Állásinterjúra felkészülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell állásinterjúra felkészülni?

Interju.jpg
A munkaadók az első benyomást az önéletrajz alapján alakítják ki az álláskeresőkről. Ha a CV-d elég meggyőző volt, akkor jöhet a második megmérettetés: az állásinterjú. Mivel a legtöbb cégnél az első találkozás nagyon sokat nyom a latban a végső döntés szempontjából, minden alkalommal érdemes nagyon alaposan felkészülni az interjúra!

[szerkesztés] Lépések

 1. Tudj meg mindent a cégről és a megpályázott állásról! A cég honlapján nézz utána a cég tevékenységének, a referenciáinak, ismerd meg az értékeit, történetét! Ha van ismerősöd, aki a vállalatnál dolgozik, érdemes őt is megkérdezned. Az álláshirdetés alapján a meghirdetett pozícióról és a szükséges kompetenciákról is minél többet tudj meg, így a beszélgetés során a kapcsolódó erősségeidre, tapasztalataidra helyezheted a hangsúlyt!
 2. Ismerd meg az iparágat! Az is jó benyomást kelt, ha ismered azt az iparágat, amiben a vállalat tevékenykedik, ezért érdemes a neten kicsit a piacból is felkészülni.
 3. Ismerd meg az interjúztatót! Ha tudod, hogy személy szerint kivel fogsz találkozni, róla is érdemes kicsit informálódni: milyen szakmai előélete van, mivel foglalkozik a cégen belül, közvetlenül vele fogsz-e dolgozni stb.
 4. Készülj fel a szokásos kérdésekből! Vannak kérdések, amelyekbe rendszeresen belefuthatsz az interjúkon. Például: Miért akar nálunk dolgozni? Miért tartja magát megfelelőnek erre a pozícióra? Milyen elképzelései vannak a karrierjét illetően? Milyen főnökkel szeretne együtt dolgozni? Mik az erősségei, gyengeségei? A hasonló kérdéseket érdemes előre átgondolni. Ügyelj viszont arra, hogy ne sablonválaszokat gyárts, hanem valóban saját magadról beszélj!
 5. Készülj fel a rázós kérdésekre! Ha az önéletrajzodban vannak olyan információk, amelyek úgy érzed, hogy a munkaadók számára különösen kényes kérdések, akkor mindenképpen készülj fel előre a válaszokból! Hangsúlyozd ki, hogy átszervezés miatt kellett többször munkahelyet váltanod, hogy annak ellenére, hogy vidéki vagy, van egy budapesti albérleted, így nem okoz gondot a munkába járás, vagy hogy a 2 éves gyermeked ellátásában sokat segítenek a nagyszülők, a párod vagy egy jó barát! Kényes pontok lehetnek még a sok időt igénylő hobbik, a be nem fejezett vagy elnyújtott tanulmányok, a gyakori munkahely- és szakmaváltás vagy akár a gyermekvállalás várható ideje.
 6. Saját önéletrajzodat és motivációs leveledet is nézd át! Fontos, hogy ne keveredj ellentmondásba a saját önéletrajzoddal! Ugyanakkor ne akard elismételni mindazt, amit abban írtál, csak a főbb erősségekre koncentrálj, azokat fejtsd ki bővebben!
 7. Öltözz fel megfelelően! Egy állásinterjúra minden esetben érdemes szépen felöltözni, de a kiöltözés mértéke igazodjon a cég arculatához! Emellett fontos, hogy az egyéniségeddel, koroddal és testi adottságaiddal is összhangban legyen! Kerüld a harsány színeket!
 8. Ne késs el! A késés senkinél sem jó pont, így inkább szánj egy kicsit több időt az útra! Az sem jó, ha több mint fél órával előbb érkezel meg, ilyen esetben inkább ülj be valahova a környéken, vagy sétálj egyet! Kb. 5-10 perccel az interjú kezdete előtt már bekopoghatsz a céghez.
 9. Legyél határozott! A bemutatkozáskor legyél határozott, udvarias és mosolyogj! Ezt is érdemes még az interjú előtt gyakorolni.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne csak az öltözékre ügyelj! Az összkép nagyon fontos. Legyenek a körmeid tiszták és ápoltak, a frizurád rendezett! Ha az út kicsit összezilált, az interjú előtt a mosdóban szedd kicsit rendbe magad!
 • Te is kérdezhetsz! Jó benyomást kelt, ha érdeklődést mutatsz. Ezért nem csak válaszokkal, de kérdésekkel is érdemes előre készülnöd. Néhány lehetséges kérdés: Hányan dolgoznak a cégnél? Milyen a napi munkamenet? Milyen a munkamegosztás? Arra figyelj oda, hogy a honlapon megtalálható információkra ne kérdezz rá, mert azzal azt a benyomást keltheted, hogy nem készültél fel az interjúra!
 • Menj el egy álláskereső tréningre! Ha még nincs semmi rutinod az álláskeresésben, érdemes részt venned egy álláskereső tréningen, ahol valós körülmények között teheted próbára magadat, és szakemberek segítenek a felkészülésben! Hasonló tréninget szerveznek például az egyetemek, főiskolák karrierirodái is, de a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal Álláskereső Klubját is felkeresheted.
 • Gondold át a fizetési igényedet, de ne hozakodj elő vele! Cégtől függ, hogy az első interjún rákérdeznek-e a fizetési igényedre. Ha nem akarsz akkor és ott dönteni erről, érdemes felkészülni a kérdésre, de semmiképp ne te hozakodj elő a témával!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A Facebook-profil mindent elárul: sok munkaadó a közösségi oldalakon (pl. iWiW, Facebook stb.) is utánanéz leendő munkatársainak. Ezért álláskereséskor fokozottan figyelj oda, hogy profilodban ne legyenek szalonképtelen képek, emellett az adatlapodon se maradjanak az önéletrajzodnak ellentmondó információk!
 • Óvatosan a kérdésekkel! Bár a tippeknél ajánlottuk, hogy kérdésekkel is készülj, azért légy óvatos! Ne mindjárt arról kezdj kérdezni, hogy mikor mehetsz először szabadságra, hogy hogyan fizetik ki a túlórákat, vagy hogy jár-e kávé és üdítő a munkatársaknak! Ez rossz benyomást kelthet, ezért jobban teszed, ha a munkakört vagy a céget érintő kérdésekre koncentrálsz!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sok idő az alapos felkészülésre.
 • Internetkapcsolat, ahol utánanézhetsz a cégnek és a megpályázott állásnak.
 • Egy elegáns öltöny, illetve egy csinos kosztüm.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02