak a fürdetéshez és más kozmetikai beavatkozásokhoz. Azt, hogy egy kutyát milyen sűrűn kell rábírni a mesterséges tisztálkodásra, nagymértékben meghatározza fajtája, mérete, szőrzetének típusa, és hogy mennyit van szabadban a kutyus.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A bunda kefélése, fésülése

 1. Válasszuk ki a kutya szőrzetéhez megfelelő fésűt, kefét! A hosszú szőrűeknek a legmegfelelőbb egy fémfogú kefe, melynek a fogai kerek végűek, anyaga pedig rozsdamentes vagy krómozott fém. A rövid- és közép hosszú szőrű ebek bundájának a legjobb egy sörtés kefe.
 2. Milyen időközönként kell átkefélni a kutya bundáját? Fajtától és szőrzettípustól függ, de hetente mindenképpen ajánlatos. A legjobb természetesen az, ha a természetes szőrhullást naponta elősegítjük egy alapos átfésüléssel. Így kutyánk vedlését is nyomon követhetjük.
 3. Fésüld át alaposan a legalsóbb szőrrétegekig a kutyus bundáját! Kedvencünknek jól fog esni, ha kicsit megvakargatjuk a kefével a bőrfelületét, mert ilyenkor fellazítjuk a korpát, így fellélegezhet a kutya bőre.
 4. Fésülés közben figyeljünk kutyánk bőrének állapotára, valamint a szőrbe gabalyodott növényi anyagokra! A bunda kikefélése már csak ezért is fontos, hiszen ilyenkor ellenőrizhetjük az eb egészségügyi állapotát. Továbbá eltávolíthatjuk szőréből a bogáncsokat, ragacsos növényeket, melyek az állatnak kellemetlenek lehetnek, mert húzzák szőrüket.

[szerkesztés] Kutyafürdetés

 1. Milyen sűrűn fürdessük meg kutyánkat? Ez a tisztálkodási rituálé szintén fajtánként eltérő sűrűséget kíván. Függ attól is, milyen színű a kutyus bundája, milyen a szőrzetének típusa, valamint hogy milyen sűrűn játszadozik a szabadban. Naponta egész biztosan nem kell átcsutakolnunk kedvencünket, mert ilyenkor lemossuk szőréről és bőréről az azt védő olajokat, természetes zsírokat. Így szőrzete és bőre kiszárad, kemény lesz, irritációra érzékenyebbé válik. Általánosan negyedévente ajánlott megfürdetni a kutyusokat.
 2. A fürdetés előtt tegyünk vattapamacsokat a kutyus fülébe! Így megakadályozzuk, hogy a rakoncátlan és kiszámíthatatlan fejmozgása miatt víz jusson a hallójárataiba.
 3. Állítsuk a kutyát a kádba vagy egy műanyag medencébe! Kistestű kutyáknál egy lavor is megfelelhet. Ennek az a lényege, hogy nehezebben tudjon megszökni a fürdetés elől, ugyanis az az általánosabb, hogy a kutyák nem szeretik ezt a fajta vizes közeget.
 4. Használjunk gyengéd kutyasampont! Ezt előre beszerezhetjük bármelyik állatkereskedésben, nagyobb üzletláncokban vagy állatorvosoknál is.
 5. A kutyasampont az eb hátára, közelebb a nyaki részhez vigyük fel! Ezek a samponok általában jól habzanak, így elsőre kevesebbet használjunk!
 6. Dörzsöljük jól be a bundába a sampont a kutya minden testrészén! A hátsó fertálynál és a fejénél óvatosan, nehogy fájdalmat okozzunk a kutyusnak, vagy nehogy a szemébe kerüljön a sampon!
 7. Ezután alaposan öblítsük ki a sampont!
 8. A szárítás előtt alaposan keféjük ki még a vizes bundát! Ilyenkor könnyebb az összecsomósodott szálakat szétválasztani, valamint csak így van értelme a fürdetésnek.
 9. Fésülés után egy törülközővel dörzsöljük át a kutya bundáját! Ebben ő is segíteni fog nekünk a vizes kutyákra jellemző bundarázással. Ha szükséges, például télen, hajszárítóval szárítsuk meg bundáját!

[szerkesztés] Karmok ápolása

 1. A karmokat rendszeresen le kell vágni. Ha karmai leérnek a földre, akkor az állatnak kopogó, kattogó járása lesz. Ilyenkor mindenképp szükséges a karmok végének levágása.
 2. A művelethez használjunk speciális körömvágó eszközt! Ezt szakboltokban tudjuk beszerezni. Segítségével éppen csak annyit vágunk le kutyánk karmából, amennyi feltétlenül szükséges. Ugyanis a kutya karmaiban vérerek és idegek vannak, melyet könnyen megsérthetünk a szakszerűtlen pedikűrrel.
 3. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak a köröm kampós, lefelé hajló végét vágjuk le!

