Szotyit (napraforgót) pirítani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. május 5., 22:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani? == right|250px A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A k…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani?

Napra.jpg

A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!

Lépések

  1. Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
  2. Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.

Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.

  1. Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.

Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan piruló napraforgómagokat..

  1. Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
  2. Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
  3. Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.

Tippek

  • Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
  • Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
  • Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.


Amire szükséged lehet

  • Napraforgómag
  • Só, víz
  • Serpenyő/palacsintasütő
  • Mézcsurgató fakanál


Figyelmeztetések

  • Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
  • Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
  • Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk