„Somlói galuskát készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell somlói galuskát készíteni? == A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly …”)
 
(Amire szükséged lehet)
 
18. sor: 18. sor:
  
 
* A piskótákhoz (egyenként):
 
* A piskótákhoz (egyenként):
** 6 db [[Házityúk|tyúk]][[Tojás (biológia)|tojás]]
+
** 6 db tyúktojás
** 175 g kristály[[cukor]]
+
** 175 g kristálycukor
** 175 g [[liszt]]
+
** 175 g liszt
** 1/2 [[citrom]] reszelt héja
+
** 1/2 citrom reszelt héja
** [[Nátrium-klorid|]], [[vaj]]
+
** só, vaj
 
* Az alapöntethez:
 
* Az alapöntethez:
 
** 200 g kristálycukor
 
** 200 g kristálycukor
** 2,5 dl [[víz]]
+
** 2,5 dl víz
** 1 dl [[rum]]
+
** 1 dl rum
** 1/4 rúd [[vanília]]
+
** 1/4 rúd vanília
 
** 1 citrom reszelt héja
 
** 1 citrom reszelt héja
** 1 [[narancs]] reszelt héja
+
** 1 narancs reszelt héja
 
* A vaníliakrémhez:
 
* A vaníliakrémhez:
** 0,5 l [[tej]]
+
** 0,5 l tej
 
** 4 db tojás sárgája
 
** 4 db tojás sárgája
 
** 40 g liszt
 
** 40 g liszt
** 15 g [[zselatin]]
+
** 15 g zselatin
 
* A töltelékhez:
 
* A töltelékhez:
** 100 g [[dió]]bél
+
** 100 g dióbél
** 50 g [[kajszibarack|barack]][[lekvár]]
+
** 50 g baracklekvár
** 1 kk [[Kakaópor|kakaó]]
+
** 1 kk kakaó
 
** 80 g mazsola
 
** 80 g mazsola
 
* A csokoládéöntethez:
 
* A csokoládéöntethez:
46. sor: 46. sor:
 
** 1 dl rum
 
** 1 dl rum
 
* Továbbá:
 
* Továbbá:
** 4 dl tejszínből hab
+
** 4 dl tejszínbő hab
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==

A lap jelenlegi, 2013. március 21., 17:30-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell somlói galuskát készíteni?

A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly talált ki. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak.

[szerkesztés] Lépések

  1. Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
  2. Az alapöntet elkészítése: az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
  3. A somlói galuska összeállítása: tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.


[szerkesztés] Tippek

  • A somlói galuska eléggé „munkás” édesség, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni (a recept alapján, a megadott hozzávalók szerint 10-12 adagnyi somlói galuska készíthető).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A piskótákhoz (egyenként):
    • 6 db tyúktojás
    • 175 g kristálycukor
    • 175 g liszt
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • só, vaj
  • Az alapöntethez:
    • 200 g kristálycukor
    • 2,5 dl víz
    • 1 dl rum
    • 1/4 rúd vanília
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja
  • A vaníliakrémhez:
    • 0,5 l tej
    • 4 db tojás sárgája
    • 40 g liszt
    • 15 g zselatin
  • A töltelékhez:
    • 100 g dióbél
    • 50 g baracklekvár
    • 1 kk kakaó
    • 80 g mazsola
  • A csokoládéöntethez:
    • 150 g étcsokoládé
    • 250 g cukor
    • 1,5 dl víz
    • 1 dl rum
  • Továbbá:
    • 4 dl tejszínbő hab

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Óvatosan a sütővel.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Somlói galuska (Miele Főzőiskola)


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell