„Rózsaszörpöt készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Figyelmeztetések)
(Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?)
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? ==
 
== Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? ==
  
[[Fájl:rozsaszorp.jpg|250 px|right]]A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk.
+
[[Fájl:rozsaszorp.jpg|250 px|right|saját fotó]]A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. Néhány rózsafejet nem kár feláldozni ilyen finom és különleges szörpért :)
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==

A lap jelenlegi, 2014. január 23., 15:55-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?

saját fotó

A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. Néhány rózsafejet nem kár feláldozni ilyen finom és különleges szörpért :)

[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket! Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
  2. Készítsünk szirupot! Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
  3. Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat! A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
  4. Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot! Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
  5. Szűrjük le a szörpöt! Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
  6. Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt! Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.

[szerkesztés] Tippek

  • Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
  • Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
  • Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
  • A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
  • A tartósságot úgy fokozhatjuk, ha a megtöltött, jól lezárt üvegeket még a dunsztolás előtt fejjel lefelé fordítjuk kb. 5 percre, és így vákuum keletkezik.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
  • 2 liter víz
  • 1,5 kg cukor
  • púpos teáskanálnyi citromsav
  • edények, üvegek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
  • Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (pl. szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
  • Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya