Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Pizzatortát készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. november 17., 11:18-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pizzatortát készíteni? == right|250pxA pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell pizzatortát készíteni?

Pizzatorta .jpg

A pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen kapható, akár párszázas pizzaszeletek is, de az sosem olyan, mint amit magunk készítünk otthon. Ha kicsit unjuk a lapos tésztájú kerek formát, akkor próbáljuk ki a pizzatortát! Lényegében töltött pizza, azonban külsőleg leginkább egy tortához hasonlít. Töltelék tekintetében ízlés szerint variálhatjuk, ráadásul húsvétkor nagyon sok megmaradt alapanyag is hasznosítható vele. Egyszerű, mégis különleges, látványos és laktató.

Lépések

  1. Egy kisebb tálba tegyél langyos vizet (kevesebbet, mint 2 dl), tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt!
  2. Hagyd felfutni az élesztőt, majd keverd hozzá az olívaolajt!
  3. Végy egy nagyobb tálat a tésztához, amibe tedd bele a lisztet, a sót és az élesztős keveréket!
  4. Alaposan dolgozd össze a masszát!
  5. A tészta egyharmadát válaszd külön! Mind a két részét gyúrd át jó alaposan!
  6. A két tésztarészt letakarva, langyos helyen kelesztesd meg nagyjából 1 óra alatt a duplájára!
  7. Míg kel a tészta, tisztítsd meg a hagymákat és a gombát!
  8. Serpenyőben hevíts olívaolajt, és dinszteld meg a hagymákat!
  9. Add a hagymákhoz a gombát és a szárított fűszereket!
  10. Miután összedolgoztad a hagymákat, a gombát és a fűszereket, jöhet a többi hozzávaló: sűrített paradicsom; egy bögre víz; só, bors és cukor ízlés szerint.
  11. Alaposan forrald össze őket, míg egy sűrű szószt nem kapsz!
  12. Ezután tedd félre, és készítsd elő a sonkát és a sajtot! Vághatod szeletekre vagy apró kockákra, ahogy neked jobban tetszik.
  13. Nyújtsd ki a tésztadarabokat! A nagyobbik darabot először 15-20 cm-es átmérőjű kerek lappá nyújtsd ki. Hagyd lefedve pihenni 10 percig, majd dolgozd tovább nagyjából 40 cm-es átmérőjűre. A kisebb darabot a tortaformád szélességéhez nyújtsd ki, követve a pihentetési metódusokat.
  14. Olajozd ki a tortaformát!
  15. Helyezd bele a nagyobbik kinyújtott pizzalapot úgy, hogy a széle túllógjon a forma pereménél!
  16. Rétegezd bele a hozzávalókat! Először egy kis paradicsomos szószt tegyél az aljára, majd a sajt-sonka kombináció következzen. Erre üsd rá a tojásokat! Majd megint szósz és sajt-sonka réteg, míg ez a kétféle hozzávaló el nem fogy.
  17. A kisebbik darab tésztával fedd be a tölteléket, a lelógó részeket pedig hajtsd vissza!
  18. Hagyd még pihenni az egész tortát 20 percig, azaz keleszd langyos helyen!
  19. Előmelegített sütőben süsd készre a pizzatortát magas hőfokon!
  20. Miután elkészült, várj vele még legalább 20 percet a felszeletelés előtt!


Tippek

  • A tojás lehet főzött is, nem feltétlenül muszáj a nyerset beleütnünk a töltelékbe. Így húsvétkor tényleg felhasználhatóak a maradék hozzávalók (sonka darabok, festett tojások stb.).
  • A pizza melegen és frissen az igazi. Lehetőleg ne maradjon belőle újramelegítéshez, így nagy társasághoz (legalább 4 személyhez) érdemes felszolgálni.
  • Megkönnyítheted magadnak a dolgod, ha a tésztanyújtás előtt már bekapcsolod a sütőd, hogy előmelegedjen.


Amire szükséged lehet

A hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,8 dl víz
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só

A töltelékhez

  • 30 dkg sonka
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg gomba (elhagyható)
  • 5 db tojás
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 80 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál szárított oregano
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 2 teáskanál cukor
  • só és bors ízlés szerint

Fontosabb eszközök

  • 20 cm-es átmérőjű tortaforma
  • sodrófa a tészta nyújtásához
  • tálak és serpenyők a hozzávalók elkészítéséhez


Figyelmeztetések

  • A tészta pihentetési idejét mindig tartsd be, különben összeesik, elszakad!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah