Áldozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell áldozni?

Aldozni.jpg

Áldozatot hozni – tágabb értelemben – sokféleképpen lehet. Szűkebb értelemben azt nevezik áldozásnak, amikor a katolikus egyház hívei a szentmise keretében magukhoz veszik az átváltoztatott ostyát, azaz Jézus testét. Az alábbi cikk a római katolikus egyház tanításai mentén foglalja össze az áldozás menetét.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hitoktatás, elsőáldozás: Mielőtt egy ember életében először áldozna, hittanórákra kell járnia. Ez segít a vallás mélyebb megismerésében és a vallásos életre való felkészülésben. Legkorábban az általános iskola harmadik osztályában lehet valaki elsőáldozó, de később, felnőttként is lehet jelentkezni a plébániákon hitoktatásra. A megfelelő felkészülés után az elsőáldozás speciális keretek között, általában ünnepélyes módon történik. Az elsőáldozás után a többi hívővel együtt áldozhatsz a szentmiséken.
 2. Lelkiismeret-vizsgálat: Áldozni csak tiszta lélekkel szabad, ezért még a szentmise előtt gondold át, mit történt veled a legutóbbi gyónás, illetve áldozás óta. Légy magaddal őszinte, és szánj időt arra, hogy mérlegeld tetteidet és gondolataidat.
 3. Bűnbánat, gyónás: Ha van súlyos (az egyházi terminológiában: halálos) bűnöd, akkor a szentmise előtt meg kell gyónnod – máskülönben nem áldozhatsz. Ha kisebb (bocsánatos) bűneid vannak, akkor azokat meg kell bánnod, és megfogadnod, hogy a jövőben törekszel majd az elkerülésükre. Erre a szentmise elején is lehetőséged van, amikor a pap felszólítja a híveket a lelkiismeret-vizsgálatra, majd közösen fohászkodnak bűnbocsánatért.
 4. Áldozás: Áldozni a szentmise liturgiájának egy meghatározott pontján, az átváltoztatás szertartása és az Isten báránya (Agnus Dei) imádság után lehet. Általában úgy kezdődik, hogy a pap a kehellyel a kezében kijön az oltár elé, közben a hívek felsorakoznak előtte.
  1. Állj be te is a sorba, és járulj a többieket követve az oltár elé!
  2. Mielőtt te következnél, vess keresztet! (Ez nem mindenhol szokás, de alkalmas tiszteleted kifejezésére.)
  3. Amikor a pap felmutatja előtted az ostyát, azt mondja: „Krisztus teste!” Erre felelj így: „Ámen!”
  4. Ezután két lehetőséged van:
   • Áldozás hagyományos módon: Kicsit lépj előre, nyisd ki a szád, és told ki egy kicsit a nyelvedet, hogy a pap ráhelyezhesse az ostyát. Ha ez megtörtént, húzd vissza a nyelved, csukd be a szád, majd lépj ki a sorból és menj vissza a helyedre.
   • Kézbe áldozás: Fordítsd felfelé mindkét tenyered, és tedd egymásra őket úgy, hogy az ügyetlenebb kezed legyen felül (a jobbkezesek tehát a bal tenyerüket tegyék felülre). Nyújtsd egy kicsit előre és felfelé a kezeidet, hogy a pap kényelmesen a tenyeredbe helyezhesse az ostyát. Amint ez megtörtént, fogd meg az ostyát az ügyesebb kezeddel, és tedd a szádba úgy, hogy még a pap előtt állsz. Ezután lépj ki a sorból, és menj vissza a helyedre.
 5. Hálaadás: Amint visszaérsz a helyedre, térdelj le. Magadban köszönd meg, hogy részed lehetett az áldozás szentségében, és kérd Isten segítségét. Általában addig szokás térdelni, amíg a pap el nem teszi az ostyát, de ez a szokás akár templomonként is eltérő lehet. Ha már lenyelted az ostyát és a hálaadással is végeztél, vess újra keresztet, és csak ezután ülj ismét fel a padra.

[szerkesztés] Tippek

 • Már a sorban állva döntsd el, hogy kézbe vagy nyelvre kéred-e az ostyát.
 • Mozdulataid megfontoltak, tiszteletteljesek legyenek. Ne kapkodj, mert azzal a papot és a többi hívőt is megzavarod.
 • Áldozni nem csak szentmise keretében lehet, a betegek például kérhetik, hogy a pap otthonukban vagy a kórházban keresse fel és áldoztassa meg őket. Azonban ha egy adott napon egyszer már áldoztál, akkor másodszor már csak szentmise keretében veheted magadhoz az ostyát.
 • Régen az emberek ritkábban, jellemzően nagyobb ünnepek alkalmával áldoztak, és ilyenkor böjtöltek is a szentmise előtt. Ma már az egyház azt javasolja, hogy akár minden szentmisén áldozzanak a hívek – ugyanakkor csak annyit kér tőlük, hogy a szentáldozás előtt egy órával ne egyenek.
 • Egyre elterjedtebb, hogy a pap az ostya helyett áldást oszt azoknak, akik nem áldozhatnak (például mert még nem voltak elsőáldozók). Ennek módja azonban sokféle lehet. Van olyan templom, ahol az áldásért az áldozókkal egyszerre kell kimenni – de az összekulcsolt kezeket, illetve a mutatóujjakat a szánk elé téve jelezni kell, hogy nem ostyáért jöttünk. Máshol az áldozás után, külön gyülekeznek az áldást kérők, és van, ahol a szentmise végén ad áldást a pap. Ha ilyen áldást szeretnénk kérni, érdemes még a szentmise előtt érdeklődni a lehetőségről.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Lelki felkészülés
 • Bűnbánat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A római katolikus egyház előírásai szerint legalább évente egyszer kell gyónni és áldozni, ez utóbbit lehetőség szerint a húsvéti időben (a nagyböjt kezdetétől pünkösdig).
 • Ha bűnbánat nélkül, illetve súlyos (halálos) bűnnel terhelve áldozik valaki, az szintén bűnt követ el.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki