Vaníliasodót készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
 
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
  
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
+
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
 
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''
+
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''
# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!'''
+
# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!'''
 
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
 
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
 
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
 
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
15. sor: 15. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
+
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
+
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
 
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
 
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
  
25. sor: 25. sor:
 
* 1 liter tej
 
* 1 liter tej
 
* 4 db tojássárgája
 
* 4 db tojássárgája
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
+
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
 
* 2 teáskanál liszt
 
* 2 teáskanál liszt
 
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
 
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
40. sor: 40. sor:
 
*[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2]
 
*[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2]
 
*[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept]
 
*[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)