[szerkesztés] Fülek ápolása

 1. Fülbetegségekre hajlamos ebeknél sűrűbben, de kéthetente mindenképpen tisztítsuk meg kedvencünk fülét!
 2. Használjunk nedves zsebkendőt, kisebb rongyot, vagy ásványi olajba mártott vattapamacsot!
 3. Csak a külső részeket töröljük át! Ne nyúljunk bele kutyánk fülébe semmivel, a belsőbb hallójáratok tisztítását bízzuk szakemberre!

[szerkesztés] A kutya szemeinek tisztítása

 1. Ez a feladat nem igényel túl nagy rendszerességet, egészséges kutyáknál szinte nincs is rá szükség. Ha túlságosan könnyezik kutyusunk, reggelente tegyük meg a tisztogatást!
 2. Nedves vattakoronggal töröljük ki a váladékot a kutya egyik szeméből!
 3. A másik szem megtisztításához használjunk egy másik, új vattakorongot!

[szerkesztés] Fogak tisztántartása

 1. Lássuk el kutyusunkat speciális száraztáppal vagy fogtisztító rágócsontokkal! Így tulajdonképpen szükségtelen külön figyelmet fordítanunk a fogak tisztítására!
 2. Ha mégis szükséges, akkor bizony a kutyusoknak is fogat kell mosniuk a nekik szánt fogkefékkel és fogkrémmel! Apránként szoktassuk hozzá a kutyát. Például először csak dörzsöljük be pár fogát az ujjunkra kent fogkrémmel.


[szerkesztés] Tippek

 • A kutya bundájának kifésülésekor lehet, hogy ollót vagy tompább végű kötőtűt is kell használnunk a nagyobb szőrcsomók kibontásához, kilazításához.
 • A bunda kikefélésének helyes sorrendje: hát, oldalak, szügy, melltájék, hónaljak, hátsó fertály, lábak. Utóbbi kettőt nagyon óvatosan végezzük!
 • A bundát mindig a szőr növésével egyenlő irányba keféljük, ne visszafele!
 • A fürdetés utáni szárításkor a hajszárítót tartsuk távol a kutyustól, mert könnyen megégethetjük vele! Ha lehet, használjuk alacsonyabb hőfokozaton a hajszárítót!
 • Ha nem vagyunk biztosak kézügyességünkben, akkor vigyünk kedvencünket kutyakozmetikushoz!
 • Egyes kutyák esetében ki kell húzni a fülben lévő szőrszálakat, hogy a levegő könnyebben áramolhasson a fülében. Erről tájékozódj az állatorvostól!
 • A kutyus szemeinek és füleinek tisztításához használhatunk szakboltokban beszerezhető speciális tisztítófolyadékot is.
 • A szem túlzott könnyezésnek okozója lehet a szemöldökök, szempillák túl hosszúra növése. Ilyenkor ezek rövidre vágásával segíthetünk a problémán.
 • A fogak tisztításához lehet használni erre a célra kifejlesztett sprayek is, melyek magas hatásfokkal fertőtlenítik a kutyus száját, fehérítik fogait.
 • Ha a kutyus sokat húzza a fenekét a földön, akkor az a bűzmirigyek nem megfelelő ürítésének a jele. A mirigyekben lévő váladéknak székletürítéskor automatikusan távoznia kellene, de előfordulhat betegség vagy hajlamosság miatt, hogy ez nem történik meg. Házilag is megoldható a mirigyek kinyomása, de inkább vigyük állatorvoshoz ilyenkor a kutyát!
 • Egyes kutyák tappancsai hajlamosak a kiszáradásra. Télen az útsózások és a hideg miatt, nyáron pedig a szárazság és hőség miatt. Ellenőrizzük mindig kutyusunk lábpárnáit, és ha száraznak véljük, kenjük be kézkrémmel!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kutyakefe
 • Kutyasampon
 • Vattapamacs
 • Törülköző
 • Hajszárító
 • Olló a nagyobb csomók eltávolításához
 • Speciális karomvágó olló
 • Speciális tisztítófolyadékok
 • Kutyafogkefe és kutyafogkrém
 • Rágócsontok


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fürdetésekhez sose használjunk forró vagy meleg vizet! Csakis langyos vizet!
 • A tisztálkodáshoz nem szokott kutyák gyakran ingerültek lehetnek a tisztálkodási folyamatok között. Csak olyan kutyát ápoljunk, akiben megbízunk, és tudjuk, hogy nem fog minket bántani!
 • Figyeljünk oda és legyünk körültekintőek, gyengédek! Ne okozzunk a kutyusnak feleslegesen fájdalmat!
  • Ne kerüljön a szemébe semmilyen idegen anyag, se a fürdetéskor, se a szemek tisztításakor!
  • A fülek kipucolásánál ne használjunk fülpálcikát, ne nyúljunk mélyen a kutya fülébe! Ezzel megsérthetjük a hallását.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Kutyakozmetikai tanácsok, kezdőknek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah