„Narancslikőrt készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Tippek)
(Hogyan kell narancslikőrt készíteni?)
 
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell narancslikőrt készíteni? ==
 
== Hogyan kell narancslikőrt készíteni? ==
  
[[Fájl:narancslikor.jpg|right|250 px]]Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik.
+
[[Fájl:narancslikor.jpg|right|230 px|saját fotó]]Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==

A lap jelenlegi, 2014. január 23., 17:10-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell narancslikőrt készíteni?

saját fotó

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik.

[szerkesztés] Lépések

  1. Főzzünk szirupot a cukorból és a kevés vízből, amelyet hagyjunk kihűlni, majd öntsük hozzá a vodkát!
  2. Hámozzuk meg a narancsokat és a citromot, majd vágjuk fel őket vékony karikákra! Az egyik narancs héját ne dobjuk ki, hanem daraboljuk fel, mert még szükségünk lesz rá.
  3. Tegyük egy jól zárható edénybe vegyesen a citrusszeleteket és a narancshéj-darabokat, és öntsük fel a vodkás sziruppal!
  4. Hagyjuk lefedve két hétig (pl. hűtőszekrényben) a vodkás keveréket, amit naponta alaposan keverjünk át!
  5. Vegyük ki két hét után a vodkás léből a gyümölcs- és héjdarabokat, a levet pedig egy nagyon sűrű szűrőn szűrjük át, hogy megszabaduljunk a gyümölcsrostoktól! Az első szűrés után érdemes egy anyagdarabon (pl. vászon, organza) is átszűrni a félig kész likőrt, hogy valóban tiszta levet kapjunk.
  6. Szerezzünk be kisebb-nagyobb, formás üvegeket (pl. pálinkás), amelyekbe csúsztassunk narancshéjból kivágott karikákat (3-4 db), majd dugjunk az üvegekbe – a narancshéj-karikákon keresztül – egy-egy friss rozmaringágat! A narancshéj és a rozmaring nemcsak ízesítőként szolgál, hanem az üveget is remekül díszítik.
  7. Öntsük az üvegekbe a narancslikőrt, zárjuk le őket parafadugóval, és hagyjuk őket még két hétig állni! Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a narancslikőr összeérjen a rozmaringgal, amelynek aromájával teljesedik ki igazán a likőr íze.

[szerkesztés] Tippek

  • Narancshéj-karikát úgy készíthetünk, ha vágunk egy vékony narancskarikát, majd egy hegyes késsel, a héj melletti fehér rész mentén kivágjuk a narancs húsát. Ha szükséges, akkor egy éles késsel még jobban levághatjuk a héjról a fehér részt.
    Narancslikor 1.jpg
  • Karikák helyett megcsavart narancshéj-csíkokat is tehetünk az üvegekbe.
  • Ha vékony az üveg szája, akkor egy hurkapálcika vagy egy vékonyabb evőpálcika segítségével könnyen bele tudjuk csúsztatni az üvegbe a narancshéj-karikákat és a rozmaringágat.
  • A leszűrt likőrből visszamaradt gyümölcsdarabokból kiváló dzsemet készíthetünk, amely jól illik az ünnepi menükhöz, desszertekhez is. A citrusdarabokat főzzük fel ízlés szerint 3-5 evőkanál cukorral, és ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.
  • Az üveg nyakát körbekötözhetjük szalaggal, madzaggal vagy rafiával, köthetünk rá masnit, valamint szárított narancskarikát és egy kis csokor friss rozmaringot.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 20 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 l vodka
  • 3 narancs (+ a narancshéjkarikákhoz egy narancs héja)
  • 1 citrom
  • rozmaringágak

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Tartsuk be az „érési időtartamokat”!
  • Csak friss rozmaringot használjunk!
  • Ne ijedjünk meg, ha másnapra az üveg aljára ülepedik egy kis visszamaradt rost.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya